25 / 12 / 2024

Jeneratör alırken dikkat edilmesi gerekenler!

Jeneratör alırken dikkat edilmesi gerekenler!

Teksan Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Burak Başeğmezler, jeneratör satın alırken ilk önce jeneratörün çalışacağı yerin belirlenmesi ve güç tespitinin doğru yapılması gerektiğini söyledi.



Dijitalleşmenin etkisi ile kesintisiz enerjiye duyulan ihtiyaç her geçen gün artarken jeneratör kullanımı da yaygınlaşıyor. Büyük sanayi kuruluşlarından hastanelere, fabrikalardan alışveriş merkezlerine, okullardan konutlara, inşaat ve alt yapı projelerine kadar birçok yerde kullanılan jeneratörler hayatın normal ritminde devam etmesinde büyük önem taşıyor. Acil durumlarda enerji ihtiyacını karşılamakta kullanılan jeneratörlerin seçimi ise dikkat istiyor. Sağlık, bankacılık ve finans, telekomünikasyon, ulaşım ve havalimanları gibi enerji kesintisine tahammülü olmayan kritik sektörlerde jeneratörün sorunsuz ve yüksek performansla çalışması beklenir. Herhangi bir arıza durumunda soruna hızla müdahale edebilecek teknik servis ve uzman ekibin de hazır olması gerekir. Teksan Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Burak Başeğmezler doğru jeneratör seçmenin ipuçlarını verdi. Başeğmezler’e göre karar verirken ilk kriter ‘fiyat’ olmamalı.


İnsanların yaşam standartlarının kalitesinin kullandıkları elektrik enerjisi miktarıyla ölçüldüğü günümüzde elektriksiz bir hayat düşünemiyoruz. Bilgisayar, telefon, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi hayatımızı kolaylaştıran tüm aletler kesintisiz enerjiye ihtiyaç duyuyor. Özellikle Türkiye gibi enerji kaynaklarının sınırlı olduğu ve sık sık elektrik kesintilerinin yaşandığı ülkelerde enerjinin sürekliliğini sağlamada jeneratörler önemli rol oynuyor. Şebeke elektriğinin bulunmadığı yerlerde ise enerjinin ana kaynağını oluşturuyor.


Jeneratör satın alırken ilk önce jeneratörün çalışacağı yerin belirlenmesi ve güç tespitinin doğru yapılması gerektiğini söyleyen Teksan Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Burak Başeğmezler, “Günlük yaşamda kısa süreli elektrik kesintileri bile büyük sorunlara yol açabiliyor. İhtiyaç duyulan kesintisiz elektriği ise jeneratörler sağlıyor. Ömürlük bir yatırım olan jeneratörlerin uzun yıllar boyunca aynı performansı göstermesi büyük önem taşıyor. Jeneratör alırken sektöründe uzmanlaşmış, referansları güçlü ve satış sonrası hizmetleri gelişmiş firmaları tercih etmek gerekiyor. Seçilecek jeneratör mutlaka TSE, CE, ISO sertifikalarını taşımalı, sertifikasız bir ürün asla satın alınmamalı. Jeneratörün ana parçaları olan motor ve alternatörün yetkinliğini ispatlamış bir firmaya ait olması da bir diğer önemli nokta. Yedek parçaların kolay bulunabilmesi ve birden fazla noktadan tedarik edilmesi de dikkat edilmesi gereken konular arasında.”


Jeneratör alırken kalite, referans ve satış sonrası hizmetlere göre değerlendirme yapılmalı…


Jeneratör satın alırken ilk kriterin kesinlikle fiyat olmaması gerektiğine dikkat çeken Burak Başeğmezler, kalite ve satış sonrası hizmetlere odaklanılmasının yapılan yatırımdan maksimum performans alınmasını sağlayacağını vurgulayarak şunları söyledi: “Ucuz ürünler, istenen performansı sağlamayacağı gibi harcanan paranın da çöpe gitmesine sebep olur. Satın alınan jeneratörlerin fabrikadan çıkmadan önce tüm yük fonksiyon testlerinin yapılmış ve raporlanmış olması gerekir. Satın aldığınız firmaya, ‘bu testleri kendi bünyesinde yapabiliyor mu’ mutlaka sorun. Ürünün kalitesi kadar satış sonrası hizmetler de jeneratörden sağlanan faydayı artırır. Ürün satın alınan firmanın satış sonrası hizmetler ağı çok güçlü olmalıdır. Firmada konusunda uzman, gerekli sağlık taramalarından geçirilmiş, iş güvenliği ve ilk yardım eğitimlerine sahip, 7/24 hizmet verebilecek teknik elemanlar hizmet vermelidir. Bir jeneratörde istenen en önemli özelliklerinden biri de sessiz çalışması, gürültü kirliliği yaratmamasıdır. Ses düzeyi uluslararası bir kurumca akredite edilip belgelenmiş ses izolasyonlu kabinler tercih edilmelidir. Jeneratör gürültü seviyesinin düşürülmesi ya da harici ortamda çalışırken tercih edilen ses izolasyon kabinlerinde ses yalıtımı, kullanılan boyanın çevreye zarar vermemesi, kabinde izolasyon amaçlı kullanılan süngerin alev almazlık özelliğini taşıması da kaliteyi artıran unsurlardandır.”


Teksan olarak 22 yıldır dizel, doğalgazlı ve biyogazlı jeneratör setleri, mobil aydınlatma kuleleri, kojenerasyon ve trijenerasyon sistemleri ile hibrit jeneratör sistemlerinden oluşan geniş bir yelpazede üretim yaptıklarını belirten Başeğmezler, “Jeneratör sektörü ülkemizde çok genç ve gelişime açık bir yapıya sahip… Sektörde yasalarla belirlenmiş standartlarının olmaması en temel problem olarak dikkat çekiyor. Tüm sektörlerde olduğu gibi denetim eksikliği merpen altı üretimi doğuruyor. Ucuz ve kalitesiz ürünlere niteliksiz işçilik eklenince sektör ciddi bir tehditle karşı karşıya kalıyor. Tüketicilerin kesinlikle merpen altı üretim yapan firmalardan jeneratör almaması gerekiyor” diyerek sözlerini bitirdi.




Geri Dön