27 / 04 / 2024

Kadifekale'de kentsel dönüşüm ne durumda?

Kadifekale'de kentsel dönüşüm ne durumda?

Büyükşehir Belediyesi'nin, evlerini ucuz fiyata ellerinden almak istediğini iddia eden Kadifekaleliler, direnişi sürdürüyor. Evlerini kamulaştırmak isteyen Büyükşehir'e tepki gösteren vatandaşlar, "Ne olursa olsun imza atmayacağız" dedi




Kadifekale'de vatandaşların,  İzmir  Büyükşehir Belediyesi'nin kentin en güzel yerindeki evlerini ucuz fiyata ellerinden almaya çalıştığını iddia ederek başlattığı direniş büyüyor. Bölgeyi kültürel tesis alanı olarak ilan edip, antik tiyatronun ortaya çıkarılacağı gerekçesiyle evlerini kamulaştırmak isteyen Büyükşehir'e tepki gösteren vatandaşlar, "Bu kale geçilmez. Ne olursa olsun bize bu şartlarda imza attıramayacaklar" dedi. Tepkilerini eyleme dönüştürme kararı alan vatandaşlar, 13 Şubat'ta Konak Pier Alışveriş Merkezi önünden Büyükşehir'e kadar protesto yürüyüşü gerçekleştirecek. Bu arada Büyükşehir'in Kadifekale'deki bu kamulaştırma çalışması Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş'ın çifte standardını da ortaya çıkardı. Konak Tünelleri inşaatı nedeniyle tehlikede olan Damlacık'taki bazı evlerin Karayolları Müdürlüğü'nce kamulaştırılmasına şiddetle karşı çıkan ve bu evlerde oturan vatandaşları örgütlemeye çalışan Pekdaş'ın Büyükşehir'in Kadifekale'de yapmak istediği kamulaştırmaya sessiz kalması tepki çekti.


Dernek kurdular

Kadifekale'deki 450'ye yakın konuttaki hak sahipleri, "Kale Hak Arayanlar Derneği" çatısı altında örgütlenerek başlattıkları mücadeleyi büyütüyor. Evlerine metrekare başına 600-680 lira değer biçilmesine tepki gösteren vatandaşlar, "Biz asla böyle bir değeri kabul etmiyoruz. İzmir'in en ücra köşesinde bile bir arsanın metrekaresi bin liranın altına düşmez. Onların verdikleri parayla kendimize bir daire bile alamayız" diye konuştu. Büyükşehir Belediyesi'nin "Bu bölge 3. derece arkeolojik ve kentsel sit alanı. Alan üzerinde konut ya da ticari kullanımlı bina yapılması söz konusu değil. Belirlenen kamulaştırma bedelleri de, 2015 yılına endekslenmiş mahkeme kararlarına dayandırıldı" açıklamasının da bir aldatmaca olduğunu söyleyen vatandaşlar, "Bizi kimse evlerimizin gerçek değerini vermeden buradan çıkaramaz" dedi. Kale Hak Arayanlar Derneği Başkanı Ali Korkut, Başkan Sema Pekdaş'ı da partizanlık yaptığı için kınadıklarını belirterek, "Karayolları Müdürlüğü'nün yaptığı kamulaştırmalara karşı çıkan Pekdaş, şimdi niye sessiz kalıyor ve bizleri yalnız bırakıyor? Hakkımızı almak için sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" diye konuştu.


Bir ev parası bile değil

Kadifekale Mahallesi Muhtarı Davut Tekin ise, "Belediyenin bu açıklamaları kesinlikle inandırıcı değil. Biz burada yasalara karşı gelmiyoruz, haksızlığa karşı çıkıyoruz. Türkiye'nin ve Ege'nin en güzel yerinde kamulaştırma bedelini en alt seviyede tutarak insanları cezalandırıyorlar. 3 katlı binaya 170 bin lira vermeye kalkıyorlar. Oysa, Eşrefpaşa'da en ucuz bina 300-400 bin lira" diye konuştu. Geçmişte Büyükşehir Belediyesi'nin İmariye Mahallesi'nde halkı mağdur ederek Uzundere  TOKİ  konutlarına "sürdüğünü" öne süren Muhtar Tekin, "Yine böyle yalanlarla İmariye'de insanları mağdur ettiler. Başkan Sema Pekdaş, bu yalanlara alet olmasın. Pekdaş'ın sırf siyasi nedenlerle bizleri yalnız bırakması 'bana dokunmayan yılan bin yaşasın' zihniyetidir" dedi. Vatandaşların avukatı Şehmus Bedir ise, Kadifekale halkının hakkını korumak için hukuki süreci de sonuna kadar takip edeceklerini dile getirdi.


Kadifekale çöpe teslim

Huzursuz olan Kadifekale halkı diğer yandan çöp sorunu da yaşyıyor. Mahallede oluşan çöp dağlarına isyan eden vatandaşlar, "Konak Belediyesi, konteynırları temizlemek ve yıkamak bir yana çöpleri bile zamanında toplamıyor. Çöpler çevre sağlığını tehdit ediyor. Çoluk çocuk her gün sokakta oyun oynarken mikrop kapma tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor" diye konuştu.



Yeni Asır


Geri Dön