21 / 05 / 2024

Kahramanmaraş'ta bakır madeni sevinci yaşanıyor!

Kahramanmaraş'ta bakır madeni sevinci yaşanıyor!

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün yaklaşık 5 yıldır sürdürdüğü Kahramanmaraş-Osmaniye Polimetal Maden Aramaları Projesi çerçevesinde bölgede yaklaşık 1 milyar ton porfiri bakır molibden rezervi tespit edilmesinin yankıları sürüyor....



Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün yaklaşık 5 yıldır sürdürdüğü Kahramanmaraş-Osmaniye Polimetal Maden Aramaları Projesi çerçevesinde bölgede yaklaşık 1 milyar ton porfiri bakır molibden rezervi tespit edilmesinin yankıları sürüyor. Rezerv tahmininin tutması halinde yaklaşık 100 yıla yakın bir işletme süresine sahip olacak maden sahasına ev sahipliği yapan köylüler, tarlalarının değer kazanacağını ve istihdam oluşturacağını düşünüyor. Maden sahasında incelemelerde bulunan Afşin Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan, sahanın işletmeye açılmasının bölgeye büyük bir zenginlik katacağını söyledi. Hüyüklü Köyü Muhtarı Fatih Arslan ise maden sahasının açılmasının köylerindeki işsizliği bitireceğini kaydetti. 


Afşin ilçesine bağlı Hüyüklü köyü ile Nadır köyleri arasında kalan ve Kayışın dibi mevkiinde yoğunlaşan aramalarda 900 metre derinliğe kadar yapılan sondajlar neticesinde, kurşun ve çinko da içeren maden sahası tespit edilmişti. Magmatik kitle çerçevesinde yerin 4-5 kilometre altında oluşan, ancak yer hareketleri sonucu yeryüzüne kadar çıkan madenin Türkiye’de kütle itibariyle eşinin bulunmadığı açıklanmıştı. Yaklaşık 5 yıldır sürdürülen çalışmalarda, bölgede kompleks bir cevherleşme olduğu ifade edilmiş ve çalışma yapılan alanının şu anda Türkiye’de mevcut bakır sahaları içerisinde hemen hemen en büyük saha olarak değerlendirilmesi yapılmıştı. 


Bu yöndeki haberlerin yayınlanmasının ardından, bölgede ve sahada incelemelerde bulunan Afşin Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan, sahanın bir an önce açılıp bu zenginlikten bölge halkının faydalanmasını ümit ettiğini söyledi. “Medeniyet madenlerle alakalıdır” diyen Başkan Aydoğan, “Bu bağlamda Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinin güneyinde Hüyüklü ve Nadır köyleri arasında ifade edilen ve medyaya yansıyan şekliyle 1 milyar ton bakır rezervi, dünyanın en önemli rezervi olarak iddia ediliyor. Şu an o sahadayız. Buranın işletmeye açılması yöntemleriyle ilgili yetkililer inşallah en kısa zamanda aydınlatırlar toplumu. Ancak bölgemize ve ülkemize büyük bir zenginlik katacağı görülüyor. Bu sahanın kısa sürede hizmete açılıp bu zenginlikten bölge halkının faydalanmasını ümit ediyorum. Doğrusu madencilik konusunda son yıllarda ve malzeme mühendisliği konusunda büyük bir gelişme var. Bakır da bunun en önemlilerinden biri olarak zikrediliyor. Böyle bir yatağın Afşin bölgesinde bulunması Nadır ve Hüyüklü köylerimiz arasında bir arazide, dünyanın ve Türkiye’nin en büyük bakır yataklarının olması bizi mutlu etmiştir. Bu mutluluğu basın aracılığıyla milletimle paylaşıyorum.” şeklinde konuştu. 


"BÖLGEDE 1960'TAN BERİ ÇALIŞMALAR YAPILIYOR"


Başkan Aydoğan, MTA'nın Türkiye’de maden aramasıyla ilgili bir kurum olduğunu, zaman zaman Türkiye’nin her yerinde araştırmalar yaptığını ifade etti. Aydoğan, "Burada da yaptığı araştırmalar çerçevesinde, uzun zamandır, 1960’tan beri çünkü kömür ve linyitle ilgili çalışmaları başlatan yine MTA idi. Uzun yıllardan beri de bunu sürdürüyorlar. Bu bölgede zaten bilinen bir krom yatağı vardı. Zaman zaman işletilmişti. Buna ilaveten çinko, krom, bakır, kurşun ileride inşallah altın madenine de rastlarız. Bizim arzumuz bu yer altı zenginliklerimizin yer üstüne çıkarılıp insanımızın faydalanması ve zenginleşmesidir. Bunun Afşin’de olması ayrıca bizi mutlu etmektedir.” değerlendirmesini yaptı. 


"KÖYLÜLER 3 NESİL KURTULUR DİYOR"


Hüyüklü Köyü Muhtarı Fatih Arslan da köy halkının şu an için sadece medyaya yansıyan kadar bilgileri olduğunu ifade etti. Muhtar Arslan, şöyle dedi: "Bundan artısı köyün herhangi bir bilgisi yok. Şu anki açıklamayı da zaten MTA kendisi yapacaktı. Genel müdürlük. MTA yaklaşık 3 yıldan beri bir çalışma yapıyor. 80-90’larda da burada çalışmalar vardı. Bununla ilgili çalışmalarda değişik değişik firmalar geldi. Burada çalışmalar yaptı. Ne kadar kütle olduğunu, ne kadar şey olduğunu ancak bunu bilgi verecek olan kurum MTA’dır. Halk olarak bu konumdan tabii ki memnuniyetimiz söz konusudur. Çünkü bu işlerin yapılması o köy içerisinde işsizliğin bir nevi bitmesi demektir. Çünkü buradaki yapılacak işletmede veya çalışmada, hiç bir şey değil, sondaj çalışmasında da olsa 20-30 kişi işsiz insana iş imkanı sağlıyor. Çünkü bu bölgemiz maden ocağı olarak Afşin-Elbistan Termik Santrali ve Eshab-ı Kehf olarak zaten belli bir zenginliğe sahiptir. İnşallah burada da büyük bir çalışma yapılır.” 


Bakır madeni keşfini sevinçle karşılayan köylüler de kendilerinden sonra gelecek 3 neslin hayatının kurtulacağını anlattılar. Köylüler, şunları ifade ettiler: “Şu an köyümüz için iyi bir şey yani. İş sahası açılıyor. Biz köylü olarak memnunuz. En azından köyde büyük oranda işsizlik var. Böyle bir şey açılırsa, maden ocağı açılırsa köyümüzde de iş kaynağı olacak. Bundan da memnun kalırız yani. İş sorunumuz çok. Türkiye genelinde de aynı, bu bölgede daha fazla. İşsizlik çok yani. Biz hep gurbete gidiyoruz. Yani gidiyor, aylarca yıllarca gurbette çalışıyor. Burada kendi evinde çalışır, bizler için çok güzel bir şey. Köyümüzde iş sahası açılıyor. Topraklarımız değerlenir. Gelecek nesil için çok iyi olur. 100 yıllık maden varmış, iki üç neslimizi kurtarır. Çocuklarımız için gelecekte torunlarımız için Allah hayırlı uğurlu eylesin.”


Cihan


Geri Dön