27 / 04 / 2024

Kaç konut yapılması lazım? Yıkılan yerlere yeniden bina yapılabilir mi?

Kaç konut yapılması lazım? Yıkılan yerlere yeniden bina yapılabilir mi?

Depremin ardından, önümüzdeki günlerde çok daha fazla belirginleşecek ihtiyaçlar da ortaya çıkmaya başladı. Bunlardan bir tanesi de konut. Peki uzmanlara göre, önümüzdeki dönem ne kadar konut ihtiyacı olacak ve yıkılan yerlere yeni konutlar yapılabilecek mi?



Geçtiğimiz hafta başı yaşanan büyük deprem felaketinden sonra, 30 bine yakın bina kullanılamaz hale geldi.

Depremin ardından 10 ilde acilen inşa edilmesi gereken en az 300 bin konut ihtiyacı bulunduğu bildirildi. Ancak bu yapıların hızlı teslimi kadar dayanıklılığı da önem taşırken uzmanlar, konvansiyonel inşaat yerine prefabrik betonarme yapılara dikkat çekerek, 1999 Marmara, 2003 Bingöl ve 2011 Van depremlerini hasarsız atlatan prefabrik yapıları hatırlattı.

Kaç konut yapılması lazım? Yıkılan yerlere yeniden bina yapılabilir mi?

10 ilde binlerce insanın hayatını kaybettiği Kahramanmaraş depremleri sonrasında hayatta kalanların barınma sorunu acil çözüm bekliyor. Yaklaşık 13.5 milyon insanın etkilendiği ve 15 binden fazla binanın enkaza döndüğü deprem sonrasında ağır hasarlılarla birlikte 30 bine yakın bina kullanılamaz hale geldi.

Bu da en az 300 bin konutun acilen yeniden inşası anlamına geliyor. Yeni yapılacak konutlarla ilgili Dünya gazetecisinden Nurdoğan Arslan Ergün’e görüş bildiren uzmanlar, yeni yapılacak konutların hızlı tesliminin yanında uygun zeminde uygun malzeme ve uygun mühendislikle yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.


Geri Dön