22 / 11 / 2024
fuzul

İzmit şehir merkezinde acil kentsel dönüşüme ihtiyaç var! Binalar resmen yamuluyor!

İzmit şehir merkezinde acil kentsel dönüşüme ihtiyaç var! Binalar resmen yamuluyor!

Kocaeli genelinde 1999 depreminden önce inşa edilen binaların yorgunluğu ve zemin sıvılaşmasının en fazla örneklerinin görüldüğü İzmit şehir merkezinde kentsel dönüşüm ihtiyacı yeniden gündeme geldi. Yamulan binalar dönüşüm ihtiyacının aciliyetini gözler önüne serdi.




Son zamanlarda Türkiye genelindeki en önemli gündem depreme hazırlık. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından “Depreme ne kadar hazırız?” sorusunun cevabı için KOÜ ve İnşaat Mühendisleri Odası ile birlikte, kentin bina stokunu 27 Temmuz tarihinden bu yana tarıyor.

1999 depreminden önce yapılan 161 bin 691 binanın tamamının taramaları tamamlanmak üzere. 

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, konuya ilişkin "Bu çalışmanın ardından bir eylem planı çıkaracağız. Yeni kentsel dönüşüm alanları oluşacak" ifadelerini kullanıyor. 

İzmit şehir merkezinde acil kentsel dönüşüme ihtiyaç var! Binalar resmen yamuluyor!

Özgür Kocaeli'nden Süriye Çatak Tek'in haberine göre; şehirde, Körfez Barbaros Mahallesi, Dilovası Tavşancıl ve İzmit Cedit gibi çok önemli dönüşüm projeleri tüm hızıyla sürüyor. Fakat en dikkat çekici olanı, bölge halkının da güvenini kazanan ve hızla yapımı süren Gölcük Merkez Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi oldu. 

Söz konusu projede temel atma aşamasına yaklaşıldı. Projede Türkiye’deki en sağlam zemini oluşturma çalışması devam ederken, yerin 18 metre altında perde duvarlar örülüyor. 

İzmit şehir merkezinde acil kentsel dönüşüme ihtiyaç var! Binalar resmen yamuluyor!

ACİL KENTSEL DÖNÜŞÜME İHTİYAÇ VAR, BİNALAR YAMULUYOR

Kentsel Dönüşüm Master Planı’nda zemin açısından en riskli görülen alanlardan biri İzmit merkezindeki Karabaş Mahallesi’nin Cumhuriyet Bulvarı (Yürüyüş Yolu) ile sahil arasında kalan kısmı oldu. 

Söz konusu bölgenin ciddi bir kentsel dönüşüme ihtiyaç duyduğu gündeme gelirken; alüvyon zemin nedeniyle bölge olası bir depremde en ciddi riski taşıyan alanların başında yer alıyor. 

Yalnızca, zemin sıvılaşması ve alüvyon zemin değil; bölgedeki bina stoku ve çarpık şehirleşme de kentsel dönüşümü önemli hale getiriyor. 

Ayrıca, Yeni Cuma Camii ve Kocaeli Adliyesi arasında 312 parselin yer aldığı bölgede zemin sıvılaşması ve depremler sebebiyle binalar yamuluyor.

İzmit şehir merkezinde acil kentsel dönüşüme ihtiyaç var! Binalar resmen yamuluyor!

BU BİNALARA DİKKAT

Bazı binaların boşaltılıp yıkıldığı bölgede 304 bina ve 2 bin 333 bağımsız bölüm bulunuyor. Bu bölgedeki evlerde 2 bin 735 İzmitli vatandaş oturuyor. 

Gündüz nüfusu, iş yerlerinin fazlalığı sebebiyle daha da çok olan bölgenin dönüşüm ihtiyacı her geçen gün sıvılaşan zemin ve yamulan binalar nedeniyle yüükseliyor. 

Türkiye’de yaşanan her depremden sonra Kocaeli’deki yerel basının ilk aklına gelen yer Kocaeli Adliyesi’nin karşında bulunan binalar oluyor. Bu binalar zemin sıvılaşması nedeniyle gün geçtikçe yamuluyor ve aralarındaki açıklık da artıyor. 

Binaların sahipleri, binalarının depremde hasarlı olmadığını, belgeleri ile senelerdir kanıtlamak için uğraşıyor. Fakat, binaların hasarlı olup olmaması dışında zeminin yapısı göz ardı ediliyor. Oysa zemin sıvılaştıkça binaların arasında oluşan ayrık gittikçe genişliyor. 

Karabaş Mahallesi’nin alüvyon zemine sahip olan Kocaeli Adliyesi ve Yeni Cuma Cami arasındaki bölgedeki bazı binalara makyaj da yapılıyor. Binaların arasında zemin sıvılaşmasından kaynaklı oluşan boşlukların,  konut sahipleri tarafından kapatılarak bina ile aynı renge boyanması dikkatleri çekti. 

Yamuk binaların simgesi haline gelen Cumhuriyet Bulvarı’nda Midyeci Ahmet binasının yanındaki Mesut Apartmanı ile Midyeci Ahmet’in binası arasındaki boşluk neredeyse bir metreye ulaşacak ancak binanın yamukluğu artık kimseyi korkutmuyor. 

Yabancıya konut satışı mercek altında! 100'den fazla dosya incelemede! 

Konut alıp satacaklar dikkat! İlan sitelerinde sistem değişiyor!

Sağlık Bakanlığı duyurdu: 419 eski hükümlü ve TMY statüsünde işçi alınacak!


Geri Dön