29 / 04 / 2024

Kabe revak yıkımı için Osmanlı Kültür Platformu harekete geçti!

Kabe revak yıkımı için Osmanlı Kültür Platformu harekete geçti!

Osmanlı'nın Kâbe-i Şerif etrafına inşa ettiği revakların, tavaf alanının genişletilme çalışmaları nedeniyle Suudi Krallığı tarafından yıkılacağı iddiası üzerine Osmanlı Kültür Mirası Platformu harekete geçti



Platform, Osmanlı'nın kutsal topraklardaki son mirası olan revakları yıkma girişimine 'dur' kampanyası başlattı. Suudi Arabistan yönetimi Kasım 2011'de genişletme çalışması esnasında revaklara zarar verilmeyeceğini açıklamış ve yıkım ihalesini Türkiye'den bir şirkete vermişti. Osmanlı Kültür Mirası Platformu, '1 Mesaj 1 Revak!' kampanyasıyla tarih kıyımına karşı dünyada kamuoyu oluşturmayı hedefliyor. Kampanya başta Türkiye olmak üzere, Fransa, ABD, Almanya, Bosna Hersek, Cezayir gibi pek çok ülkede devam edecek. İsteyenler üç dilde hazırlanan tepki metnini 'isim-Name' yerine ad ve soyad yazdıktan sonra 'subject' bölümüne 'Riwaqs of Ka'aba' yazıp, bulundukları ülkenin Suudi Büyükelçiliği'ne mail göndererek kampanyaya destek verebilecek.


"TARİH SÖKÜLÜP ATILAMAZ"


Osmanlı Kültür Mirası Platformu'nun tepki metninde yer verilen görüşler şöyle: "400 yıldan uzun bir süredir Harem-i Şerif'te bulunan ve Kabe-i Muazzama'yı çevreleyen revakların tavaf alanını genişletme çalışmaları esnasında yıkılacağına dair tartışmayı üzüntüyle takip etmekteyiz. Hac farizasını yerine getiren müminlerin rahat etmeleri için bir genişletme çalışması yapılacaksa revaklar korunmalı, gerekirse parça parça sökülüp muhafaza edilmeli ve inşaat çalışması bittiğinde yeniden kurulmalıdır. Kutsal Topraklar'daki tarihin sökülüp atılması bizler için kabul edilemez."

Yeni Şafak


Geri Dön