08 / 05 / 2024

JP Morgan’dan tedirgin eden karar! Türkiye’ye yönelik enflasyon beklentisi yükseldi!

JP Morgan’dan tedirgin eden karar! Türkiye’ye yönelik enflasyon beklentisi yükseldi!

ABD merkezli uluslararası finans kuruluşu JP Morgan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın dünkü faiz artırımı kararının ardından Türkiye için hem büyüme hem de enflasyon görünümlerini yukarı yönlü güncelledi.



Fatih Akçelik, "Yılsonu politika faizi öngörümüzü yüzde 30 olarak muhafaza ediyoruz. Bunun yanı sıra, yılsonuna kadar her toplantıda 250 baz puanlık bir artış bekliyoruz" şeklinde değerlendirmede bulundu.

TCMB, dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın düşük faiz politikasını tersine çevirmeye devam edip politika faizini de 250 baz puan artırarak yüzde 17,50 seviyesine yükseltmişti. 

 JP Morgan’dan tedirgin eden karar! Türkiye’ye yönelik enflasyon beklentisi yükseldi!

43 AY SONRA BİR İLK

Öte yandan, Rezerv biriktirmek amacıyla bir süredir piyasada net döviz alımı yapan ve kur korumalı mevduat (KKM) kaynaklı kur farkı ödemelerinin tümünü üstlenen Merkez Bankası, 14 Temmuz tarihi itibari ile swap hariç fonlamada nette bankalardan borçlanıcı konuma geçti. Böyle bir durum en son 2019 yılı Aralık ayında meydana gelmişti.

Açık piyasa işlemlerinde (APİ) Merkez Bankası’nın net fonlaması, 14 Temmuz tarihinde -43,2 milyar TL, 17 Temmuz tarihinde -122,6 milyar TL, 18 Temmuz tarihinde ise -176,5 milyar TL olarak kayıtlara geçti.

Bu gelişmeye paralel olarak, 7 Temmuz tarihinde yüzde 16,42 olarak belirlenen ortalama BIST gecelik repo faizleri de yüzde 13,51 ile Merkez Bankası’nın politika faizi olan yüzde 15’in altına geriledi.

Benzin, motorin ve otogaz alacaklara müjde! Akaryakıta bu sefer dev indirim geliyor! Müjde resmen verildi!

BİM'de Paşabahçe 12 parça dantel çay seti 109 TL’ye, Tefal wok tava 499 TL’ye, musluklu termos 99 TL’ye düştü!

Kur Korumalı Mevduat’ta devrim niteliğinde karar! Resmi Gazete’de yayımlandı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön