23 / 12 / 2024

Teşvik açıklaması çelik sektörünü sevindirdi!

Teşvik açıklaması çelik sektörünü sevindirdi!

Teşvik açıklaması çelik sektörünü sevindirdi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin, demir - çelik sektörüne yönelik en üst düzeyde teşvik verilmeye başlanacağını açıklaması, sektör temsilcileri tarafından memnuniyetle karşılandı.



Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin, demir-çelik sektörüne yönelik en üst düzeyde teşvik verilmeye başlanacağını açıklaması, sektör temsilcileri tarafından memnuniyetle karşılandı.


Zeybekci'nin Anadolu Ajansı Finans Masası'nda yaptığı açıklamaya ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, demir-çelik sektörüne teşvik verilmesi düşüncesinin "devrim niteliğinde bir karar" olduğunu söyledi. 


Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu (AKÇT) ile 1996 yılında yapılan serbest ticaret anlaşmasının devlet teşvikini engellemesinden dolayı sektörün boğulduğunu dile getiren Yayan, "Anlaşma şartları yüzünden Türk çelik sektörü, Avrupa pazarına girişte sıkıntı yaşıyordu. Anlaşmanın bu anlamda bize bir faydası yok. Mevcut durum, sektörün katma değerli ürün üretmesinin önünde engel oluşturuyor" dedi.


Yayan, özellikle arsa tahsisinde sağlanacak kolaylıklar ve vergi muafiyeti gibi desteklerin sektör açısından çok önemli olduğunu söyledi.


Türkiye'de üretilmeyen ürünler konusunda yapılacak yatırımların teşvik edilmesinin de önemine dikkati çeken Yayan, "Bu anlamda, inşaat demiri üretimi alanında verilecek bir teşvikin çok anlamı olmayabilir. Örneğin otomotiv sektöründe kullanılan ve Türkiye'nin üretmediği ürünlere yönelik teşvik verilmesinde yarar var" diye konuştu.


"Heyecanla bekliyoruz"


Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Başkanı Namık Ekinci de Bakan Zeybekci'nin açıklamasını sektör adına sevindirici bulduklarını söyledi.


Küresel anlamda çelik üretiminde önemli artış olmasına karşın tüketimde bu artışı karşılayacak bir yükseliş olmadığını ifade eden Ekinci, sektörün çeşitli nedenlerle ihracatta sorunlar yaşadığına işaret etti. 


İhracat konusunda karşılaşılan engellerin yanında sektörde kapasite kullanım oranının da yüzde 70'ler seviyesinde bulunduğunu anlatan Ekinci, şunları kaydetti:


"15 milyon ton civarında yarı mamul ve mamul ithalatı gerçekleştirmekteyiz. Buradan yola çıkarak çelik sektörünün katma değerli ürün üretimine geçmesi için çeşitli Ar-Ge ve teknolojik yatırımların yapılmasının elzem hale geldiğini söyleyebiliriz. Zira sektörümüzün aynı zamanda yapısal değişikliğe de ihtiyacı vardır. Dolayısıyla Sayın Zeybekci'nin yaptığı açıklama, üretim şeklimizi ve ürün yelpazemizi değiştirmekle ilgili sektörümüzün önünde olan barikatların kaldırılmasına yönelik sevindirici bir açıklamadır. Oluşacak gelişmeleri heyecanla beklemekteyiz."


AA Finans Masası'na konuk olan Zeybekci, Türkiye'nin AKÇT hassasiyetleri sebebiyle bu zamana kadar demir-çelik ve metal gruplarına yönelik teşvikler konusunda adım atılmadığını belirterek, şunları kaydetmişti:


 "Ama şimdi gerek AB gerek Dışişleri Bakanlarımızla verdiğimiz yeni karar çerçevesinde, bundan sonra biz demir çelik sektörü ile ilgili Ekonomi Bakanlığı olarak verebileceğimiz en üst düzeyde teşvikler vermeye başlayacağız. İnşallah sanayinin milli gelir içindeki payını bunlarla yükselteceğiz."


AA


Geri Dön