19 / 05 / 2024

Kahramanmaraş merkezli depremlerin maliyeti 150 milyar doları bulacak!

Kahramanmaraş merkezli depremlerin maliyeti 150 milyar doları bulacak!

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ekonomik maliyeti sık sık gündeme geliyor. Hazine eski müsteşarı iktisatçı-yazar Mahfi Eğilmez, konu ile ilgili son dakika açıklamalarında bulundu. 



Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; depremin ekonomik maliyeti ile ilgili yaptığı ilk hesaplamaların 600 bin konut üzerinden 50 milyar dolar olduğuna vurgu yapan Mahfi Eğilmez, Cumhurbaşkanlığı tarafından ekonomik verilerin bir ay sonra yayınlandığını aktardı. 

"Bu verilere göre 518 bin konut üzerinden depremin maliyeti 94 milyar dolar olarak çıkıyor karşımıza" diyen Mahfi Eğilmez, depremin maliyetini ikiye ayırdığının altını çizdi. 

Kahramanmaraş merkezli depremlerin maliyeti 150 milyar doları bulacak!

Doğrudan maliyetler olarak nitelendirdiği ilkinin yıkılan binaların yeniden yapılması, evlerin döşenmesi, destekler olduğunu aktaran Eğilmez, "Dolaylı maliyetler neler? 200 bin istihdam kaybı var. Bu birkaç ay sürecek. Sonrasında inşaatlar başlayacağı için bu kayıp kapanacak. 3.5 milyar dolar civarında ihracat kaybımız olacak bölgeden 1.1 milyar dolar vergi, 7.5 miyar dolar GSYİH kaybı olacak. Bu hesaplamalar sonucunda ortaya çıkan finansman ihtiyacı kabaca 98 milyar dolar" dedi ve bunun en düşük tahmin olduğuna vurgu yaptı. 

Bölgede büyük insani kayıp olduğuna da dikkat çeken Mahfi Eğilmez, açıklamasında "Bugün konumuz itibarıyla maddi yönden bakıyoruz ama manevi yönden çok büyük kayıpları olan insanlarımız var. Bölgeden ayrılan insanların yeniden oraya dönmesi, moral anlamında da büyük sıkıntıları var" ifadelerine yer verdi ve kültürel, manevi ve maddi kayıbın çok büyük olduğunu dile getirdi. 

Kahramanmaraş merkezli depremlerin maliyeti 150 milyar doları bulacak!

Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Orhan Erem Ateşağaoğlu da konu ile ilgili konuştu ve "6 Şubat afetinde 50 binin üzerinde insanımızı kaybettik. Binlerce yaralımız var. Depremin manevi yükü çok ağır" açıklamasında bulundu. 

Genelde bu tür afetlerin analizi yapılırken doğrudan etkileriyle beraber dolaylı maliyeti ve tetiklediği maliyetleri de ilave etmenin gerektiğine vurgu yapan Eğilmez, "Doğrudan etkiyi doğru ölçmeden dolaylı ve tetiklenen etkileri doğru ölçmek mümkün değil" diyerek açıklamasını tamamladı. 

Avrupa’da haftalık çalışma süresi 4 güne indi! İşte haftada 4 gün çalışan ülkeler!

Asgari ücret 11 bin 475 TL mi olacak? Rakamlar tek tek hesaplandı! En az yüzde 25 zam!

Tapu sahipleri aman dikkat! Bu tarihleri kaçıran yandı!


Geri Dön