02 / 11 / 2024

İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nün adı belli oldu!

İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nün adı belli oldu!

İzmit Körfez Geçiş Köprüsünde son tabliye yerleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katılımlarıyla son tabliyenin yerleştirilmesi nedeniyle kaynak töreni yapılacak.




8 saatlik  İzmir  - İstanbul karayolunu 3,5 saate indirecek projenin Körfez Köprüsü ayağı bugün tamamlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla bir tören gerçekleştirilecek. Köprünün son görüntüsünü ise Cumhurbaşkanlığı fotoğrafçısı paylaştı.


İSTANBUL ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'ndeki çalışmalarda sona gelindi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla bir tören gerçekleştirilecek.




SON KAYNAĞI ERDOĞAN-DAVUTOĞLU YAPACAK


Bu törende Cumhurbaşkanı ve Başbakan köprüye yerleştirilen son tabliyenin kaynağını yapacak. Böylece 2013 yılında temeli atılan köprüde iki yaka birleşmiş olacak. Köprünün Ramazan Bayramı öncesinde açılması planlanıyor.


113. TABLİYE BUGÜN YERLEŞTİRİLECEK


7 Ocak 2016 tarihinde başlayan tabliye çalışmalarında bugüne kadar 112 tabliye döşenmişti. Son tabliye yerleştirilmeden önce, daha önce yerleştirilen tabliyelerin konumlandırma işlemi yapıldığı belirtildi. Son tabliyenin de yerleştirilmesinin ardından bugüne kadar geçici bağlantılarla birbirine tutturulan tabliyelerin kaynaklama işlemi de yapılacak.




ERDOĞAN'IN HELİKOPTERİNDEN KÖRFEZ KÖPRÜSÜ



İzmit Körfez Geçiş Köprüsü nün adı belli oldu!



Tören öncesi Erdoğan'ın helikopterinden çekilen ve köprüyü görüntüleyen bir fotoğraf Cumhurbaşkanlığı fotoğrafçısı tarafından paylaşıldı.


Milliyet



Haber AA'da şöyle yer aldı;


Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul- Bursa-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nün adının "Osman Gazi Köprüsü" olacağını açıkladı.


İzmit Körfez Geçişi Son Tabliye Yerleştirme ve İstanbul-İzmir Otoyolu Yalova Altınova-Bursa Gemlik arasındaki bölümün açılış törenine katılmak üzere Yalova'ya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu son tabliyenin vidalarını birlikte sıktılar.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş ve Lütfi Elvan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmit Körfez Geçişi Son Tabliye Yerleştirme ve İstanbul-İzmir Otoyolu Yalova Altınova-Bursa Gemlik arasındaki bölümün açılış törenine katılmak üzere Yalova'ya geldi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün son tabliyesini yerleştirdi. Köprüde son tabliyenin montajına Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş ve Lütfi Elvan, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da katıldı.


İzmit Körfez Geçişi Son Tabliye Yerleştirme ve İstanbul-İzmir Otoyolu Yalova Altınova-Bursa Gemlik arasındaki bölümün açılış törenine katılmak üzere Yalova'ya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, makam aracının direksiyonuna geçerek, beraberinde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte bağlantı yolundan ilk geçişi yaptı.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün son tabliyesini yerleştirdi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekiler, Türk ve Japon bayraklarının asıldığı köprünün üzerinden, son tabliyenin montajının yapılacağı noktaya yürüdü.


Burada konuşan Erdoğan, birazdan ismini açıklayacağı köprünün son tabliyesinin vidalarını Davutoğlu ve Yıldırım ile sıkacaklarını belirterek, tabliyenin kaynağının görevliler tarafından ayrıca yapılacağını söyledi.


"Gerçekten dünyada dördüncü özelliklere sahip bir köprüyle iftihar ediyoruz" diyen Erdoğan, köprünün detay özelliklerinin daha sonra belirtileceğini anlattı.


Gösterilen ilgi ve alakaya teşekkür eden Erdoğan, "Ülkemiz için, milletimiz için hayırlı olsun diyorum. Gerek Başbakanımıza gerek tüm kabine üyelerimize, Ulaştırma Bakanımıza ve tüm ekibimize şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Milletimiz için, tüm insanlık için hayırlı olsun diyorum." dedi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve Bakan Yıldırım, daha sonra son tabliyenin vidalarını sıkıştırdı.


Köprüde son tabliyenin montajına Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş ve Lütfi Elvan, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da katıldı.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son vidalamayı yaptığı anahtarı, hatıra olarak aldı. Bu arada açılışa özel, pirinçten anahtar, vida ve somun kullanıldı.


Burada hatıra fotoğrafı çektiren Erdoğan ve beraberindekiler, konuşmaların yapılacağı tören alanına geçti.


Bu arada, Erdoğan ve beraberindekilerin baret taktıkları ve kendileri için hazırlanan montları giydikleri görüldü.


İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan İzmit Körfez Geçiş Köprüsünde son tabliye yerleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katılımlarıyla son tabliyenin yerleştirilmesi nedeniyle kaynak töreni yapıldı.

Başbakan Davutoğlu: "Bakınız son üç hafta içinde, önce Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün son tabliyesini koyduk, yine Cumhurbaşkanımızla birlikte ve 2013 Mayıs'ında 'olmaz' denilen, 'yapılmaz' denilen, 'yaptırmayız' denilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü, inşallah bu ağustosta milletimizin hizmetine sunacağız."


Cumhurbaşkanı Erdoğan: "İzmit Körfez Geçisi Asma Köprüsü'nün devamı olan otoyol, 9 milyar dolarlık bir proje olan İstanbul-İzmir Otoyolu'nun hizmete giren ilk bölümünü oluşturuyor. Bu yıl içinde 20 kilometrelik İzmir-Kemalpaşa bölümü de hizmete girecek otoyolun tamamının 2018 yılında inşallah açılması planlanıyor. Toplam yatırım bedeli 9 milyar doları bulan bu otoyol, Türkiye'nin 2023 projeleri içinde ilk tamamlananlar arasında yer alacak."

AA



Haber Milliyet'te şöyle yer aldı;


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, iş kıyafetlerini giydi ve baretleri takarak köprünün üzerine geldiler. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Erdoğan ve Davutoğlu'na bilgi verdi. Daha sonra Erdoğan ve Davutoğlu törenle vidaları sıktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Son tabliyenin vidalarını Başbakanımız ve Ulaştırma Bakanımız ile birlikte sıkacağız. Kaynağını görevli arkadaşlarımız ayrıca yapacaklar. Bugün farklı bir uygulama yapıyoruz. Gerçekten dünyada 4.büyük özelliklere sahip bir köprü ile iftihar ediyoruz. Milletimiz için tüm insanlık için hayırlı olsun" diyerek besmele ile vidayı sıktı.


KÖPRÜ 6 DAKİKADA GEÇİLECEK

İzmit Dilovası ile Yalova Altınova'yı birleştiren asma köprü, dünyanın en yüksek 4. asma köprüsü durumunda. 113 adet tabliye var. Son tabliyenin kaynağı bugün yapıldı. İki nokta arasındaki mesafeyi 6 dakikada geçmek mümkün olacak. Geçiş ücreti 35 dolar + KDV olacak. Körfez köprüsünün ekonomik etkisinin 27 milyar lirayı bulması bekleniyor. Körfez köprüsü sayesinde bir çok sektör canlanacak. 15 bin kişinin istihdamına da katkı yapacak. Otoyolun bölge ekonomisinin büyümesine yüzde 7 artış sağlayacak. Otoyol tamamlandığında, TEM’den daha yararlı bir otoyol haline gelecek. Egee’de turizm hareketlenecek. Çandarlı’da büyük limanın faaliyete geçmesiyle, Ege’de üretilen zirai ürünlerin limanlara daha hızlı ulaştırılmasını sağlayacak. Dev projeyle hem sürücüler hem de Türkiye kazanacak. Zamandan ve yakıttan tasarruf sağlanacak. İstanbul İzmir otobanı istihdama da katkı sağlayacak.


KÖRFEZ KÖPRÜSÜ VE OTOYOLUN SON DURUMU

Körfez köprüsünde kule keson temelleri tamamlanırken, nihai kot olan +252 metreye de ulaşılmış oldu. Ocak ayında ilk tabliye montajı başlanırken, son tabliye ise bugün konuldu. Asma köprüde üst yapı imalatlarının tamamlanmasının ardından Mayıs ayı sonunda trafiğe açılması planlanıyor. Otoyol üzerinde ise 3 büyük tünel bulunuyor. 7 bin 180 metre uzunluğundaki Orhangazi Tüneli’nde elektromekanik işleri ve BSK kaplama çalışmaları tamamlandı. 2 bin 500 metre uzunluğundaki Selçukgazi Tüneli ise yüzde 95 oranında bitti. 3 bin 210 metre uzunluğundaki Belkahve Tüneli’nde ise elektrik, elektronik ve elektromekanik işleri sürüyor. 253 metre uzunluğundaki Kuzey Yaklaşım Viyadüğü de tamamlandı. Bin 380 kilometre uzunluğundaki Güney Yaklaşım Viyadüğ'ünde tabliye su yalıtım, izolasyon ve asfalt kaplama çalışmaları tamamlandı. Gebze-Bursa kesiminde 12 adet, Bursa-Balıkesir-Kırkağaç-Manisa kesiminde 6 adet, Kemalpaşa-İzmir kesiminde ise 2 adet olmak üzere toplam 20 viyadük yer alıyor. Gebze-Bursa arasındaki 7 viyadük tamamlanırken, 13 viyadükte ise çalışmalar sürüyor. Gebze-Orhangazi Bursa-Balıkesir-Kırkağaç-Manisa-İzmir arasındaki kesimlerde toprak işleri, sanat yapıları ve üst yapı çalışmaları ise sürüyor. Otoyolun İzmir-Turgutlu-Kemalpaşa arasındaki 6,5 kilometrelik yol ise tamamlanarak trafiğe açıldı.


12,911 MİLYAR TL HARCANDI

Yapım çalışmalarının devam ettiği Gebze-Gemlik kesiminde yüzde 94, Gebze-Orhangazi-Bursa kesiminde yüzde 87, Kemalpaşa-İzmir kesiminde ise yüzde 84 olmak üzere projenin tamamında yüzde 67 oranında fiziksel gerçekleşme sağlandı. Toplam 7 bin 918 personel, bin 634 iş makinesinin çalıştığı projede bugüne kadar kamulaştırmalar dahil 12 bin 911 milyar TL harcandı


KÖPRÜNÜN ADI AÇIKLANDI

 İstanbul İzmir karayolunu 8 saatten 3,5 saate indirecek projenin Körfez Köprüsü ayağı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun son tabliyeyi birleştirmesiyle tamamlandı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, köprünün ismini açıkladı.Dünyanın en yüksek 4. asma köprüsü olan Körfez Köprüsü'nün adı Osman Gazi oldu.


Milliyet



Haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate indirecek İzmit Körfez Geçiş Köprüsü’nde son tabliye dün törenle konuldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dev köprünün adının Osman Gazi olacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Körfez Geçiş Köprüsü'ne son tabliyenin konulmasının ardından, toplam bedeli 9 milyar doları bulacak otoyolun 40 kilometrelik Altınova-Gemlik kesiminin açılış töreninde konuştu:

 Bu otoyol sadece İstanbul ve İzmir'in değil, Kocaeli'nin, Yalova'nın, Bursa'nın, Balıkesir'in, Manisa'nın otoyoludur; daha doğru bir ifadeyle tüm Türkiye'nin otoyoludur. Bittiğinde İstanbul'dan İzmir'e 3.5 saatte gidilebilecek.

 Sadece şu açılışını gerçekleştirmekte olduğumuz 40 kilometrelik bölüm ve son tabliyesinin vidalarını sıktığımız, Körfez Geçişi Asma Köprüsü dahi, bu bölgenin ulaşımında çok önemli rahatlama sağlayacaktır. Bayramlarda buralarda oluşan kuyrukları hatırlıyorsunuz değil mi? Şimdi hepsi tarih.

 (Sıra geldi) Üzerinden geçeceğimiz, geçeceğiniz köprünün adını açıklamaya... İstişaremizi yaptık. İstişarelerimiz neticesinde. Tahmin edin bakalım nedir? Bizler kutlu bir tarihin vârisleriyiz. Bu kutlu tarihin mimarlarını geleceğe de aynı şekilde taşımak böyle bir neslin görevidir. Biz de dedik ki başbakanımız, bakanımız beraberce değerlendirdik. Dedik ki; adını Osman Gazi Köprüsü koyalım. Nasıl uygun mu? Güzel mi? Buralar zaten Osman Gazi'den bize miras değil mi? Osman Gazi köprüsünden sen de geç, Orhangazi ile bütünleş. Hayırlı olsun. Başbakan Ahmet Davutoğlu da, "2002'de, 3 Kasım'da bayrağı devralan Sayın Cumhurbaşkanımız'dan bugüne kadar hep ilk günkü aşkla bu topraklara, bu ülkeye hizmet etmenin aşkısını, sevdasını yaşadık" diye konuştu. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise köprünün Türkiye'nin iki yakasını bir araya getirdiğini söyledi. Yıldırım, "Dünyanın dördüncü büyük köprüsünü tamamlamanın haklı gururunu yaşıyoruz" dedi.


LAGÜNÜ KORUMAK İÇİN KAVİSLİ YAPILDI


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün İzmit Körfez geçişini sağlayan Osman Gazi Köprüsü'nün son tabliyesinin konulması ve İstanbul-İzmir Otoyolu Altınova-Gemlik kesiminin açılış törenine katıldı. Erdoğan'a, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Başbakan yardımcıları Numan Kurtulmuş ve Lütfi Elvan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu eşlik etti.

 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve Ulaştırma Bakanı Yıldırım, son tabliyenin sarı renkteki vidalarını sembolik olarak sıktı. Erdoğan bu sırada, "Milletim için, tüm insanlık için hayırlı olsun diyorum. Ya Allah, bismillah" dedi.

 113'üncü tabliyenin yerleştirilmesiyle tamamlanan köprünün, Ramazan Bayramı öncesi açılması planlanıyor. Otoyol ve köprünün, yılda 650 milyon dolar tasarruf sağlaması öngörülüyor. Köprünün geçiş ücreti ise 35 dolar artı KDV olacak.


TOPLAM 427 KİLOMETRE


 Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu toplam 427 kilometre uzunluğunda olacak.

 Tam kenarında yer alan Altınova'daki Hersek Lagünü, köprü projesini de etkiledi. Köprü, flamingoların uğrak yeri olan sulak alanının korunması amacıyla Altınova ayağından sonra sağa kavisli şekilde dizayn edildi. Eğer düz şekilde karşıya geçilmiş olsaydı, doğal alan köprünün altında kalacaktı.


'HAYALLERİ BİLE ULAŞAMAZ'


İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nü, İstanbul-İzmir Otoyolu'nu yapıyoruz. Boğaz'a 3'üncü köprüyü 26 Ağustos'ta inşallah açacağız. Boğaz'ın altına daha önce Marmaray'ı yapmıştık. 3 yılda 130 milyon vatandaşımız oradan geçti. Şimdi Avrasya Tüneli'ni yapıyoruz. Bunların hayalleri bile ulaşamaz bizim yaptıklarımıza. İstanbul'a dünyanın en büyük havalimanını yapıyoruz. Bu havalimanı bittiği zaman, yapamazlar edemezler diyenler, orada ne gerek var köprüye diyenlere bir cevap daha verecekler. Türkiye, bu hizmetleri, yatırımları yapacak iradeye sahiptir. Türkiye, dünyaya bir şey gösteriyor. Cumhurbaşkanıyla, başbakanıyla, kabinesiyle, tüm kadrosuyla her proje adım adım geleceğe doğru inşa ediliyor.


Sabah 



Haber Hürriyet'te şöyle yer aldı;


2013 yılında temeli atılan İzmit Körfez Geçiş Köprüsü’nün son tabliyesi dün törenle birleştirilirken, artık körfezi geçmek 2 saatten 6 dakikaya indi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın birlikte birleştirdiği ve ismi ‘Osman Gazi’ olan köprü Ramazan Bayramı öncesi hizmete açılacak.


2013 yılında temeli atılan ve İzmit Körfezi’nin gerdanlığı olarak nitelendirilen Körfez Geçiş Köprüsü’nde son tabliye dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın katılımıyla Yalova tarafında yapılan bir törenle yerine yerleştirildi. İstanbul ile İzmir arasını 3.5 saate indirecek Gebze- Orhangazi-İzmir Otoyolu’nun en önemli ayağı olan İzmit Körfez Geçiş Köprüsü’nün son vidalarını ise Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde olduğu gibi Erdoğan, Davutoğlu ve Yıldırım birlikte sıktı. Köprünün Ramazan Bayramı öncesinde açılması planlanıyor. Bugüne kadar 112 tabliyenin konulduğu köprüde, 113’üncü tabliyenin yerleştirilmesiyle artık 2 bin 682 metrelik köprü, yürüyerek geçilir hale geldi. Otoyolun Altınova- Gemlik arasındaki 40 kilometrelik kesimi de yapılan törenle hizmete açıldı.


ON BİNLER TOPLANDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün İstanbul-İzmir Otoyolu Körfez Geçiş Köprüsü’nün son tabliyesinin konulma merasimi ve otoyolun Altınova-Gemlik arasındaki kesiminin açılışı için Yalova’daydı. Tören için otoyol üzerinde kurulan alana saatler öncesinden binlerce vatandaş toplandı. Köprünün Altınova tarafındaki ayağının bulunduğu noktada törene gerçekleştirildi. 


Cumhurbaşkanı Erdoğan açılışta yaptığı konuşmada köprünün 2023 projeleri arasında ilk tamamlananlardan olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: “Bu Türkiye’nin otoyoludur. Proje sadece şu açılışını gerçekleşmekte olduğumuz 40 kilometrelik bölüm ve son tabliyesinin vidalarını sıktığımız önümüzdeki ayın sonunda açılacak köprü bölgenin ulaşımında çok büyük rahatlama sağlayacak. Bayramlarda kuyrukları hatırlıyorsunuz değil mi? Artık böyle bir şey olmayacak, hepsi artık tarih olacak. Gebze’den Gemlik’e kadar olan 13 kilometrelik kesim önümüzdeki ayın sonunda açılacak. 50 dakika olan ulaşım süresini 20 dakikaya düşecek. Altınova-Gemlik 1-1.5 saati bulan ulaşım süresini 6 dakikaya indirdi. Vakit nakittir demiş büyüklerimiz. İşte buyrun ekonomi bu, ekonomiden anlamak bu. Vakti nakte dönüştürüyoruz. Eskiden Gebze’den Dilovası’na 2.5 saatte giden araç yarım saatten daha kısa sürede kat edecek.”


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ile Bakanı Yıldırım ve beraberindekiler, Türk ve Japon bayraklarının asıldığı köprünün üzerinden, son tabliyenin montajının yapılacağı noktaya yürüdü.  Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve Bakan Yıldırım, son tabliyenin vidalarını sıkıştırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, son vidalamayı yaptığı anahtarı, hatıra olarak aldı. Bu arada açılışa özel 6 tane pirinçten yapılan anahtar, vida ve somun kullanıldı. Bu arada, Erdoğan ve beraberindekilerin baret taktıkları ve kendileri için hazırlanan montları giydiler.      


6 DAKİKADA KÖRFEZ

1) İstanbul-İzmir Otoyolu’nun en önemli ayağı olan İzmit Körfez Geçiş Köprüsü’nün hizmete açılmasıyla birlikte İstanbul ile İzmir arasındaki mesafe 3.5 saate inecek. 


2) İzmit Dilovası ile Yalova Hersek Burnu arasında yapılan ve 1.1 milyar dolara mal olan köprü, iki kule arasındaki bin 550 metrelik uzunluğuyla dünyanın dördüncü büyük asma köprüsü olma özelliğine sahip. 


3) Toplamda 2 bin 682 metre uzunluğunda olan köprünün kule yüksekliği 252 metre, tabliye genişliği ise 35.93 metre.


4) Köprü, 3 gidiş, 3 geliş olmak üzere toplam 6 şerit ile hizmet verecek. Köprüde ayrıca bir de hizmet şeridi olacak.  


5) Körfez geçiş köprüsü tamamlandığında, halen körfezi dolaşarak 2 saat, feribot ile 1 saat olan körfez geçiş süresi ortalama 6 dakikaya inecek. Açıldığında Türkiye ekonomisine yıllık 165 milyon dolar tasarruf sağlayacak.  


6) Köprüden geçiş ücreti ise 35 dolar artı KDV olacak. 9 milyar dolara mal olan proje zamanından 2 yıl önce yani 2018’de tamamlanacak.  


7) Kamu 13.5 milyar lira harcama yaptı bunun çoğunluğu kamulaştırmaya gitti.  Tabliyenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Davutoğlu, işçilerle poz verdi.


OSMAN GAZİ KÖPRÜSÜ

CUMHURBAŞKANI Erdoğan köprünün merakla beklenen ismini de konuşmasının sonunda açıkladı. Erdoğan şöyle konuştu: “İstişarelerimizi yaptık neticesinde de kutlu bir tarihin varisleriyiz ve bu kutlu tarihin mimarlarını geleceğe de aynı şekilde taşımak böyle bir neslin görevidir. Biz de dedik ki değerli Başbakanımız, bakanımız beraberce değerlendirdik dedik ki adını Osman Gazi Köprüsü koyalım. Uygun mu? Güzel mi? Osman Gazi’den bize miras değil mi? Osman Gazi Köprüsü’nden geç Orhan Gazi ile bütünleş. Hayırlı olsun.”


Erdoğan, Davutoğlu ile birlikte kendi kullandığı makam aracıyla Osman Gazi Köprüsü’nün gişelerinden geçti. Erdoğan’ın ardından direksiyonun başına geçen Davutoğlu aracı kullandı.  


GÖNÜLLERİN KÖPRÜSÜ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, her gün taş üstüne taş koymaya, şehirleri, ilçeleri, yürekleri birleştirmeye devam edeceklerini belirterek, “Kim ne yaparsa yapsın, birileri terör tuzaklarıyla bu millete tuzak kurmaya kalkarsa, onların da hesabını göreceğiz. Hem mücadele edeceğiz hem de bugün olduğu gibi hizmetlerimize devam edeceğiz. Çünkü bu memleketin kaybedecek bir dakika dahi vakti yoktur” dedi. Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İnşallah kadim başkentimiz İstanbul, bu projeyle İzmir’e bağlanıyor. Ama nasıl bağlanıyor biliyor musunuz? Dünyanın uzunlukta 4. büyük köprüsüyle ve 8 saatlik yolu, 3 saate indiren otoyoluyla bağlanıyor. Böylece Fatih Sultan Mehmet Han, Kocaeli’de Akçakoca ile Bursa’da Osman Gazi ile İzmir’de Caka Bey’le buluşuyor, şehzadeler şehri Manisa ile İstanbul birbirine komşu oluyor. Allah bu yolu hayırlı eylesin; bu köprüyü, gönülleri birleştiren köprü eylesin. Allah köprülerimizi, gönül köprüleriyle taçlandırsın”    


Hürriyet 




Bu haber Sözcü Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla İzmit Körfez Geçiş Köprüsü’nün son tabliyesi yerine yerleştirildi. Erdoğan burada köprünün adını da açıkladı.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmit Körfez Geçişi Köprüsü’nün son tabliyesinin vidalarını sıkarak körfezin iki yakasının birleşmesini sağladı. Bin 550 metre orta açıklığı ile dünyanın en büyük orta açıklığa sahip 4′üncü asma köprüsü olan, 2 bin 682 metre uzunluğundaki İzmit Körfez Geçişi Köprüsü, Mayıs ayı sonunda ulaşıma açılacak. 


İzmit Körfez Geçişi Köprüsü’nün son tabliyesinin montajı nedeniyle Yalova’nın Altınova İlçesi Hersek Burnu mevkiinde bulunan şantiyede tören düzenlendi. Törenin saat 16.30′da başlaması planlanırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan saat 18.10 sıralarında helikopter ile tören alanına geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve Bakan Binali Yıldırım, ilk olarak yerine yerleştirilen son tabliyenin vidalarını anahtarlarla sıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan vidaları sıkarken, “Son tabliyenin vidalarını sıkacağız. Kaynağını görevli arkadaşlarımız ayrıca yapacaklar. Dünyada 4′üncü özelliklere sahip bir köprü ile iftihar ediyoruz. Milletimiz için, tüm insanlık için hayırlı olsun. Ya Allah, ya bismillah” diyerek vidaları sıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan vidayı sıktığı anahtarı hatıra olarak aldı.


Daha sonra tören alanına geçildi. Törene, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu, Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, milletvekilleri katıldı.


Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, projenin, açılışı gerçekleştirilen 40 kilometrelik bölümümün ulaşımda çok önemli rahatlamalar sağlayacağını ifade etti, 1 saatlik süreyi 6 dakikaya indirerek, ‘vakti nakde dönüştürdüklerini’ söyledi.



‘MUASSIR MEDENİYETLER SEVİYESİNE ÇIKACAK TÜRKİYE İNŞA EDİLİYOR’


“Türkiye’nin yüz akı olacak projeleri ülkemize yakıştıramayanlar var, biz bunları yapalım dedik” diyen Erdoğan, yapmanın yıkmaktan zor olduğunu Mehmet Akif Ersoy’un dizelerinden alıntı yaparak aktardı. Sözleri tekbirlerle kesilen cumhurbaşkanı, “Siz ellerinde kitabıyla dolaşan gençlersiniz, onun için sizi kutluyorum. Muasır medeniyetler seviyesine çıkacak Türkiye, böyle inşa ve ihya ediliyor” ifadelerini kullandı.


Muhalefeti de eleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Biz önce Hak’tan, sonra halktan aldığımız güçle projeleri gerçekleştirmeye devam edeceğiz’ dedi.


OSMAN GAZİ KÖPRÜSÜ


Cumhurbaşakın Erdoğan konuşmada köprünün adını açıklayarak, “Üzerinden geçeceğimiz, geçeceğiniz köprünün adı, istişaremizi yaptık, iştişarelerimiz neticesinde tahmin edin bakalım nedir? Bizler kutlu bir tarihin varisleriyiz. Bu kutlu tarihin mimarlarını geleceğe taşımak böyle bir neslin görevidir. Beraberce değerlendirdik, adını Osman Gazi Köprüsü koyalım dedik. Nasıl uygun mu, güzel mi? Buralar zaten bize Osman Gazi’den miras değil mi, Osman Gazi’den geç Orhangazi ile bütünleş. Ondan sonra orası burası. Hayırlı olsun. İnşallah açılışında da beraber olmak üzere” diyerek köprünün adını açıkladı.


İSTANBUL-İZMİR 3,5 SAAT


Nurol, Özaltın, Makyol, Astaldi, Yüksel, Göçay ortak girişimi tarafından yap-işlet-devret modeli ile yapılan proje bedeli 10 milyar lira olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu, İzmit Körfez Geçişi de dahil olmak üzere 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 433 kilometre uzunluğa sahip olacak. Otoyol projesi ile güzergah 95 kilometre kısalacak. Proje, Gebze Köprülü Kavşağı mevkiinden başlayıp, İzmir Çevre Yolu üzerindeki Otogar Kavşağı’nda son bulacak. Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’nun tamamlanmasıyla Marmara ile Ege bölgeleri kesintisiz bağlanmış olacak.


DÜNYANIN EN BÜYÜK ORTA AÇIKLIĞA SAHİP 4′ÜNCÜ KÖPRÜSÜ


İstanbul ile İzmir arasında 8-10 saat süren ulaşım 3,5 saate, İstanbul ile Bursa arasında 2,5-3 saat süren ulaşımı 1 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi’nin en büyük ayağını oluşturan 2 bin 682 metre uzunluğundaki İzmit Körfez Geçişi Köprüsü bin 550 metre orta açıklığı ile dünyanın en büyük orta açıklığa sahip 4′üncü köprüsü oldu. 7 Ocak tarihinde tabliyelerin montajına başlanırken, 35 metre 93 santim genişliğindeki 113 tabliyenin montajı sağlandı. Köprü, Kocaeli ve Yalova istikametlerine doğru 3′er şeritten oluşurken, bir de hizmet şeridi bulunacak. Asfalt çalışmalarının tamamlanmasının ardından köprü Mayıs ayı sonunda ulaşıma açılacak. İzmit Körfez Geçişi Köprüsü ulaşıma açıldığında İzmit Körfezi’nin etrafını dolaşarak yapılan yaklaşık 2 saat süren yolculuk ile feribotla yaklaşık 1 saat süren geçiş süresi bağlantı yolları ve köprü ile 12 kilometreyi bulan körfez geçişi 6 dakikaya inecek. Köprüden geçiş ücreti ise 35 dolar artı KDV olacak.


ALTINOVA-GEMLİK OTOYOLU


Köprü ile birlikte Altınova ile Gemlik arasındaki otoyol da açıldı. Altınova-Yalova-Gemlik arasındaki mevcut devlet yolu 47 kilometre olurken, Altınova ile Gemlik arasındaki 40 kilometrelik otoyol kesiminin trafiğe açılması ile mesafe 7 kilometre kısalacak. 50 dakika süren ulaşım 20 dakikaya düşerken, Yalova ve Orhangazi şehir içindeki trafik de rahatlamış olacak.

Sözcü


Bu haber Akşam Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün son tabliyesini yerleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, köprünün adının "Osman Gazi" köprüsü olduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ileUlaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün son tabliyesini yerleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekiler, Türk ve Japon bayraklarının asıldığı köprünün üzerinden, son tabliyenin montajının yapılacağı noktaya yürüdü. Burada konuşan Erdoğan, köprünün son tabliyesinin vidalarını Davutoğlu ve Yıldırım ile sıkacaklarını belirterek, tabliyenin kaynağının görevliler tarafından ayrıca yapılacağını söyledi.


"Gerçekten dünyada dördüncü özelliklere sahip bir köprüyle iftihar ediyoruz" diyen Erdoğan, köprünün detay özelliklerinin daha sonra belirtileceğini anlattı.

Gösterilen ilgi ve alakaya teşekkür eden Erdoğan, "Ülkemiz için, milletimiz için hayırlı olsun diyorum. Gerek Başbakanımıza gerek tüm kabine üyelerimize, Ulaştırma Bakanımıza ve tüm ekibimize şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Milletimiz için, tüm insanlık için hayırlı olsun diyorum." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve Bakan Yıldırım, daha sonra son tabliyenin vidalarını sıkıştırdı.


Köprüde son tabliyenin montajına Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş ve Lütfi Elvan, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son vidalamayı yaptığı anahtarı, hatıra olarak aldı. Bu arada açılışa özel, pirinçten anahtar, vida ve somun kullanıldı.

ERDOĞAN: 3. KÖPRÜ 26 AĞUSTOS'TA AÇILACAK"


Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende yaptığı konuşmada "İzmit Körfez Geçisi Asma Köprüsü'nün devamı olan otoyol, 9 milyar dolarlık bir proje olan İstanbul-İzmir Otoyolu'nun hizmete giren ilk bölümünü oluşturuyor. Bu yıl içinde 20 kilometrelik İzmir-Kemalpaşa bölümü de hizmete girecek otoyolun tamamının 2018 yılında inşallah açılması planlanıyor. Toplam yatırım bedeli 9 milyar doları bulan bu otoyol, Türkiye'nin 2023 projeleri içinde ilk tamamlananlar arasında yer alacak. İstanbul'da 3. köprü 26 Ağustos'ta açılacak. 'Vakit nakittir' demiş büyüklerimiz. İşte buyrun, ekonomi bu, ekonomiden anlamak bu. Bütün yatırımlarla beraber vakti nakde dönüştürüyoruz.

Böylece eskiden 2-2,5 saatte giden bir araç aynı mesafeyi yarım saatten daha kısa sürede katetmiş olacak.Bu otoyol sadece İstanbul'un ve İzmir'in değil, aynı zamanda Kocaeli'nin, Yalova'nın, Bursa'nın, Balıkesir'in ve Manisa'nın otoyoludur. Daha doğru bir ifadeyle bu otoyol; tüm Türkiye'nin otoyoludur. Neden  Trakya tarafından Edirne, Kınalı, İstanbul otoyoluyla Ege tarafından İzmir, Aydın otoyoluyla, Marmara tarafından İstanbul-Ankara otoyoluyla birleşen bu proje, Türkiye'nin tüm önemli akslarıyla buluşuyor. Sadece şu açılışını gerçekleştirmekte olduğumuz 40 kilometrelik bölüm ve son tabliyesinin şu anda vidalarını sıktığımız, önümüzdeki ayın sonunda hizmete girmesi planlanan Körfez Geçişi Asma Köprüsü dahi bu bölgenin ulaşımında çok önemli rahatlama sağlayacaktır" dedi.

DAVUTOĞLU: DURMAYACAĞIZ


Başbakan Davutoğlu, törende yaptığı konuşmada "AK Parti iktidarlarının en önemli hususiyeti hizmette, dava aşkında sürekliliktir. 2002'de, 3 Kasım'da bayrağı devralan Sayın Cumhurbaşkanımız'dan bugüne kadar hep ilk günkü aşkla bu topraklara, bu ülkeye hizmet etmenin aşkını sevdasını yaşadık. Biz her gün bu topraklarda taş üstüne taş koymaya, bu topraklarda şehirleri, ilçeleri, yürekleri birleştirmeye devam edeceğiz. Kim ne yaparsa yapsın, birileri terör tuzaklarıyla bu millete tuzak kurmaya kalkarsa onların da hesabını göreceğiz. Durmayacağız, terörle mücadele ederken bu milletin gündeminin sadece terörle işgal edilmesine izin vermeyeceğiz. Hem mücadele edeceğiz hem de bugün olduğu gibi hizmetlerimize devam edeceğiz. Çünkü bu memleketin kaybedecek bir dakika dahi vakti yoktur.Bakınız son üç hafta içinde, önce Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün son tabliyesini koyduk, yine Cumhurbaşkanımızla birlikte ve 2013 Mayıs'ında 'olmaz' denilen, 'yapılmaz' denilen, 'yaptırmayız' denilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü, inşallah bu ağustosta milletimizin hizmetine sunacağız" dedi.

Yap-işlet-devret modeliyle yapılan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu (İzmit Körfez Geçişi ve Bağlantı Yolları Dahil), 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 433 kilometre uzunluğunda olacak. 

Proje, Anadolu Otoyolu üzerindeki Gebze Köprülü Kavşağı'ndan  Ankara  yönüne yaklaşık 2,5 kilometre sonra teşkil edilecek bir köprülü kavşakla (2x5 şeritli) başlayıp İzmir Çevreyolu üzerindeki mevcut Otogar Kavşağı’nda son buluyor. 

252 metre kule yüksekliği, 35,93 metre tabliye genişliğine sahip, bin 550 metre orta açıklığı ve toplam 2 bin 682 metre boyuyla dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4. sırada yer alıyor.


Akşam



Bu haber Yeni Şafak'ta şöyle yer aldı:


Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu, İzmit Körfez Geçişi Son Tabliye Yerleştirme ve İstanbul-İzmir Otoyolu Yalova Altınova-Bursa Gemlik arasındaki bölümün açılış törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Körfez Geçiş Köprüsü'nün adının 'Osman Gazi Köprüsü' olarak belirlendiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saat 17.05'te helikopterle Yalova'ya gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekileri taşıyan helikopter, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nden hareket etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu, İzmit Körfez Geçişi Son Tabliye Yerleştirme ve İstanbul-İzmir Otoyolu Yalova Altınova-Bursa Gemlik arasındaki bölümün açılış törenine katılıyor.
Köprünün adı belli oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklamalarda bulundu:
"Hepimize hayırlı uğurlu olsun. İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu'nun tamamı 2018'de açılacak. Bu otoyol, tüm Türkiye'nin otoyoludur. Ekonomi işte budur. Bizler 13-14 sene önce bu görevleri üstlendiğimizde çok inanmıştık: Çünkü projeleri ülkemize yakıştıramayanlar vardı. Biz bunları yapalım dedik. Gençler Akif ne diyor biliyor musunuz; 'Yıkmak insanlara yapmak gibi kıymet mi verir?'.
Körfez Geçiş Köprüsü'nün adı Osman Gazi Köprüsü.
Sizler elinde molotofla dolaşan değil, laptopla dolaşan gençlersiniz. 'Yapamazlar, edemezler' diyenlere havalimanları, köprüler, yollar en güzel cevap. Bolu Tüneli yerine 'Buraya patates deposu mu yapsak' diye düşünüyorlardı. Her proje geleceğe doğru adım adım hayata geçiriliyor.
Hamdolsun Süleymanımız da var Sinanımız da. Hangi projeyi yapsak karşımızda Mimarlar odası. Bunlar tam paralel. Biz yapmak için uğraşırken birileri yıkmak için çalışıyor. Bunlar yıkım ekibi. AP de dışarıdan bunlara destek veriyor."

'Vaatlerimizin yüzde yüzünü yerine getirdik'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nde konuştu:
"Bugün tarihi bir gün. Dünyanın 4. büyük köprüsüyle İstanbul, İzmir'e bağlanıyor. 6 dakikada iki yaka bir araya geliyor. İlk günkü aşkla, milletimize hizmet etmenin sevdasını yaşıyoruz.
Cumhurbaşkanımız Erdogan ile açılışını yaptığımız Osman Gazi Köprüsü yakalara değil gönüllere de köprü olsun. 
Bu çağdaş bir proje. Biz seçim sevinci değil, halka ve Hakk'a hizmet için yola çıkarız. Vaatlerimizin yüzde yüzünü yerine getirdik. Yavuz Sultan Köprüsü'nü Ağustos'ta hizmete sokacağız."
 

İki yaka 6 dakika

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu, İzmit Körfez Geçişi Son Tabliye Yerleştirme ve İstanbul-İzmir Otoyolu Yalova Altınova-Bursa Gemlik arasındaki bölümün açılış törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Körfez Geçiş Köprüsü'nün adının 'Osman Gazi Köprüsü' olarak belirlendiğini açıkladı.'Osman Gazi' Köprüsü açıldı'Vaatlerimizin yüzde yüzünü yerine getirdik'Başbakan Ahmet Davutoğlu, İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nde konuştu:"Bugün tarihi bir gün. Dünyanın 4. büyük köprüsüyle İstanbul, İzmir'e bağlanıyor. 6 dakikada iki yaka bir araya geliyor. İlk günkü aşkla, milletimize hizmet etmenin sevdasını yaşıyoruz. Bu çağdaş bir proje. Biz seçim sevinci değil, halka ve Hakk'a hizmet için yola çıkarız. Vaatlerimizin yüzde yüzünü yerine getirdik. Yavuz Sultan Köprüsü'nü Ağustos'ta hizmete sokacağız." Video: Cumhurbaşkanı Erdoğan direksiyona geçtiGaleri: İki yaka birleşti!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, iş kıyafetlerini giydi ve baretleri takarak köprünün üzerine geldiler. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Erdoğan ve Davutoğlu'na bilgi verdi. Daha sonra Erdoğan ve Davutoğlu törenle vidaları sıktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Son tabliyenin vidalarını Başbakanımız ve Ulaştırma Bakanımız ile birlikte sıkacağız. Kaynağını görevli arkadaşlarımız ayrıca yapacaklar. Bugün farklı bir uygulama yapıyoruz. Gerçekten dünyada 4.büyük özelliklere sahip bir köprü ile iftihar ediyoruz. Milletimiz için tüm insanlık için hayırlı olsun" diyerek besmele ile vidayı sıktı.
 

Köprü 6 dakikada geçilecek

İzmit Dilovası ile Yalova Altınova'yı birleştiren asma köprü, dünyanın en yüksek 4. asma köprüsü durumunda. 113 adet tabliye var. Son tabliyenin kaynağı bugün yapıldı. İki nokta arasındaki mesafeyi 6 dakikada geçmek mümkün olacak. Geçiş ücreti 35 dolar + KDV olacak. Körfez köprüsünün ekonomik etkisinin 27 milyar lirayı bulması bekleniyor. Körfez köprüsü sayesinde bir çok sektör canlanacak. 15 bin kişinin istihdamına da katkı yapacak. Otoyolun bölge ekonomisinin büyümesine yüzde 7 artış sağlayacak. Otoyol tamamlandığında, TEM'den daha yararlı bir otoyol haline gelecek. Egee'de turizm hareketlenecek. Çandarlı'da büyük limanın faaliyete geçmesiyle, Ege'de üretilen zirai ürünlerin limanlara daha hızlı ulaştırılmasını sağlayacak. Dev projeyle hem sürücüler hem de Türkiye kazanacak. Zamandan ve yakıttan tasarruf sağlanacak. İstanbul İzmir otobanı istihdama da katkı sağlayacak.


282Tarihi proje bitti, iki yaka birleşti

Dünyanın farklı ülkelerinden gelen ve çoğunluğunu Türk işçilerinin oluşturduğu 750'ye yakın işçinin çalıştığı Körfez Geçiş Köprüsü'nde iki yaka birleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Perşembe günü yapılacak törene gelmesi bekleniyor.İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolu projesinin en önemli geçiş noktası olan İzmit Körfez Köprüsü'ne son tabliye konularak iki yaka birleşti.Dünyada ikinci sıradaBin 550 metre genişliği ile dünyanın en uzun açıklıklı ikinci asma köprüsü olacak Körfez Geçiş Köprüsü'nün yer aldığı Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyol Projesi'nde ayrıca 18 bin 212 metre uzunluğunda 30 viyadük, 7 bin 395 metre uzunluğunda dört tünel, 209 köprü, 18 gişe alanı, 5 otoyol bakım işletme merkezi, yedi servis alanı ve yedi park alanı yer alıyor.Köprünün Mayıs ayı sonunda ulaşıma açılması bekleniyor. Perşembe günü düzenlenecek törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılması bekleniyor.Video: Tarihi projede iki yaka birleşti

Son durum

Körfez köprüsünde kule keson temelleri tamamlanırken, nihai kot olan +252 metreye de ulaşılmış oldu. Ocak ayında ilk tabliye montajı başlanırken, son tabliye ise bugün konuldu. Asma köprüde üst yapı imalatlarının tamamlanmasının ardından Mayıs ayı sonunda trafiğe açılması planlanıyor. Otoyol üzerinde ise 3 büyük tünel bulunuyor. 7 bin 180 metre uzunluğundaki Orhangazi Tüneli'nde elektromekanik işleri ve BSK kaplama çalışmaları tamamlandı. 2 bin 500 metre uzunluğundaki Selçukgazi Tüneli ise yüzde 95 oranında bitti. 3 bin 210 metre uzunluğundaki Belkahve Tüneli'nde ise elektrik, elektronik ve elektromekanik işleri sürüyor. 253 metre uzunluğundaki Kuzey Yaklaşım Viyadüğü de tamamlandı. Bin 380 kilometre uzunluğundaki Güney Yaklaşım Viyadüğ'ünde tabliye su yalıtım, izolasyon ve asfalt kaplama çalışmaları tamamlandı. Gebze-Bursa kesiminde 12 adet, Bursa-Balıkesir-Kırkağaç-Manisa kesiminde 6 adet, Kemalpaşa-İzmir kesiminde ise 2 adet olmak üzere toplam 20 viyadük yer alıyor. Gebze-Bursa arasındaki 7 viyadük tamamlanırken, 13 viyadükte ise çalışmalar sürüyor. Gebze-Orhangazi Bursa-Balıkesir-Kırkağaç-Manisa-İzmir arasındaki kesimlerde toprak işleri, sanat yapıları ve üst yapı çalışmaları ise sürüyor. Otoyolun İzmir-Turgutlu-Kemalpaşa arasındaki 6,5 kilometrelik yol ise tamamlanarak trafiğe açıldı.
 

12 milyar lira harcandı

Yapım çalışmalarının devam ettiği Gebze-Gemlik kesiminde yüzde 94, Gebze-Orhangazi-Bursa kesiminde yüzde 87, Kemalpaşa-İzmir kesiminde ise yüzde 84 olmak üzere projenin tamamında yüzde 67 oranında fiziksel gerçekleşme sağlandı. Toplam 7 bin 918 personel, bin 634 iş makinesinin çalıştığı projede bugüne kadar kamulaştırmalar dahil 12 bin 911 milyar TL harcandı.
3. Köprü'de son kaynağı yapmışlardı
İki kıtayı üçüncü kez buluşturan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde son tabliye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile beraberindeki heyet tarafından yerleştirilmişti.

Yeni Şafak



Bu haber Yeni Asır Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate indirecek köprüde son tabliye dün, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve Ulaştırma Bakanı Yıldırım tarafından yerleştirildi. Araçla 2 saat, feribot ile 1 saat olan körfez geçiş süresi de ortalama 6 dakikaya inecek. Köprü bayramda açılacak
Türkiye'nin vizyon projelerinden birinde daha sona gelindi. İzmir ile İstanbul arasını, yaklaşık 7 saatten 3.5 saate indirecek otoyolun en önemli ayağı olan İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nde son tabliye dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın katıldığı törenle konuldu. Köprünün son kaynağını ise Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde olduğu gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu birlikte yaptı. Otoyolun Altınova- Gemlik arasındaki kesimi de yapılan törenle hizmete açıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, iş kıyafetlerini giydi ve baretleri takarak köprünün üzerine geldi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Erdoğan ve Davutoğlu'na bilgi verdi. Daha sonra Erdoğan ve Davutoğlu törenle vidaları sıktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Son tabliyenin vidalarını Başbakanımız ve Ulaştırma Bakanımız ile birlikte sıkacağız. Kaynağını görevli arkadaşlarımız ayrıca yapacaklar. Bugün farklı bir uygulama yapıyoruz.
Gerçekten dünyada 4. büyük özelliklere sahip bir köprü ile iftihar ediyoruz.
Gerek Başbakanımıza gerek tüm kabine üyelerimize, Ulaştırma Bakanımıza ve tüm ekibimize şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Milletimiz için, tüm insanlık için hayırlı olsun diyorum" diyerek besmele ile vidayı sıktı.

1.1 milyara mal oldu 


Açılış töreni Altınova'daki köprü giriş gişelerinin önünde dün saat 18.00'de gerçekleştirildi. Tören için otoyol üzerinde kurulan alana saatler öncesinden binlerce vatandaş toplandı. Köprünün Altınova tarafındaki ayağının bulunduğu noktada son tabliyenin konulması dolayısıyla bir tören gerçekleştirildi. Törende Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve Bakan Yıldırım köprünün son tabliyesinin vidalarını birlikte sıktı.
2013 yılında yapımına başlanan köprünün Ramazan Bayramı öncesinde hizmete açılması planlanıyor. Türkiye'nin göğsünü kabartan köprü 1.1 milyar dolara mal oldu.

165 MİLYON DOLARLIK TASARRUF


İstanbul-İzmir Otoyolu'nun en önemli ayağı olan İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nün hizmete açılmasıyla birlikte İstanbul ile İzmir arası 3.5 saate inecek. İzmit Dilovası ile Yalova Hersek Burnu arasında yapılan ve 1.1 milyar dolara mal olan köprü, iki kule arasındaki bin 550 metrelik uzunluğuyla dünyanın dördüncü asma köprüsü olma özelliğine sahip. Toplamda 2 bin 682 metre uzunluğundaki köprünün kule yüksekliği 252, tabliye genişliği ise 35.93 metre.

2013 yılında yapımına başlanan köprünün Ramazan Bayramı öncesinde açılması planlanıyor. Bugüne kadar 112 tabliyenin konulduğu köprüde, 113'üncü tabliyenin yerleştirilmesiyle artık 2 bin 682 metrelik köprü, yürüyerek geçilir hale geldi.

Köprü, 3 gidiş, 3 geliş olmak üzere toplam 6 şerit hizmet verecek. Köprüde ayrıca bir de hizmet şeridi olacak. Körfez geçiş köprüsü tamamlandığında, halen körfezi dolaşarak 2 saat, feribot ile 1 saat olan körfez geçiş süresi ortalama 6 dakikaya inecek.

Kullanıma açıldığında köprü Türkiye ekonomisine yıllık 165 milyon dolar civarında tasarruf sağlayacak. Köprüden geçiş ücreti ise 35 dolar artı KDV olacak.

Yap-işlet-devret modeliyle yapılan Gebze-Orhangazi- İzmir Otoyolu (İzmit Körfez geçişi ve bağlantı yolları dahil) 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 427 kilometre uzunluğunda olacak. Proje, Anadolu Otoyolu üzerindeki Gebze Köprülü Kavşağı'ndan Ankara yönüne yaklaşık 2.5 kilometre sonra teşkil edilecek bir köprülü kavşakla (çift yönde 5 şeritli) başlayıp İzmir Çevreyolu üzerindeki mevcut Otogar Kavşağı'nda son buluyor.

Anahtarı hatıra olarak aldı


Köprüde son tabliyenin montajına Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş ve Lütfi Elvan, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son vidalamayı yaptığı anahtarı, hatıra olarak aldı. Bu arada açılışa özel, pirinçten anahtar, vida ve somun kullanıldı. Burada hatıra fotoğrafı çektiren Erdoğan ve beraberindekiler, konuşmaların yapılacağı tören alanına geçti. Bu arada, Erdoğan ve beraberindekilerin baret taktıkları ve kendileri için hazırlanan montları giydikleri görüldü.

Osman Gazi Köprüsü 


Erdoğan, İstanbul- Bursa-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nün adının "Osman Gazi Köprüsü" olacağını söyledi.


Yeni Asır



Bu haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı:




Körfez Geçiş Köprüsü'nde son tabliye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun katılımıyla düzenlenen törende yerleştirildi. Erdoğan yaptığı açıklamada köprünün adını 'Osman Gazi' olarak açıkladı.

İzmit Körfez Geçişi Son Tabliye Yerleştirme ve İstanbul-İzmir Otoyolu Yalova Altınova-Bursa Gemlik arasındaki bölümün açılış töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip  Erdoğan, Başbakan Ahmet  Davutoğlu ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın katılımıyla gerçekleştirildi. 

'Osman Gazi Köprüsü'


Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul- Bursa-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nün adının "Osman Gazi Köprüsü" olacağını açıkladı. 

Köprünün son tabliyesini yerleştirme töreninin ardından konuşan Erdoğan, "İzmit Körfez Geçisi Asma Köprüsü'nün devamı olan otoyol, 9 milyar dolarlık bir proje olan İstanbul-İzmir Otoyolu'nun hizmete giren ilk bölümünü oluşturuyor. Bu yıl içinde 20 kilometrelik İzmir-Kemalpaşa bölümü de hizmete girecek otoyolun tamamının 2018 yılında inşallah açılması planlanıyor. Toplam yatırım bedeli 9 milyar doları bulan bu otoyol, Türkiye'nin 2023 projeleri içinde ilk tamamlananlar arasında yer alacak."dedi.

"Vakti nakde dönüştürüyoruz"


Cumhurbaşkanı Erdoğan, " 'Vakit nakittir' demiş büyüklerimiz. İşte buyrun, ekonomi bu, ekonomiden anlamak bu. Bütün yatırımlarla beraber vakti nakde dönüştürüyoruz. Böylece eskiden 2-2,5 saatte giden bir araç aynı mesafeyi yarım saatten daha kısa sürede katetmiş olacak."

"Bu otoyol tüm Türkiye'nin otoyoludur"


"Bu otoyol sadece İstanbul'un ve İzmir'in değil, aynı zamanda Kocaeli'nin, Yalova'nın, Bursa'nın, Balıkesir'in ve Manisa'nın otoyoludur." ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Daha doğru bir ifadeyle bu otoyol; tüm Türkiye'nin otoyoludur. Neden? Trakya tarafından Edirne, Kınalı, İstanbul otoyoluyla Ege tarafından İzmir, Aydın otoyoluyla, Marmara tarafından İstanbul-Ankara otoyoluyla birleşen bu proje, Türkiye'nin tüm önemli akslarıyla buluşuyor. Sadece şu açılışını gerçekleştirmekte olduğumuz 40 kilometrelik bölüm ve son tabliyesinin şu anda vidalarını sıktığımız, önümüzdeki ayın sonunda hizmete girmesi planlanan Körfez Geçişi Asma Köprüsü dahi bu bölgenin ulaşımında çok önemli rahatlama sağlayacaktır." şeklinde konuştu.

Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün son tabliyesinin montajını yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekiler, Türk ve Japon bayraklarının asıldığı köprünün üzerinden, son tabliyenin montajının yapılacağı noktaya yürüdü. 

Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu son tabliyenin vidalarını birlikte sıktılar. Cumhurbaşkanı Erdoğan, makam aracının direksiyonuna geçerek, beraberinde Başbakan Davutoğlu ile birlikte bağlantı yolundan ilk geçişi yaptı.

Burada konuşan Erdoğan, birazdan ismini açıklayacağı köprünün son tabliyesinin vidalarını Davutoğlu ve Yıldırım ile sıkacaklarını belirterek, tabliyenin kaynağının görevliler tarafından ayrıca yapılacağını söyledi.

Davutoğlu: "Birleştirmeye devam edeceğiz"


Tabliye yerleştirme töreninin ardından konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "AK Parti iktidarlarının en önemli hususiyeti hizmette, dava aşkında sürekliliktir. 2002'de, 3 Kasım'da bayrağı devralan Sayın Cumhurbaşkanımız'dan bugüne kadar hep ilk günkü aşkla bu topraklara, bu ülkeye hizmet etmenin aşkını sevdasını yaşadık." dedi.

Başbakan Davutoğlu, "Biz her gün bu topraklarda taş üstüne taş koymaya, bu topraklarda şehirleri, ilçeleri, yürekleri birleştirmeye devam edeceğiz. Kim ne yaparsa yapsın, birileri terör tuzaklarıyla bu millete tuzak kurmaya kalkarsa onların da hesabını göreceğiz. Durmayacağız, terörle mücadele ederken bu milletin gündeminin sadece terörle işgal edilmesine izin vermeyeceğiz. Hem mücadele edeceğiz hem de bugün olduğu gibi hizmetlerimize devam edeceğiz. Çünkü bu memleketin kaybedecek bir dakika dahi vakti yoktur." şeklinde konuştu.

Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bakınız son üç hafta içinde, önce Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün son tabliyesini koyduk, yine Cumhurbaşkanımızla birlikte ve 2013 Mayıs'ında 'olmaz' denilen, 'yapılmaz' denilen, 'yaptırmayız' denilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü, inşallah bu ağustosta milletimizin hizmetine sunacağız."

Bakan Yıldırım: "Maliyeti 50 ülkenin milli gelirinden fazla"


Bakan Yıldırım, köprünün maliyetinin dünyada küçük ölçekli 50 ülkenin milli gelirinden tek tek kıyaslandığında daha fazla olduğunu ifade ederek, projenin Türkiye'nin gücünü gösterdiğini aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve Bakan Yıldırım, daha sonra son tabliyenin vidalarını sıkıştırdı.

Köprüde son tabliyenin montajına Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş ve Lütfi Elvan, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son vidalamayı yaptığı anahtarı, hatıra olarak aldı. Bu arada açılışa özel, pirinçten anahtar, vida ve somun kullanıldı.

Burada hatıra fotoğrafı çektiren Erdoğan ve beraberindekiler, konuşmaların yapılacağı tören alanına geçti.

Bu arada, Erdoğan ve beraberindekilerin baret taktıkları ve kendileri için hazırlanan montları giydikleri görüldü.


Dünya






Bu haber Takvim Gazetesi'nde şöyle yer aldı:




Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu, son tabliyesi monte edilen Osman Gazi Köprüsü'nden birlikte geçti..

Erdoğan ile Davutoğlu Osman Gazi Köprüsü'nden geçti Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu, son tabliyesi monte edilen Osman Gazi Köprüsü'nden birlikte geçti. Beğen Tweet Paylaş       İzmit Körfez Geçişi Son Tabliye Yerleştirme ve İstanbul-İzmir Otoyolu Yalova Altınova-Bursa Gemlik arasındaki bölümün açılış törenine katılmak üzere Yalova'ya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu son tabliyenin vidalarını birlikte sıktılar. 

ERDOĞAN İLE DAVUTOĞLU OSMAN GAZİ KÖPRÜSÜ'NDEN BİRLİKTE GEÇTİ 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, makam aracının direksiyonuna geçerek, beraberinde Başbakan Davutoğlu ile birlikte Osman Gazi Köprüsü'nden ilk geçişi yaptı.

ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU AÇILIŞ TÖRENİNİN ARDINDAN ALANDAN BERABER AYRILDI 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu, törenin ardından alandan beraber ayrıldı. Davutoğlu, Erdoğan'ın makam aracının şoför mahalline geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu'nun kullandığı araçla yeni açılan yoldan birlikte geçtiler. Davutoğlu'nun kullandığı araçla yaklaşık 40 kilometre katettiler. ..


Takvim



Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


NUROL, Özaltın, Makyol, Astaldi, Yüksel, Göçay ortak girişimi tarafından yap-işlet-devret modeli ile yapılan proje bedeli 10 milyar lira olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu, İzmit Körfez Geçişi de dahil olmak üzere 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 433 kilometre uzunluğa sahip olacak. Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan 2 bin 682 metre uzunluğundaki İzmit Körfez Geçişi Köprüsü bin 550 metre orta açıklığı ile dünyanın en büyük orta açıklığa sahip 4'üncü köprüsü oldu. Asfalt çalışmalarının tamamlanmasının ardından köprü Mayıs sonunda ulaşıma açılacak. Köprüden geçiş ücreti 35 dolar artı KDV olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, son tahliyesini yerleştirmesinin ardından "Osman Gazi Köprüsü" olarak adını açıkladığı İzmit-Körfez geçiş köprüsü, İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3.5 saate indirecek. 

Vatan

Geri Dön