22 / 12 / 2024

İzmirli depremzedelere verilen emsal artışı eridi mi?

İzmirli depremzedelere verilen emsal artışı eridi mi?

İzmir Müteahhitler Federasyonu Başkanı İsmail Kahraman, İzmirli depremzedelere verilen emsal artışını ve inşaat sektöründeki fahiş fiyatları değerlendirdi.



İzmir'de geçen sene 30 Ekim 2020'nde meydana gelen depremin ardından yeniden konuşulan 'kentsel dönüşüm' çalışmaları için özellikle İzmir'de ivme hızlanırken, son haftalarda yükselen döviz kuru sonrası gözler başlaması beklenen ve süren kentsel dönüşüm çalışmalarının aksayıp aksamayacağına dönmüştü.

Ege'de Sonsöz'den Oktay Güçtekin'in haberine göre; kentte depremden mağdur olan vatandaşlar özellikle verilen yüzde 20'lik emsal artışı ile mutlu olurken, yapılan artış ile yeni konutlarına ödeyecekleri ücretlerden ortalama olarak 100 bin Türk Lirası'nın düşmesi hayallerini kurmuştu. İnşaat girdilerinde meydana gelen yükseliş ve kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilgili  İzmir  Müteahhitler Federasyonu Başkanı İsmail Kahraman, fahiş fiyat yükselişlerini değerlendirdi. 

İzmirli depremzedelere verilen emsal artışı eridi mi?

FİYAT ARTIŞI YÜZDE 20'NİN ÇOK ÜSTÜNDE

Malzemelere gelen zamlar ile İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bayraklı Belediyesi tarafından depremzedelere verilen yüzde 20'lik emsal artışının eridiğine dikkat çeken Kahraman,"Çok daha fazlası eridi bence. Emsal artışında belediyeler açısından alınan kararlar doğru bir karar. Emsal artışı ile sorun çözülmek istendi ancak bu fiyat artışları yüzde 20'nin de çok üstünde. Yine bekleyen kentsel dönüşüm projeleri sekteye uğradı" diye konuştu.

İzmirli depremzedelere verilen emsal artışı eridi mi?

FİYAT ARTIŞLARI İLE MALİYETİN ALTINDAN KALKMAK MÜMKÜN DEĞİL

Depremzedeler için uygulanacak olan kentsel dönüşüm çalışmalarının zamla beraber ciddi şekilde etkilendiğinin altını çizen Kahraman, "Ülkemizde ve İzmir'de riskli yapı stokumuz yüzde 65-70 arasında. Yani yüzde 70'i dönüşüme muhtaç binalardan oluşuyor. Bizim kentsel dönüşümü, özellikle deprem riski taşıyan yapılar olmak üzere ivedilikle dönüşümü başlatmamız gerekiyor. Fakat bu fiyat artışları ile bunun altından kalkmak mümkün değil. Bir müteahhit teklif vermeye kalktığında, yarın verdiği teklifin üzerinde bir maliyet ile karşı karşıya kalabilecek durumda. Burada dönüşüm de çok ciddi bir şekilde etkileniyor. Hükümetin bu anlamda adımlar atması gerekir, bu dönüşüm projeleri sekteye uğramasın" açıklamasında bulundu.

ARTIŞLAR DEVAM EDERSE SEKTÖR İÇİNE KAPANACAK

Döviz kurunda meydana gelen inşaat sektöründe nasıl bir etki yarattığıyla ilgili İsmail Kahraman, "Son dönem mi desek son günler mi yoksa son dakikalar mı desek bilemiyorum… Şu an her şey her an değişebiliyor. Hızlı bir şekilde hareket etmesi tabii ki istikrarı bozuyor. İnşaat sektörü de ülkemizin lokomotif sektörü. Dolayısıyla dövizdeki ve kurdaki hareketlilik inşaat sektörüne de yansıyor. İnşaat malzemesinin birçok grubun da ham maddesi ithalata bağlı… Bu da malzeme fiyatlarına yansıyor. Bu artış böyle devam ederse sektör içine kapanacak" ifadelerini kullandı. 

İzmirli depremzedelere verilen emsal artışı eridi mi?

FAHİŞ ARTIŞLAR KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL

Çimento ve demirde KDV oranlarının yüzde 1'e düşürülmesinin katkıda bulunabileceğini vurgulayan Kahraman, mevcut maliyetler ile yapıların alıcı bulmasının zor olduğunun altını çizdi ve şunları kaydetti:

"Temel gıda malzemelerinde nasıl yüzde 1 ise ya da farklı oranlar varsa, temel inşaat malzemelerinde de bunlar yapılmalı. Bu önemli bir katkı sağlar. Önemli olan piyasada inşaat malzemelerinde inanılmaz bir fahiş artış var. Bunu Sayın Cumhurbaşkanımız da dile getirdi. Biz bu açıklamayı gerçekten olumlu ve umutla bekliyoruz. Fahiş fiyatlarla ilgili bir mücadelenin yanında olacağız. Piyasada kurdan ve enerji maliyetlerinden kaynaklı bir takım artışlar söz konusu olabilir, bunlar kabul edilebilir bir artış. Ancak bunların dışındaki yüzde 200'e, 300'e varan artışlar bizim için kabul edilebilir değil. En önemli sektörlerin başında gelen inşaat sektöründe yükselişin böyle devam etmesi halinde proje üretemeyecek seviyeye gelecektir. Bu maliyetler ile proje üretirseniz karşılığında alıcı bulmak çok kolay olmayacak. Çünkü vatandaşların alım gücü düşmüş olacak" dedi.

İzmirli depremzedelere verilen emsal artışı eridi mi?

BİR YILDA 2,5 KAT ARTTI

Metrekare birim fiyatındaki yükselişe de değinen Kahraman, meslektaşlarının fiyat verirken riskleri de ekleyeceğine vurgu yaparak, "Burada bizim özellikle vatandaşa da müteahhide de söylediğimiz şuydu; anlaşmaların metrekare birim fiyatı üzerinden değil de maliyet artı müteahhitlik hizmet karı diye bir model önerdik. Bu şekilde çalışma ile belki bir yol alınabilir. Yoksa diğer tarafta ya müteahhidin ya da vatandaşın zararına olacak. Bu şekilde hakkaniyetli bir çalışma olabilir. Şahsi kanaatim; Hiçbir arkadaşımız üzerine riskleri koymadan fiyat vermeyecektir. Geçtiğimiz yıl 2 bin TL birim maliyeti olan metrekare fiyatı, bu yıl 5 bin TL'ye çıkmış durumda. Dolayısıyla vatandaşın da geliri aynı düzeyde artmadığı için dönüşüm projeleri hızlanmıyor" diye konuştu. 

MALZEMEYİ VATANDAŞ ALSIN BİZ HİZMET KARI ALALIM

Konut fiyatlarındaki yükselişlerden müteahhit sorumlu' eleştirilerini de yanıtlayan Kahraman, "Biz de vatandaşa diyoruz ki malzemeyi sen al, bize müteahhitlik hizmet karı ver. Yani yüzde 10'mu yüzde 20'mi o pazarlıkla belirlesin. Eğer top müteahhide atılıyorsa doğrusu bu. Burada müteahhidin öyle yüzde 50 kar marjı zaten yok. Tüm riskleri yüzde 20 ile yapabilirse müteahhit budan mutluluk duyuyor" dedi. 

İzmir deprem konutları teslim edildi! 

İzmir Konak'ta kentsel dönüşüm için yargı kararları bekleniyor!


Geri Dön