19 / 05 / 2024

Kadınlara 6 yıl erken emeklilik, 24.908 bin TL destek...

Kadınlara 6 yıl erken emeklilik, 24.908 bin TL destek...

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinden faydalanamayanlar için yeni düzenleme çalışmaları sürdürülüyor. Bunlardan en dikkat çekenlerinden biri de 6 yıl erken emeklilik çalışması. Peki, erken emekli olma formülü neler?



Ahaber'de yer alan detaylara göre, Türkiye'de çalışan-çalışmayan tüm kadınlara yönelik birçok destek devrede. Nakdi desteklerin yanı sıra iş, izin, emeklilik ve vergi avantajı gibi imkanlar da bulunuyor.

6 YIL ERKEN EMEKLİLİK FORMÜLÜ

Kadın çalışan, her çocuk için 2 sene (720 gün) olmak üzere 3 çocuk için borçlanarak 2.160 gün, yani 6 sene kazanabiliyor. Staj başlangıcı doğumdan önce ise borçlanmada geçerli sayılıyor.

MESAİ AYARI

İşveren hamilelik döneminde işçi için gerekli tedbirleri sağlamak zorunda. Hamile oldukları sağlık raporuyla tespit edilen anne adayları, doğuma kadar geçen zamanda 20.00-06.00 saatleri arasında çalışmaya zorlanamıyor.

Yarısından fazlası 20.00-06.00 arasına denk gelen gece vardiyalarında görev yapmıyor. Yeni doğum yapmış kadınlar da doğumu izleyen bir sene boyunca gece çalıştırılamıyor.

Hamile ve emziren kadınların günlük çalışma süresi 7.5 saati geçmiyor. 100 ila 150 kadın çalışanı olan işyerlerinde, emzirme odası açılma zorunluluğu bulunuyor.

ANNE OLANA İZİN VERİLİYOR!

Kadınlar doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere onaltı haftalık izin hakkına sahip oluyor. Çoğul gebelik halinde doğum öncesi süreye iki hafta ilave ediliyor. üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen işçi ve memurların ise sekiz hafta izin imkanı oluyor.

İşçiler bir yaşından küçük çocukları için günde 1.5 saat, memurlar ise ilk altı ayda günde üç, ikinci altı ayda günde 1.5 saat süt izni kullanabiliyor. Kadın işçilerde altı, memurlarda ise 24 aya kadar ücretsiz izin imkanı bulunuyor.

Kadınlara 6 yıl erken emeklilik, 24.908 bin TL destek...

DOĞUM İZNİNDE EN AZ 24.908 TÜRK LİRASI DESTEK SAĞLANIYOR

Kadın işçilere analık izninin kullanıldığı 16 haftada kadınlara çalışmadığı her gün için, geçici iş göremezlik ödeneği veriliyor. Asgari ücret alan bir annenin 112 günlük parası 24 bin 908 lira.

520 TÜRK LİRASI SÜT PARASI

SSK'lı ve Bağ-Kur'lu anneye ya da eşi doğum yapan sigortalı babaya süt parası yani emzirme ödeneği veriliyor. Bu yıl için rakam 520 lira.

600 TÜRK LİRASI DOĞUM YARDIMI

Doğum yapan her kadına ilk çocuk için 300 lira, ikinci için 400 lira ve üçüncü için ise 600 lira veriliyor. Bu ödeme annenin çalışıp çalışmadığına bakılmadan yapılıyor.

YARI ZAMANLI ÇALIŞANA 4.966 TÜRK LİRASI VERİLİYOR

Doğum yapan (veya evlat edinen) işçi ve memurlara, 1'inci doğumda 60, 2'ncide 120, sonraki doğumlarda 180 gün süreyle yarım gün çalışma hakkı sağlanıyor. Kadın memurlar yarım gün çalıştıkları süre boyunca tam maaş almaya devam ediyor.

Bu dönemde sadece, doğrudan çalışmaya bağlı olarak yapılan ödemelerden faydalanamıyor. İşçilerde ise çalışılan sürenin ücretini işveren, çalışılmayan süreninkini brüt asgari ücret üzerinden İŞKUR ödüyor.

İlk çocuğunu dünyaya getiren anne İŞKUR'dan 2 ayda 9 bin 932 TL alıyor.

İslam Memiş'ten sil baştan gümüş yorumu! Tüm bildiklerinizi unutun! Bu rakamı görenler tarumar olacak

Sahil Güvenlik Uzman Erbaş alıyor! Elinizi çabuk tutun başvurular sona eriyor!


Geri Dön