23 / 12 / 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler köyleri nasıl etkiledi? Köylerin ihtiyaçları ve beklentileri neler?

Kahramanmaraş merkezli depremler köyleri nasıl etkiledi? Köylerin ihtiyaçları ve beklentileri neler?

Deprem felaketlerinin ilk etapta arama-kurtarma ekipleri şehirlere ve ilçelere koşarken, kırsal bölgeler en son ulaşılan yerler arasındaydı. Köy Okulları Değişim Ağı KODA da bölge insanları ile yaptıkları görüşmelerden yola çıkarak köylerde yaşayanların ihtiyaçlarını ve beklentilerini tespit etti.



Köy Okulları Değişim Ağı (KODA) Kahramanmaraş merkezli deprem felaketlerinin ardından köylerdeki ihtiyaçlara ve beklentilere ilişkin bir rapor hazırladı. 11 şehrimizi etkileyen depremin ilk üç gününde 665 topluluk üyeleri ile yapılan görüşmelerden yola çıkılarak hazırlanan rapor, kırsalda yaşayan veya  görev yapan öğretmenlerin, öğretmen adayları ve ailelerin gözünden süreci anlamaya katkı sunmaayı amaçlıyor.

Kahramanmaraş merkezli depremler köyleri nasıl etkiledi? Köylerin ihtiyaçları ve beklentileri neler?

Deprem felaketinden etkilenen köylerde gıda ve su gibi ihtiyaçlar kısa vadede yeterli gibi görünürken hijyene yönelik veya çadır gibi görece endüstriyel ürünler ihtiyaç listesinde öne çıkanlar arasında yer alıyor. Aileler çocuklar için psikolojik destek ihtiyacını sık sık dile getirilirken, okulların zarar görmesi ve eğitim takvimine ilişkin belirsizlikler özellikle öğretmen ve ebeveyn depremzedeler arasında kaygı yaratıyor. Yaşanan göçten dolayı köylerde nüfus yoğunluğunun oluşması da öğretmen ve ailelerin bir diğer ortak kaygısı olarak öne çıkıyor.

Hatay’ın Samandağ ve Defne ilçelerine bağlı köyler, şehir merkezlerine kıyasla belli yönlerden daha dayanıklı iken bazı yönlerden ise daha kırılgan konumda. Dağ ve tepe eteklerine kurulmuş köylerdeki binalarda daha az yıkımın olduğu belirtilirken, ancak artçı sarsıntıların devam etmesi nedeniyle evlerde konaklamanın pek de mümkün olmadığı belirtiliyor. Bazı köylüler seralarda kalırken, çadırlar ise uzun vadeli çözüm olarak görülmüyor.


Geri Dön