22 / 11 / 2024
fuzul

Kale Endüstri, Artaş ile Yenibosna'da iki residence inşaatı yapacak!

Kale Endüstri, Artaş ile Yenibosna'da iki residence inşaatı yapacak!

Kale Endüstri Holding, yeni yatırımlar için kolları sıvadı. Artaş İnşaatla 800 konutluk bir site kurmak için proje geliştirildi. Artaş ile ayrıca Yenibosna'da iki residence inşaatı yapılacak...




Cumhuriyet'in ilk sanayicilerinden olan Sadık Özgür'ün 1953 yılında temellerini attığı Kale Endüstri Holding, yeni yatırımlar için kolları sıvadı.Geçen yıl elektronik güvenlik ve alarm izleme hizmeti pazarına giren grup, inşaat sektöründe de boy gösterecek. Artaş İnşaatla 800 konutluk bir site kurmak için proje geliştirildi. Artaş ile ayrıca Yenibosna'da iki residence inşaatı yapılacak. 


Kilit sektörünün lideri geçen yıl 60'ıncı kuruluş yılını kutlayan Kale Endüstri Holding, bünyesinde bulunan 8 şirketle hem var olduğu sektörlerde, hem de gireceği yeni alanlar ile büyüme hamlesi başlattı. 


400 milyon liraya ulaşan cirosu ve 2 bine yakın çalışanı olan Holding, ürettiği kilit, kapı pencere sistemleri, çelik kapı ve kasalarla ev ve işyerlerini güvenli bir 'kale' haline getirmek için çalışıyor. Bu alandaki ihtisasına yeni ürünler de ekleyerek yan alanlara adım attı. Geçen yıl elektronik güvenlik ve alarm izleme merkezi hizmeti pazarına da giriş yapıldı. Kale Güvenlik Sistemleri için oluşturulan Kale 7/24 markası ile bu pazarda yetkin ve etkili bir konuma gelmeyi hedefliyor. 


2008'den bu yana bu görevde olan ve grupta 44'üncü yılını tamamlayan Kale Endüstri Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kenan Kızıltan, geçen yıl grup bünyesinde pek çok yenilik ve değişiklik olduğunu bu yıl da bu yeniliklerin süreceğini söylüyor. 


İnşaatçı olacaklar 

Kale Endüstri Holding öncelikli yatırım alanı olarak kendine inşaat sektörünü belirlemiş. Holding'in sahip olduğu pek çok arazide bugün gayrimenkul geliştinne çalışması sürdürülüyor. Bu konuda Avrupa Konutlan'nı yapan Artaş İnşaat ile işbirliği yapılmış. İlk olarak Topkapı'da eski MAN fabrikasının olduğu ve bugün Kar Otomotiv'in bulunduğu alanda bir konut projesine başlanması yönünde anlaşma yapılmış. Kazık çakma ve hafriyat ruhsatı alınan bu proje 37 dönüm arazi üzerinde 800 konutluk bir proje olacak. Avrupa Konutları Kale adını alacak bu projenin içinde bir de ticari bloğa yer verilecek. Ağustos'ta satışına başlanacak bu projenin 1.5 yılda bitirilmesi planlanıyor.


Çobançeşme'ye rezidans

Bunun yanında yine Artaş İnşaatla Çobançeşme'de Airport AVM'nin yakınlarındaki oto pazarının bulunduğu ve holdinge ait 12 dönümlük alanda iki residance yapımı için de harekete geçilmiş. İki bloktan oluşan bu yapının bir kısmının büro ve otel olarak değerlendirileceğini söyleyen Kızıltan, alt katlarda ise toplantı salonları olacağını anlatıyor. 

Holding bünyesindeki araziler bunlarla sınırlı değil tabii ki. Güzelce'de 130 dönümlük bir arazileri olduğunu belirten Kızıltan, orada bir villa projesi yapmak istediklerini ancak henüz bir inşaat şirketiyle anlaşmadıklarının altını çiziyor. Çorlu'da da büyük arazileri bulunduğuna değinen Kızıltan, "Holdingimizin kurucusu ve onursal başkanı Sadık Özgür inşaat sektörüne hep girmek istemişti. Arazileri de bu nedenle almıştı. Yakın zamanda bu alana girip, kendi inşaatlarımızı yapmak istiyoruz" diye konuşuyor. 


Taşınmaya hazırlanıyorlar

1979 yılında bu yana üretim yaptıkları Güngören'deki fabrikadan taşınmayı düşündüklerini ve bunun ilk adımını geçen yıl attıklarını söyleyen Kızıltan konuşmasını şöyle sürdürüyor: "Çerkezköy'de 380 dönümlük bir arazimiz var. 2008 yılından beri orada yeni fabrika inşa etme girişimimiz söz konusu. Ancak araziyi kooperatiften devraldık ve tek tapu haline getirme işi uzun sürdü. Yakın zamanda da inşaatına başladık. İki yıl içinde tamamlanacak. Arazinin 91 dönümüne yeni tesis inşaat edeceğiz. İnşaat ve makine-teçhizatla birlikte 70 milyon liraya mal olacak bu yatırım bize." 


Geçen yılı yüzde 15 büyüme ile kapatan Kale Endüstri Holding'in en büyük şirketi Kale Kilit. 20'den fazla şirketin faaliyet gösterdiği kilit sektörünün lideri olan Kale Kilit, 300 milyon liralık pazardan yüzde 65 pay alıyor. Yılın ilk altı ayını yüzde 22'lik büyüme ile kapattıklarını söyleyen Kızıltan, Ramazan ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle ikinci altı ayda işlerde yavaşlama beklediklerini anlatıyor. Yılı yüzde 15 büyüme ile kapatma hedefinde olduklarını anlatan Kızıltan, kilit pazarının mekanikten elektronik kilide kaydığının altını çiziyor. Yeni tesisle birlikte bu konuda iddialı olacaklarını söyleyen Kızıltan, mekanik kilit üretiminden vazgeçmeyeceklerini de belirtiyor. Mekanik kilitlerde de iyileştirmeler olduğunu anlatan Kızıltan, bu alanda yeni bir ürün geliştirdiklerini ve patentini aldıklarını söylüyor. Şöyle ki, Türkiye'deki hırsızlık vakalarının büyük çoğunluğu kapı kilidi içerisinde yer alan silindirin kırılmasıyla gerçekleşiyor. Sessizce kırılan silindirle içeri giriliyor. Ancak Kale Kilit farklı bir kilit silindiri üretmiş. Zorlanmaya başladığı an silindirin içindeki alarm devreye giriyor. Mekan içindeki ve çevresindekileri uyararak dikkatleri üzerine çekiyor. 


Rusya pazarında taklitle mücadele ediyor 

Kale Kilit'in ardından ciroda en çok pay alan şirket Kale Kilit Dış Ticaret. Çünkü Kale Kilit üretiminin yüzde 40'ını ihraç ediyor. Bugüne kadar 100'ün üzerinde ülkeye ihracat yapılsa da her yıl ihracat yapılan ülke sayısının 70'i bulduğunu söylüyor Kızıltan. Şirketin en büyük pazarları ise, Rusya, Iran, Suudi Arabistan, Cezayir ve Ukrayna. Çin'den gelen kilitlerin iç pazarda kendilerini eskisi kadar etkilemediğini söyleyen Kızıltan, ancak Kale markasıyla Çin'de üretilen ve Rusya'da satılan kilitlerin o ülkedeki pazar payını etkilediğini anlatıyor.

 

Geçen yıl kurulan Kale Güvenlik Sistemleri şirketinin ise bugün 10 bine yakın abonesi var. Önümüzdeki yıl bu rakamı 20 bine çıkarmak istediklerini anlatan Kızıltan, beş yıl sonunda 100 binleri aşma planları yapıyor. 

Kale Çelik Eşya'da hem çelik kapı hem de para kasalan ürettiklerini belirten Kızıltan, yıllık 15 bin adet çelik kapı satma hedeflerinden de bahsediyor. Son yıllarda büro kasalarına ciddi talep olduğuna vurgu yapan Kızıltan, altın değerlendiği zaman kasa satışlarında gözle görülür bir artış olduğunu da sözlerine ekliyor. 


Fatoş Bozkuş/EKONOMİST 


Geri Dön