28 / 04 / 2024

Japon Uzman Moriwaki'den İzmir için deprem uyarısı: '6,5 büyüklüğünde deprem bekliyoruz'

Japon Uzman Moriwaki'den İzmir için deprem uyarısı: '6,5 büyüklüğünde deprem bekliyoruz'

Joshinori Moriwaki adlı Japon deprem uzmanı, İzmir için ciddi bir deprem tehlikesi olduğu konusunda bir uyarıda bulundu. İşte detaylar...



Televizyon ekranlarında sıkça gördüğümüz Yüksek İnşaat Mühendisi Joshinori Moriwaki,  İzmir  Kitap Fuarı'nda düzenlenen "Depreme hazır mıyız Türkiye?" etkinliğinde konuşmacı olarak yer aldı ve deprem konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Onedio'dan Burak Boyoglu'nun haberine göre; Moriwaki, depremlerde alınan önlemlerle, meydana gelen hasarların yüzde 70 oranında azaltılabileceğini vurguladı. Ayrıca, İzmir'de yaklaşan bir depremin belirgin bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

"Türkiye'de 32 yıldır çalışıyorum ve son 3 yılda Silivri'den başlayarak Doğu Anadolu Fay Hattı, Elazığ, Kahramanmaraş, Manisa gibi birçok yerde depremler yaşandı. İzmir'deki son depremde 18 bina çöktü, ancak İzmir'in kendisi kendi fay hattı üzerinde değildi; Ege Denizi'ndeki bir fay hattı kırıldı. Bu nedenle İzmir, kendi fay hattındaki potansiyel tehlikeyi göz ardı etmemeli. Dolayısıyla, İzmir için önemli bir deprem riski bulunuyor ve bu riskin büyüklüğü yaklaşık 6.5 diye söyleniyor."

Depremin ardından alınması gereken önlemleri paylaşan Moriwaki, öncelikle temel ihtiyaçlardan başlayarak şu tavsiyelerde bulundu:

"Deprem anında en kritik ihtiyaçlardan biri su. İnsanlar susuzlukla ne kadar yaşayabilirler? Genellikle 3 gün, 5 gün hatta 1 hafta, 10 gün, 20 gün veya bir aya kadar yaşanabilir. Bu nedenle su, deprem öncesi hazırlıkların en önemli parçasıdır. Eğer bir deprem sonucunda bina çöker ve insanlar enkaz altında mahsur kalırsa, suyun varlığı hayati önem taşır. Ancak bazen kurtarma ekipleri gelmeyebilir, bu durumda birbirimize yardım etmeli ve imdat çağrıları yapmalıyız. Ancak sesimiz birkaç saat içinde zayıflar.

Bu noktada, bir düdüğünüzün olması önemlidir. Ancak birkaç gün veya bir hafta geçtikten sonra düdüğünüzün sesi yetmeyebilir. İşte bu noktada bir şeylere vurarak dikkat çekmelisiniz. Eğer sesiniz duyulmuyorsa, yukarıdan gelen yardım ekiplerinin cihazları, çırpma sesinizi algılayabilir ve böylece enkaz altında olduğunuzun anlaşılmasına yardımcı olabilir."

Yüksek İnşaat Mühendisi Joshinori  Moriwaki'nin uyarıları, Türkiye'deki deprem hazırlığı ve önlemleri üzerinde önemle düşünülmesi gerektiğini vurguluyor.

Volvo’dan rakiplerini çılgına çevirecek hamle; Olay olacak

Yakıt cimrisi Citroen C-Elysee ne kadar oldu? İşte Kasım 2023 güncel fiyat listesi

ING'den emekliye 12 bin 500 TL! Başvuru yapanların hesabına yatıyor


Geri Dön