04 / 05 / 2024

İZTO'ya 43.7 milyon TL'lik bütçe!

İZTO'ya 43.7 milyon TL'lik bütçe!

İzmir Ticaret Odası'nda (IZTO) yapılan olağan meclis toplantısının bu ay gündeminde 2014 yılı bütçesi yer aldı. İZTO, 43 milyon 700 bin liralık 2014 yılı bütçesini onayladı...



Açılış konuşmasını yapan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye'nin 16 çeyrektir büyüdüğünü, 2014 yılı için ise yüzde 3.8 büyüme hedeflendiğini belirtti. 


Demirtaş, "3. çeyrekte yaşanan yüzde 4.4 büyüme rakamları iş dünyasının yüzünü güldürdü. Türkiye'nin tasarruf artışı, yatırım, üretim ve ihracata dayalı büyümeye ihtiyacı var" dedi. Politik ve ekonomik açıdan son derece hareketli geçen, zor bir yılın geride kaldığını anlatan Ekrem Demirtaş, Suriye'den Mısır'a, Ortadoğu coğrafyasında kanlı çatışmaların dinmediğine işaret etti. 


Küresel dünyada kötü başlayan 2013 yılının sona doğru biraz olsun durulduğunu belirten Demirtaş, 2014 yılı için biraz daha iyimser tahminlerin olmasına rağmen zor bir yıl geçeceğini vurgulayarak, şunları kaydetti: "Türkiye bugüne kadar çok iyi bir şekilde dış kaynak temin etti. 


Bu sayede enflasyon düştü, istihdam sağlandı ancak devamlı artan dış kaynak miktarı dış borçlanmayı da arttırdı. Ekonomi için riskli bir hale geldi. Kur riski artığı için dövizle borçlanmayın. Tüketime getirilen kısıtlama iç piyasayı olumsuz etkileyebilir, buna hazırlıklı olun. En büyük pazarımız olan Avrupa'nın ne zaman eski günlerine döneceği hala belli değil, bu yüzden başta Afrika olmak üzere yeni pazarlara açılın." 


"ÜLKEDE SİYASİ İSTİKRARIN BOZULMASI ÜLKE LEHİNE OLMAZ" 


Türkiye piyasalarına bu hafta iki bombanın düştüğünü söyleyen Demirtaş, bunların ABD Merkez Bankası'nın her ay piyasaya 10 milyar dolar daha az para sürecek olması ve 'yolsuzluk operasyonlarıyla' başlayan tutuklamaların borsa ile para piyasaları üzerindeki olumsuz etkileri olduğunu kaydetti. Doların 2.10 ile rekor seviyeye gittiğini, borsanın yüzde 2'nin üzerinde düştüğünü dile getiren Demirtaş, "Operasyonun ekonomiye tahribatı ne olacak, bekleyip göreceğiz. Bugün 3 bakan istifa etti. Dakika dakika izliyoruz. 

Ülkemizin siyasi istikrarının bozulması ülkenin lehine olmaz. Umarız ortalık bir an önce durulur. Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün dediği gibi yolsuzlukların üzeri kapanamaz, gerçek ortaya çıkarılmalıdır" ifadelerini kullandı. 


EXPO 2020 oylamasına da değinen Demirtaş, "Bize bırakmadılar, dışladılar, adam yerine koymadılar, fikrimizi sormadılar. İzmir'e sihirli değnek değecekti. Neyse, şimdi ağıt zamanı değil. O nedenle 'Sağlık Başkenti' olma şansını kaybetmemek için çalışma yapalım. İnciraltı'nı planlayalım" diye konuştu. 


"KIYI PROJESİ 2014'TE HAYATA GÇECEK" 


Demirtaş, Pasaport'taki dalgakıran projesini 2014'te hayata geçireceklerini açıkladı. Zor bir yılın bizi beklediğini, buna rağmen, İzmir'i bir dünya kenti yapmak ve üyelerimize daha iyi hizmet vermek için bir program ve bütçe hazırladıklarını söyleyen Demirtaş Agora kazılarına yine sahip çıkacaklarını belirterek, artık İzmir'in kalbinde turistlere sunabilecekleri arkeolojik alan olduğunu söyledi. Dalgakıran projesiyle ilgili olarak Demirtaş, bu konuda hazırladıkları animasyonu meclis üyelerinin beğenisine sundu. 

Demirtaş, kıyı projesiyle ilgili olarak şunları kaydetti: "Şimdi kıyı bölgesini planlayan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile ortak plan yapıyoruz. 


İmar plan çalışmasını tamamlayarak dalgakıranı 2014 yılında hayata geçirmek istiyoruz. Bu arada ışık-su animasyonu için de araştırma içindeyiz. Saat başı ışık oyunları olacak. 


İnsanlar gösteriyi izlemeye gelecek. 


Kentte bir cazibe merkezi yaratmak zorundayız. Maliyet 2-3 milyon lira tutacak. Bütçeye para koymayacağız. Turkcell'e, olmazsa Vodafone'a gideceğiz." 


Ticaret Gazetesi


Geri Dön