13 / 05 / 2024

Kahramanmaraş depremlerinden önce Aralık ve Ocak'ta 2 öncü deprem olduğu belirlendi: Fay kırılacağını haber vermiş!

Kahramanmaraş depremlerinden önce Aralık ve Ocak'ta 2 öncü deprem olduğu belirlendi: Fay kırılacağını haber vermiş!

Doç. Dr. Ökmen Sümer, Kahramanmaraş merkezli büyük yıkıma ve ölümlere neden olan deprem öncesi 18 Aralık 2022'de Kırıkhan'da 4.8 ve 15 Ocak 2023'te ise Sivrice'de 4.9 büyüklüğünde artçısı olmayan 2 öncü deprem olduğuna, fayın kırılacağını haber verdiğine dikkat çekti. İşte o açıklamalar...



Doç. Dr. Ökmen Sümer, öncü depremlerin belirlenmesinin oldukça önemli olduğunun altını çizdi ve "Sismik boşlukların nerede olduğunu anlamamız gerekiyor. Bunların çoğunu aslında biliyoruz, üzerlerinde bilimsel çalışma yapıldı ve halihazırda yapılıyor ancak yaklaşık 500 faydan 180’ini bilmiyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 

Gelecek 2 yıl içinde bunları bitirerek, sismik boşlukların tamamını öğreneceklerini dile getiren Sümer, "AFAD, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve MTA ile TÜBİTAK başkanlığında yaklaşık 14 üniversite 98 bilimsel araştırmacının çalıştığı proje hayata geçecek" diye konuştu. 

Kahramanmaraş depremlerinden önce Aralık ve Ocak ta 2 öncü deprem olduğu belirlendi: Fay kırılacağını haber vermiş!

Bu projeyle  Türkiye’deki sismik boşlukları belirleyip, kaç senedir deprem üretmediklerine ilişkin bilgi edineceklerine dikkat çeken Sümer, "Sonra dünyanın belki en iyi sistemine sahip AFAD ve Kandilli’nin imkanlarıyla bu sismik boşluktaki fayları daha iyi dinleyeceğiz" dedi ve böylece ilerde en azından 1-2 ay önceden büyük depremin olabileceği ihtimali üzerine yaklaşım gösterilebileceğini vurguladı. 

TOKİ Mersin 2023 projesi için yeni tarih tek tek açıklandı! Bakın Mezitli'ye kaç yeni konut geliyor!

Dolar 23 TL mi olacak? SocGen'den dolar tavsiyesi

Depremzedelere elektrik faturası şoku! Ertelenen faturalar toplu şekilde gönderiliyor!

Haziran ayı enflasyonunda son dakika şoku! TÜİK resmen açıkladı! Yeni enflasyon rakamları ne zaman açıklanacak?


Geri Dön