Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye'ye maliyeti 126,3 milyar dolar olacak! Zararlar kalem kalem hesaplandı!
CHP tarafından hazırlanan deprem raporuna göre, Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin Türkiye’ye maliyeti 126,3 milyar dolara ulaşacak. Depremin zararları ve maliyetleri raporda kalem kalem hesaplandı.
Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; rapordaki verilere göre, deprem sebebiyle, altyapı, tarım, sanayi ve hizmet sektörleri sebepli fiziki hasar 24,3 milyar dolara ulaşırken; üretim faaliyetlerinin azalmasından dolayı ortaya çıkacak katma değer kaybı 13,3 milyar doları buldu.
Yıkım, hafriyat, konteyner, iaşe ve idame harcamalarının 18,9 milyar doları bulacağı belirtilirken; Türkiye'nin beşeri sermaye kaybı ise 17,6 milyar dolara ulaşacak.
Tüm bu rakamlar hesaplandığında depremin Türkiye’ye olan toplam maliyeti 126.3 milyar dolara yükseldi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak'ın koordinasyonunda hazırlanan raporda, depremin verdiği mevcut zararın yanı sıra, gelecek süreçte ekonomiye vereceği zarar da hesaplandı. Buna göre deprem, bölgedeki fabrika, üretim tesisi gibi yapıları belirten “sermaye stokunun” beşte birinin (yüzde 18,7'sinin) yerle bir olmasına neden oldu. Bu kayıp, Bu kayıp, Türkiye'nin sahip olduğu toplam sermaye stokunun yüzde 2,6'lık kısmına denk geliyor.
Rapora göre, deprem sebebiyle 2023 yılında Türkiye'nin büyümesinin 1,4 puan etkileneceği belirtirken yılın ikinci yarısında yükselen inşa faaliyetleriyle büyümedeki kayıp ise 1 puan şeklinde olacak.
Ayrıca depremin hane halklarının gelirlerinde uzun vadeli kayıp yaratacağı da ifade edildi. Yapılan simülasyona göre, 2022'de doğan bir vatandaşın, 10 yaşına geldiğinde elde edebileceği gelirin yüzde 2,5'ini, 20 yaşına geldiğinde yüzde 5'ini, 50 yaşına geldiğinde yüzde 12'sini ve 80 yaşına geldiğinde yaklaşık yüzde 18,5'ini kaybedeceği hesaplandı.
CHP'nin raporunda deprem bölgesindeki vatandaşları rahatlatmak amacıyla derhal yapılması gerekenler de 13 maddelik bir öneri seti şeklinde aktarıldı.
Öneri setinde, depremzedelerin banka borçlarının silinmesi, yapılacak konutların hak sahiplerine bedava verilmesi, iş dünyasına, esnafa ve çiftçilere özel destekler gibi birçok maddeye yer verildi.
Bunun yanı sıra, bölgede orta ve uzun vadede yapılması gerekenler de 16 madde şeklinde açıklandı.
Şehirlerin yeniden ayağa kaldırılmasında deprem bölgesinde yaşayan vatandaşlardan yararlanılması, iş başında eğitim modelleriyle depremzedelerin seferber edilmesi, vatandaşlar ve iş yerleri barınma çözümleri, inşaat girdilerini üreten sanayilerin bölgeye yatırım yapması için alınması gerekli tedbirlere bu bölümde yer verildi.