27 / 04 / 2024

Kadir Topbaş: İstanbul'da ulaşıma 24,4 milyar TL harcadık!

Kadir Topbaş: İstanbul'da ulaşıma 24,4 milyar TL harcadık!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, katıldığı İstanbul Ticaret Odası Ocak ayı meclis toplantısında, 8 yıl içerisinde İstanbul'da ulaşıma 24,4 milyar TL harcadıklarını belirtti. Topbaş, bu yıl sonunda 28,4 milyar TL'ye ulaşacağını söyledi...



İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) Ocak ayı meclis toplantısına davetli konuşmacı olarak katılan Başkan Kadir Topbaş İstanbul'un artık bir cazibe merkezi haline geldiğini belirterek, “İstanbul’da dünyanın değişik yerlerinden gelmiş iş adamları var. Değişik alanlarda başarılı işler ortaya koyuyorlar. Ülkemizin ve İstanbulumuzun yurt dışında tanıtılması adına da önemli bir şey bu. Ve günümüz dünyasında artık ülkelerin gücü yerine şehirlerin gücü konuşuluyor” dedi.


Dünyada ve ülkemizde şehirleşme oranının hızla arttığına dikkat çeken Başkan Topbaş, dünya nüfusunun yüzde 50’sinin şehirlerde yaşadığını söyledi. İlerleyen yıllarda bu oranın yüzde 60’lara çıkacağını anlatan Başkan Topbaş, bu durumun şehirlerin gelişmeye daha fazla ihtiyaç duymasına sebep olduğunu anlattı.


Göreve geldikleri günden bu güne İstanbul’u her alanda geliştirmek ve dünya şehirleri ile yarışır hale getirmek için yatırımlar yaptıklarını kaydeden Başkan Topbaş, “Artık İstanbul’u yarışır hale getirmeyi değil, bu yarışta en önlerde tutmak için çalışıyoruz. İstanbul'da yaptığımız yatırımlar 100 bin kişiye istihdam sağladı" dedi.


Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Dünya çalışmalarımızı gıpta ile izliyor. Bu başarıyı nasıl yakaladığımızı soruyorlar. Dünyanın pek çok yerinde uluslar arası olan görevlerimden dolayı toplantılara katılıyorum. Devlet adamları, meslektaşlarım , ‘bunu nasıl başardınız” diyorlar. Ve hayranlıklarını dile getiriyorlar.” 


Başkan Topbaş eskiden İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin çek karnesi bile almakta sıkıntı yaşadığını ve İstanbulluların o dönemde çok zorluklar çektiğini hatırlatarak konuşmasına şöyle devam etti: “Gelecek yıllarda çok daha farklı bir İstanbul'u birlikte yaşayacağız. 8 yılda ulaşıma ayırdığımız yatırımlar toplamı 24,4 milyar lira. Bu yatırımlara hız kesmeden devam edeceğiz ve İstanbul'da ulaşımla ilgili yaptığımız yatırımlar 2013 sonuna geldiğimizde 28,4 milyar lirayı bulacak. Dünyada metroları merkezi yönetimler yapar. Biz bugüne kadar metroya 7 milyar lira civarında yatırım yaptık. Ulaşımı yaptığımız yatırımları kesemeyiz. Çünkü şu anda kentte günlük 24 milyon kişilik yaşanıyor. Bu sayı gelecek yıllarda daha da artacak. Biz şimdiden bunu göremez planlayamazsak ulaşımda ciddi sıkıntıların gelecekte yaşanması kaçınılmaz olur."


İstanbul’a yapılacak yeni metro hatlarıyla ilgili de bilgi veren başkan Topbaş şöyle devam etti: “22 km’lik Üsküdar - Ümraniye metro hattı 38 ayda bitirilerek 2016 yılında devreye girecek. Otogar - Bağcılar hattı 2013’ ün ortalarında devreye girecek. Sanayi Mahallesi - Seyrantepe üçüncü tüpünün 20 aylık bir sürede devreye girmesini bekliyoruz. Kartal - Pendik - Kaynarca hattı var. Bunu da Tuzla’daki tersaneye uzatma işlemini yapmaktayız. İhale aşamasına getirdiğimiz ve çok önemsediğimiz Kabataş’ tan başlayacak olan Beşiktaş - Mahmutbey metrosunun ihale aşamasına geldiğini ve 2013 Mayıs’ ta ihalesini yapmayı düşünüyoruz. Diğeri de Bahçelievler - Beylikdüzü ile ilgili bir metro hattımızı var. Bunu da Ulaştırma Bakanlığımız yapacak.”


Metrobüs’e beklediklerinin üzerinde yolcu akını olduğunu belirten Başkan Topbaş, “400 bin civarında yolcu beklerken 800 binleri yakaladı. Saatte 34 bin tek yönde yolcunun lastik tekerleklilerle taşınması mümkün değil. Burasını rahatlatmak için önemli çalışmalarımız var. Bir de Kabataş’taki tramvayı Beşiktaş’a uzatabilir miyiz diye bir çalışmamız var” dedi.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin teknolojik gelişmeleri çok iyi şekilde takip ettiğini belirten Başkan Topbaş, “Bazı uygulamalarımız diğer dünya şehirlerine örnek oluyor. Biz onlara teknoloji ihraç ediyoruz. Ve bu programları kendi mühendislerimiz yazıyor” dedi. 


Başkan Topbaş şöyle devam etti: “ Teknolojik gelişmeyi çok yakından takip eden bir belediyeyiz. Bu konuda dünyada en iyi belediye olduğumuzu özellikle belirtmek istiyorum. Mesela bir otobüs kavşağa 100 metre kadar yaklaştığı zaman sistem bunu algılayacak ve yeşil ikaz lambası yanarak yol verecek. Durağa geldiğimizde hangi otobüsün ne zaman geleceğini bileceğiz. Gideceğimiz yere hangi otobüse hangi durakta bineceğimizi, hangi aktarmalardan geçeceğimizi ne kadar ücret ödeyeceğimizi görebileceğiz. Durağa gelen bir engelliyi otobüs şoförü algılayabilecek ve daha dikkatli olacak. Bunlar dünyada yok.”



Haliç Metro geçiş köprüsüyle ilgili tartışmalara da değinen Başkan Topbaş, köprünün, taşıyıcı ayakların olmaması halinde kalınlığının 9 ila 13 metre arasında olacağını belirtti. Başkan Topbaş Haliç Metro geçiş köprüsü ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Altını da dikkate aldığınız zaman kütlesel etkisi ciddi bir çözümsüzlük. Çok çalışıldı 18-19 yıldan beri üzerinde durduğumuz bir köprü ve başka bir çözüm yok. Çelik sanayinin en gelişmiş olduğu bir dönemde, Eyfel'in yapıldığı dönemde boğaza köprü yapmayı planlarken Haliç'e yüzer köprü yapmış neden? Altı bataklık olduğu için. Metroda yüzer köprü yapamazsınız titreşimden metroyu raydan çıkarsınız. Bu konuda çok çalışma yaptık. UNESCO ile çok yakın görüştük. Başka bir çözüm yoktu.”


Köprünün yapılmasının gerekliliğine vurgu yapan Başkan Topbaş, iPad’ini kullanarak katılımcılara bir Paris fotoğrafını gösterdi. UNESCO'nun merkezindeki Eyfel Kulesi'nin hemen yanında yüksek binalar bulunduğuna dikkat çeken Başkan Topbaş şöyle devam etti: “1 milyon yolcu Maslak'tan Yenikapı'ya inip  Marmaray  ile buluşacaksa ve başka türlü geçemiyorsanız… Bu köprü 19 yıldan beri kurullarda devamlı tartışılıyor. Bizler bu kente karşı hassasiyeti olan insanlarız. Kente saygımız sonsuz. Bir şey yaparken hassasiyetle yaptığımızı söylüyorum. Galata Köprüsü bile şu anda yeni köprü yılda 1-2 santim batıyor. Bir müddet sonra açılmayacak diye söyleniyor. Altı balçık. 13 metre kalınlığında bir köprü düşünününüz, baktığınız zaman koskoca bir yapı olacaktı."


İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Toplantısı'na Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ve çok sayıda İTO üyesi katıldı. 


İBB


Geri Dön