28 / 04 / 2024

Kaçak emlakçı mağduru olmayın!

Kaçak emlakçı mağduru olmayın!

Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği yürürlüğe girdi. Tüm emlak danışmanlarının yıl sonuna kadar Mesleki Yeterlilik Belgesi alması gerekiyor.



Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği kapsamında işletmelerin, inşaat işçilerin ve emlakçıların 5 Aralık 2019'a kadar durumlarını yönetmelikte belirlenen şartlara uygun hale getirip yetki belgesi almaları gerekiyor.

Kaçakçıya 4 bin lira ceza

5 Eylül'den itibaren yürürlüğe giren Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği'ne göre Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi almadan faaliyetlerine devam eden işletmelere ve kişilere 4 bin lira para cezası kesilecek.

Para ve vakit kaybı

Gayri resmi iş yapan, hiçbir yerde kaydı bulunmayan ve vergisini ödemeyen ne yapacağı belirsiz kişilere kaçak emlakçı deniyor. Uzmanlar, para ve vakit kaybı yaşamaması açasından vatandaşları uyardı. 

Araştırın

Piyasada emlakçı diye tabir edilen ve bu sektörde hizmet veren kişileri araştırmanız gerekiyor. Ev almak için danıştığımız kişinin gayrimenkul sektörünün neresinde olduğunu, bu sektörde ne kadar başarılı olduğunu, neleri bilip bilmediğini, sektöre ne kadar hâkim olduğunu bilmeniz yararınıza olacaktır.

Araştırmaya ilk olarak kendini emlakçı diye tanıştıran kişinin Emlakçılar Esnaf ve Sanatkârlar Odası'na üye olup olmadığına bakarak başlayabilirsiniz. Üye olmayan kişiler emlak sektöründe alım, satım, kiralama gibi işleri yasal olarak çalışamazlar. 

Aranan şartlar nelerdir?

a) On sekiz yaşını doldurmuş olması,
b) En az lise mezunu olması,
c) Mesleki yeterlilik belgesine veya emlak yönetimine ilişkin ön lisans diplomasına sahip olması,
d) İflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile itibarını yeniden kazanmış olması,
e) Konkordato ilan etmemiş olması,
f) Kasten işlenen bir suçtan dolayı affa uğramış olsalar dahi devletin güvenliğine, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, milli savunmaya ve devlet sırlarına karşı suçlar ile casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörün finansmanı, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı veya haksız mal edinme suçlarından hüküm giymemiş ya da ticaret ve sanat icrasından hükmen yasaklanmamış olması.

Emlakçı komisyonu hesaplama 2019!

Kaçak emlakçı kalmayacak!

Nuran IŞIK/Emlakkulisi.com


Geri Dön