02 / 05 / 2024

İZODER: Süre kalmadı, teşvik var, her usta belgesini alsın!

İZODER: Süre kalmadı, teşvik var, her usta belgesini alsın!

Türkiye’de mesleklerin yeniden tanımlanmaya başlandığını belirten İZODER Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 1 Ocak 2017’den itibaren cezai uygulamaları başlatacak." dedi.



Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin zorunlu hale getirilmesinin sektörün gelişimi adına önemli bir adım olduğunu vurgulayan İZODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen, “6645 sayılı Kanun 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu’nda yapılan düzenlemeyle, tehlikeli ve çok tehlikeli işler olarak belirlenen 40 meslekte ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ zorunlu hale getirildi. Sınavı geçip ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ almaya hak kazanan ustalarımız yetkinliklerini Avrupa da da gösterebilme imkanına kavuşacaklar” diye konuştu. 


Ustaların ödediği tutarın tamamı fonlardan karşılanıyor

MYK ve İŞKUR tarafından yapılan çalışmalar kapsamında, sınava girerek belge almaya hak kazananların ödediği tutarın tamamı İşsizlik Sigortası Fonu ve AB fonu desteği ile geri ödendiğini belirten Ertuğrul Şen, “Isı Yalıtımcısı, Su Yalıtımcısı, Ses Yalıtımcısı ve Yangın Yalıtımcısı mesleklerinde, asgari ücretin yarısını geçmemek üzere veya AB fonundan verilen teşvikle birlikte, sektörde çalışan herkesin belge sahibi olması hedefleniyor. Bu arada sadece mesleki bilgiler değil, iş güvenliği ve sağlığı ile ilgili soruların yer aldığı sınavın ardından yapılan belgelendirmeyle birlikte, sektörde doğru, güvenli ve sağlıklı işlerin yapılması sağlanması amaçlanıyor” şeklinde konuştu. 


Yalıtım ustalarının, işsizlik fonundan bireysel olarak yararlanabileceğinin, AB Fonlarından ise bireysel veya çalıştıkları firmaları aracılığıyla faydalabileceklerinin altını çizen Ertuğrul Şen, ayrıca sınava girip başarılı olamayan kişilerin bir yıl içerisinde ikinci kez sınav hakkına sahip olduğunu belirtti. 


İşverene, belgesiz personel için para cezası 

Ertuğrul Şen, yeni düzenlemeyle ilgili diğer detayları ise şöyle anlattı: “Belgesiz personelin çalıştırıldığının tespit edilmesi halinde işveren kuruluşa da, çalıştırdığı her personel için para cezası verilecek. Mesleki Eğitim Kanunu’na göre ustalık belgesine sahip olanlar ve Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı mesleki ve teknik okullardan ve üniversitelerin konuyla ilgili eğitim veren birimlerinden mezun olan kişilerde MYK belgesi aranmıyor. Ayrıca üreticilerin dönem dönem gerçekleştirdiği MEB onaylı sertifikalar bu kapsamda değerlendirilmiyor.” 


Ayrıca sektörde belgeli usta sayısının çoğalmasının, yalıtım uygulamarında kaliteli işçiliği artırarak yalıtım uygulamalarından sağlanan verimi önemli ölçüde artıracağını belirten Ertuğrul Şen, “Vatandaşların da bu konuda bilinçlenerek, uygulayıcı firmaların belgeli eleman çalıştırıp çalıştırmadıklarına dikkat etmeleri ve sorgulamaları büyük önem taşıyor. Öte yandan MYK Belgeli ustaları istihdam edecek firmaların SGK İşveren payı devlet tarafından desteklenmektedir. Bu zorunluluk ve teşviklerin etkili olması için devletin etkin denetimi şart” dedi. 


Geri Dön