06 / 05 / 2024

Kadir Topbaş yeni imar kanununu değerlendirdi!

Kadir Topbaş yeni imar kanununu değerlendirdi!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, "imar rantlarını kamuya aktaracak ve halk menfaatini ön planda tutacak bir yasa yapılacağını görüyorum ve Sayın Başbakanımıza çalışmalarımızı dikkate aldığı için teşekkür ediyorum" dedi.



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "İmar rantlarını kamuya aktaracak ve halk menfaatini ön planda tutacak bir yasa yapılacağını görüyorum ve Sayın Başbakanımıza çalışmalarımızı dikkate aldığı için teşekkür ediyorum" dedi. 28. Uluslararası Anne Bebek Çocuk Ürünleri Fuan'nın açılışına katılan Topbaş, gazetecilerin gündemle ilgili sorularım yanıtladı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı ve hazırlıkları süren yeni imar kanunu hakkındaki soru üzerine Topbaş, "Sayın Başbakanımızın açıkladığı, bizim de takip ettiğimiz imarla ilgili düzenlemelerin gelişim süreçlerine uygun bir anlayışla devam etmesini arzu ediyoruz" ifadesini kullandı. Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) olarak ilgili bakanlarla yapılan toplantılarda gündeme gelen imar yasasının bürokratlarca belli bir noktaya getirildiğini ifade eden Topbaş, "Bu kanunun ortaya koyduğu imar planının anayasa niteliğinde olması gerekiyor. İmar, kentlerin geleceğinin tasarlanması demektir. Bu plan, günlük yaşamın standardını yükseltecek ve gelişim sürecine de katkı sunacak bir düzenleme olmalıdır. 

Geçmişe saygı duyan, geçmişin değerlerini geleceğe taşıyan bir dizayna ihtiyaç duyulmaktadır" diye konuştu. 


Başbakan Davutoğlu'nun da ifade ettiği gibi düzenlemenin imar rantlarının kişiye özel değil, kamuya rant oluşturacak şekilde ve halk menfaati ile kent menfaatini ön planda tutacak bir yasa olması gerektiğini vurgulayan Topbaş, İBB ve TBB olarak başka ülkelerdeki kentlerin planlama süreçlerini ve imar harekederini takip ederek çalışmaları ilgili bakanlıklara aktardıklarını söyledi. "Bir plan bütünlüğü içinde olaya bakmak gerekir. 2014'te tekrar göreve geldiğimizde hastane, okul, otel gibi kamu menfaati dışında kalan bireysel plan değişikliği yapmayacağımızı açıklamıştık" diyen Topbaş, konuşmasım şöyle sürdürdü: "Plan bütünlüğü içerisinde oluşacak bir rant varsa onun da kamuya aktarımı konusundaki bazı düzenlemeleri de talep ettik. Tarla niteliğindeki alanlar planlarda imara dönüştüğünde oluşacak rant kamuya aktarılmalı, kişilere değil. Birileri arsa kapatarak geleceğe yatırım yapmamalı. Herkes aldığı alanın farkında olmalı ve oradaki imar yapılanmasının ne olduğunu bilerek adım atmalı. Bu, özellikle kamu vicdanını rahatlatacak bir adımdır. 


İnanıyorum ki tüm yerel yönetimler bu çıkacak yasadan memnuniyetini ifade edecekler. Özellikle yerel yönetimlere kaynak aktarımı konusunda önemli bir fırsat verilecektir. Birilerinin kasasına girmesi yerine milletimiz kazanacaktır." Kanuna, TBMM'deki tüm siyasi partilerin destek vereceğine inandığım belirten Topbaş, "Çünkü yarınları düşünüyoruz, geleceği hazırlıyoruz. Bugünün ihtiyaçlarım karşılarken koruma-kullanma dengesini dikkate alan, tarihi çevre başta olmak üzere geleceği hazırlayacak bir düzenleme yapmak gerekiyor. Kamusal alandaki şeffaflık adına, plan değişikliklerinin belirli bir sisteme oturması adına yerel yönetimlerin de işini kolaylaştıracak ve kamu vicdanım rahatlatacaktır" şeklinde konuştu.Topbaş, hazırlanan imar kanununa ilişkin, "İmar rantlarını kamuya aktaracak ve halk menfaatini ön planda tutacak bir yasa yapılacağını görüyorum ve Sayın Başbakanımıza çalışmalarımızı dikkate aldığı için teşekkür ediyorum" değerlendirmesinde bulundu. 


Hürses


Geri Dön