Kadınlar inşaat sektöründe söz sahibi olmak istiyor!
Gayrimenkulde Kadın Liderler Platformu Danışma Kurulu Başkanı Av. Pınar Ersin Kollu, kadınlarında sektörde söz sahibi olmak istediğini açıkladı. Kollu, yaklaşık 70 bin kadının inşaat alanında çalıştığını ifade etti.
Erkek çalışanların hakim olduğu inşaat ve gayrimenkul sektöründe kadınlarda söz sahibi olmak istiyor. Türkiye’de kadınların istihdama katılım oranı yüzde 30’lar civarındayken, yaklaşık 70 bin kadın inşaat alanında çalışıyor.
Gayrimenkul sektöründe azımsanmayacak sayıda kadın çalışan ve yönetici bulunmasına karşın kadın temsilinin yeterli olmadığı düşüncesiyle “Gayrimenkulde kadınlar biz buradayız” diyerek ‘Gayrimenkulde Kadın Liderler Platformu’nda buluşuldu.
Gayrimenkulde Kadın Liderler Platformu Danışma Kurulu Başkanı Av. Pınar Ersin Kollu, sektörde birçok kademede çalışan kadınların bulunduğunu söyleyerek “Ama görünürlüğe, yöneticiliğe gelince biz yokuz. Biz kadınlar olarak karar alınan masalarda oturmak, liderlik üstlenmek ve liderliğe tüm boyutlarıyla hazırlanmak, görünür olmak, temsilde etkin olmak, adalet ve tarafsızlık ilkesiyle yönetilmek istiyoruz” açıklamalarında bulundu.
-Gayrimenkulde Kadın Liderler Araştırması’nda nem tür sonuçlar çıktı?
Araştırmayı Urban Land Institute (ULI Türkiye) Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ve Türkiye Müteahhitler Birliği işbirliğiyle Türkiye’de ilk kez yaptık. İnşaat, yatırımcı, mimar ve mühendislik, gayrimenkul yatırım ortaklıkları firmalarından 436 kadın katılımcı ile anket çalışması yaptık. Sektörde çalışan kadınlar 36 yaşında genç bir profile sahipler. Yüzde 85’i lisans ve lisans üzeri eğitimli. Gayrimenkul sektöründe çalışan kadınlar yüzde 69.7’si ailelerinden destek görüyorlar.
Eşitlik şart
-Sektörde kadınların karşılaştıkları sorunlar nelerdir?
Kadınlar, kariyerlerine çocuk sahibi oldukları 25 -29 yaş civarında ara veriyorlar. Kariyerlerindeki hedeflere ulaşmada gördükleri en büyük engel şirket yapısı. Bunu ‘Terfi Uygulamaları’, ‘Performans Sistemleri’ izliyor. Kadınlar, objektif işe alım, terfi ve performans değerlendirme sistemi istiyor. “Kurumunuzda kadınlara yönelik psikolojik şiddet, duygusal baskı, zorlama amaçlı tutum ve davranışlar uygulandığı düşünülüyor mu?” sorusuna verilen cevapta da birinci sırada yer alan ‘Kariyer İmkânlarında fırsat eşitsizliği/ terfilerde tercih edilmeme’ kadınların sektördeki en temel sorunu olarak öne çıkıyor.
Çözümsüzlük üretiliyor
-Dediğiniz talepler yerine getirilmeyince kadınlar işten ayrılmak zorunda kalıyor mu?
Şu çok önemli iş dünyasının gereklilikleri kendi içerisinde hareket ederken; kadının dünyasına karışmayacak, kadının doğasına uymayacak, kadının sosyal hayatıyla iş hayatına sıkışıp kalmaması için çözümler üretmeli. Ama çözüm üretirken çözümsüzlük üretiyorlar. Kadını çocuk sahibi olduğu zaman iş hayatından koparmamak gerekiyor. Kadın hamilelik ve doğum döneminde yasaların kendisine verdiği hakları gönül rahatlığıyla kullanmalı. Türkiye’de 30 milyon kadın iş hayatına katılmıyor. Çok korkunç rakamlar. Bir şekilde kadın iş hayatına katıldığında sürdürülebilirliği çok önemli. Sosyal rollerle iş arasında sıkışma söz konusu yani bu kadın eve mi yetişsin ev işine mi yetişsin?
-Kadın istihdamını artırmak için ne tür adımlar atılmalı?
Çalışan kadın da olsa ev işi hâlâ kadının üzerinde 5 kat daha fazla yük var. Ev içindeki dengeyi sağlamak lazım o zaman kadın dışarıda da gönül rahatlığıyla ve performans göstererek çalışır. Adil bir ücret politikasının da olması gerekiyor ki kadın iş hayatına devam edebilsin. Çocuğunun bakıcı ve kreş masraflarını karşılayabilsin. Kadınların ihtiyaçları noktasında desteklenmeleri çok önemli, bütün yükü kadına yükleyemeyiz. Kariyer yapmak isteyenin de istek ve ihtiyacı farklı o zaman ona özel yani hiç aile kurmamış olabilir çocuk sahibi olmak istemeyenler de var, onları dışlamamak, erkekleştirmemek gerekiyor. Şirketlerin insan kaynakları politikaları çok önemli.
-Gayrimenkul sektöründe çalışan kadın sayısı belli mi? Kadın farkındılağını artırmak için neler yapacaksınız?
Net bir rakam yok. GYODER üyesi 100’ü aşkın firmanın yönetim kurullarında sadece 12 kadın görev alıyor. Kadının liderliğinden biz şunu anlıyoruz liderlik kavramı deyince tek adam en üstte bir kişi anlaşılıyor. Kendi hayatına liderlik etmesi üzerine bir yaklaşımımız var. Ben 17 senedir gayrimenkul sektöründeyim sektörün gelişimiyle kariyer gelişimini paralel görüyorum. Sektörde söz sahibi olmak isteyen kadınlara dönük mesleki ve kişisel eğitimler planlıyoruz.
Cumhuriyet
Haber PR Ajansı'nda şu şekilde servis edildi....
Türkiye’de kadın ve erkek arasındaki ücret eşitsizliği oranı %20. Ayrıca, anne olduktan sonra çalışma hayatına devam etmek isteyen kadın, çocuğuna bakmak üzere birisine ihtiyaç duyduğu için gelirinin %30’nun azalmasında göz yummak zorunda kalıyor. Türkiye verilerine bakıldığında ev işi yapan erkek yok ve istatistiklerde sıfır geçiyor. Evle ilgili işlerin yapılması sorumluluğu çalışsın çalışmasın kadınlardan bekleniyor. Tüm bunların kadınları yıldırmadığına dikkat çeken Gayrimenkulde Kadın Liderler Platformu Başkanı Av.Pınar Ersin Kollu, “Kadın erkeğe göre 5 kat daha fazla yük üstlenmiş durumda. Buna rağmen hem ev hem iş hayatında olmak isteyen kadınların oranı dünya genelinde % 41 iken, ülkemizde bu oran %53. Kadınlar bu yüke rağmen çalışma hayatında olmak istiyorlar, fedakarlık yapmayı göze alıyorlar” dedi.
Gayrimenkul Sektöründeki Kadınların Yüzde 74’ü Sektörde Çalışmaktan Memnuniyet Duyuyor…
Eğitim artıkça iş gücüne katılımın arttığını belirten Av.Pınar Ersin Kollu, “ Platformumuzun yaptırdığı Gayrimenkulde Kadın Araştırması’na katılan kadınlarımızın eğitim düzeyleri oldukça yüksek ve sektörde çalışıyor olmaktan %74 gibi çok yüksek bir memnuniyet oranı var. Ayrıca tespitlerimize göre sektörümüzdeki kadın çalışanlarda yüksek bir aidiyet duygusu var ve uzun soluklu çalışmayı istiyorlar. Platform olarak bunun üzerine gidilmesi ve istihdamın bu yönden ilerlemesini sağlamayı gayrimenkul sektörü için çok önemli buluyoruz. Bu amaçla halihazırda çalışmalarını sürdürdüğümüz ve kısa bir süre sonra başlatmayı hedeflediğimiz Mentorluk Programımız bulunuyor. Gayrimenkul sektöründeki kadınlarımızın %20’si kendi işlerini kurmayı arzu ediyor. Bu çok memnuniyet verici bir oran. Mentorluk Programımızla sektörümüzde kadın istihdamının arttırılmasına hedefliyoruz” dedi.
Gayrimenkulde Kadın Liderler Platformu Danışma Kurulu ve ULI Türkiye İcra Kurulu Üyesi Neşecan Çekici de “Kadın istihdamı artarsa dünya ekonomisine 28 trilyon bir katkı sağlanıyor. Kadın-erkek eşitliği sağlanırsa bu katkı ciddi anlamda büyüyor ve dünya gayri safi milli hasılasına ek katkı 80 milyar dolar oluyor. Türkiye’de gayri safi milli hasılaya katkısı ise %30 büyüme olarak yansıyor” dedi.
Kadın ve Erkek Nüfus Sayısındaki Denge İstihdama Yansımıyor…
2016 yılı TÜİK verilerine göre Türkiye’de nüfusun %49.8 kadın ve %50.2 erkek olmak üzere neredeyse eşit bir dağılıma sahip olduğunu ifade eden Neşecan Çekici şöyle devam ediyor: “Bu eşitlik ne yazık ki istihdama yansımıyor. Toplam istihdam %46 seviyelerinde ve bunun sadece %27.5’i kadınlardan oluşuyor, %65 ise erkek. Avrupa Birliği ülkelerinde ise kadın istihdam ortalaması %60 seviyelerinde. AB ülkeleri arasında en yüksek kadın istihdam oranı % 74 ile İsveç’te, en düşük ortalama ise %42,5 ile Yunanistan’da. Türkiye ortalaması % 27.5 ile bunun çok çok altında kalıyor”.
Türkiye’de istihdamdaki kadınların sayısı 8 milyon 700 bin civarında ve bu sayının çok azı inşaat ve gayrimenkul sektöründe çalışıyor. İnşaat sektörü yoğun sahada olmayı ve teknik işleri gerektiriyor. Gayrimenkul faaliyetlerinde ise daha çok hizmet, tasarım ve benzeri alanlarda yer alıyor. Oranlara inildiğinde kadın istihdamı %1.2’lere kadar azalıyor. Yani 8 milyon kişinin içerisinde inşaatta çalışan yaklaşık 70 - 80 bin kadın var.
Gayrimenkulde Kadın Araştırması Türkiye’de ve Avrupa’da İlk Kez Yapıldı…
Gayrimenkul sektörüne uzun yıllardır emek veren ve bu alanda üst düzey yönetici ve iş sahibi profesyonel kadınlar, ULI Türkiye (Urban Land Institute) öncülüğünde biraraya gelerek Gayrimenkul’de Kadın Liderler Platformu’nu oluşturdu ve Türkiye’de gayrimenkul sektöründe çalışan kadınların sesi olmak üzere yola çıktı. Platform adına ULI (Urban Land Institute)’un ABD ve Uzakdoğu’da yaptığı ve ERA Research & Consultancy tarafından Türkiye’ye uyarlanan araştırma Avrupa’da ve Türkiye’de ilk kez yapıldı.
Araştırmaya Katılan Kadınların Yüzde 85’i Lisans ve Üzeri Eğitimli…
Gayrimenkulde Kadın Araştırması, sektör kadınlarının genç bir profile sahip olduklarını, yüksek düzeyde eğitimli, sektörün pek çok disiplininde çalışan, üst düzey yönetim kademelerinde görev almaya hazır ve bunun için hazırlanmaya istekli objektiflik ilkesiyle yönetilmeyi talep ettiklerini ortaya koydu. Hazırlıkları yaklaşık bir yıl süren Gayrimenkulde Kadın Araştırması, ULI Türkiye (Urban Land Institute), GYODER (Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği) ve TMB’nin (Türkiye Müteahhitler Birliği) işbirliği ile hayata geçirildi.
Saha çalışması 27 Mart - 19 Nisan 2017 arasında gerçekleştirilen araştırmaya; İnşaat, Yatırımcı, Geliştirici, Danışmanlık ve Hizmet, Mimar ve Mühendislik, Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları ve Değerleme firmalarında çalışan 436 kadın, online anket yöntemi ile katıldı.