14 / 11 / 2024

Kağıthane'nin değeri Cendere Deresi projesiyle artacak!

Kağıthane'nin değeri Cendere Deresi projesiyle artacak!

Yatırımların hız kesmediği Kağıthane'de bir yeni proje daha hayata geçiriliyor. Cendere Deresi Çevre Projesi ile Kağıthane turizmin merkezi olacak.





İstanbul’un parlayan yıldızı Kağıthane’de dünyada eşine az rastlanılır bir proje daha hayata geçiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Cendere Deresi Çevre Projesi adı altında gerçekleştirilecek dere ıslahı yeşil alan düzenlemesi ile ilçe turizmin de merkezi olacak.


Kağıthane, Sarıyer ve Eyüp ilçelerinden geçen Cendere ve çevresinde bio çeşitliliğin, su kalitesinin artırılması, yaya erişiminin sağlanması, tarihi ve kültürel varlıkların yaşatılması, ekolojik döngüye katkı sağlanması, sürdürülebilir bir çevre oluşturulması için çalışmalar başlıyor.  İki etapta tamamlanması planlanan proje ile Kağıthane ve İstanbul muhteşem bir yaşam alanına daha kavuşacak.

Sadabad’da tarih canlanıyor

Osmanlı döneminde önemli bir mesire alanı olarak kullanılan, insanların Cetvel-i Sim denilen 1.100 m’lik kısımda ay ve dere üzerindeki ayın yansımalarını seyir için kayıklarla ziyaret ettikleri Sadabad bölgesinin tarihi önemi yeniden kazandırılacak. Proje kapsamında ayrıca, Roma ve Osmanlı dönemi su kemerlerini anımsatan su girişleri yapılacak, kemerli geçiş alanlarıyla dere boyunca gölgeli bir mekanda yürüyüş imkânı sunulacak.

Ekolojik denge sağlanıyor

Cendere, kesintisiz yürüyüş ve bisiklet yollarının yanı sıra, pek çok spor alanıyla da aktif yaşamın merkezi olacak. Eyüp ve Sarıyer’deki ormanları yeşil bir koridor eşliğinde Haliç’le buluşturmayı amaçlayan projeyle Cendere, içinden temiz suların aktığı, çeşitli bitkilerle bezenmiş yemyeşil bir ekolojik alana dönüştürülecek. Haliç’e Can Suyu Projesinin sürekliliğine katkıda bulunacak olan yeşil koridor sayesinde, Haliç’teki mevcut ekoloji daha da çok desteklenecek.

Kağıthane turizmin merkezi olacak

Kağıthane ilçesinin iki yakasının modern bir kent meydanı ve yeşil bir park eşliğinde baştan başa kat edilebilmesi için dere seviyesinde yapılacak olan yaya ve araç geçiş köprüleriyle kentsel mekanın sürekliliği sağlanacak. 50 farklı türden binlerce bitki barındıran alan, insanların gölgeli ağaçların altında gezindiği, sazlıklara gelen kuşlar ve kelebekler eşliğinde suda yüzen balıkları seyrettiği, çocukların balıklarla oynadığı keyifli bir ortam haline dönüştürülecek. Bölge, başta tarihi kasırlar olmak üzere bütün kültür varlıkları korunarak İstanbulluların ve bölge ziyaretçilerinin hizmetine sunulurken, İstanbul’a yeni bir turistik çekim alanı kazandırılarak kesintisiz bir yeşil koridor ortaya çıkartılacak.

Türkiye’de istikrar, Kağıthane’de yatırım var

İlçenin kamu ve özel sektör yatırımlarıyla son 13 yılda büyük bir değişim ve dönüşüm yaşadığını belirten Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, projeyi değerlendirdi:

‘’Öncelikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Kadir Topbaş’a şahsım ve tüm Kağıthaneliler adına teşekkür ediyorum. Dünyada eşine az rastlanılır böylesi bir proje elbette ki Kağıthane’nin değerine değer katacak. Projeyle birlikte tarihi ve kültürel varlıklar korunduğu gibi Kağıthane yeni turistik ve sosyal alanlara sahip olacak. En önemlisi de çevreci bir proje oluşu.  Ülkemizdeki istikrar ortamının Kağıthane de yansımasını bu projeyle görmek mümkün. Eskiden Kağıthane deresi yağmurda sel olur, güneş açar bataklığa dönerdi. Çevresi sanayi alanıydı ve adeta hastalık saçıyordu. Şimdiyse o sanayi alanlarını kaldırdık, oraları yaşam alanına dönüştürdük. Ağaçlandırdık. Haliç’e Can Suyu Projesiyle Kağıthane deresinin ıslahı sağlandı. Şu an dereden deniz suyu akıyor ve Haliç’e can veriyor. Tüm bu çalışmaların devamı niteliğinde olan Cendere Deresi Çevre Projesi, Kağıthane’yi  dünyada örnek alınacak bir konuma yükseltecek.’’



Kağıthane Belediyesi



Geri Dön