05 / 05 / 2024

Kadir Topbaş, kentsel dönüşüme el attı!

Kadir Topbaş, kentsel dönüşüme el attı!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşüm çalışmalarında İTÜ ile işbirliği yapacak. İki kurum arasındaki protokol taslağında da, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yürüttüğü projelerdeki aksaklıklara dikkat çekildi



İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, kentsel dönüşüm projeleri ile adeta tarumar ettiği İstanbul için sonunda harekete geçti. 


İBB, “İstanbul Kentsel Dönüşüm Stratejik Planı ve Master Planı” hazırlamak için İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile işbirliği yapacak. İBB Başkanı Kadir Topbaş, iki kurum arasında yapılacak ortak hizmet protokolü için Belediye Meclisi’nden yetki aldı. Protokol taslağının amaç kısmında “Afet dönüşüm, kentsel dönüşüm ve kentsel yenileme alanlarını kent bütününde bütüncül olarak değerlendirmek ve bu tür uygulamaları belirli önceliğe göre yön vermek amacı ile Kentsel Dönüşüm Strateji Planı ve Master Planları'nın hazırlanması ihtiyacı hâsıl olmuştur.”


Protokolde gizlilik maddesi

Protokol taslağında göre, proje kapsamında İstanbul Kentsel Dönüşüm Stratejik Planı ve Raporu ile İstanbul Kentsel Dönüşüm Master Planı ve Raporu hazırlanacak. Protokolde, söz konusu işlerin 60 gün içinde tamamlanacağı ve işin bedelinin 500.000 TL olduğu kaydedildi. Projeye göre ilk aşamada kentsel dönüşüme konu alanlar saptanacak. İkinci aşamada sorun alanlarına ilişkin kriterler oluşturulacak. Üçüncü aşamada güç alanı analizi yapılacak. Dördüncü aşamada çözüm önerileri ve modelleri geliştirilecek. Son aşamada ise stratejik ve master plan raporları hazırlanacak. Söz konusu protokol taslağında bir de “Gizlilik” maddesi bulunuyor. Buna göre İTÜ, işle ilgili olarak elde ettiği her türlü bilgi ve dokümanı gizli tutacak. İBB’nin izni olmadan proje ile ilgili bir detayı “ifşa” etmeyecek. Protokol, İBB Başkanı Kadir Topbaş ile İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca arasında imzalanacak.



YurtGazetesi


Geri Dön