05 / 11 / 2024

Kaleiçi çalıştayı toplanıyor!

Kaleiçi çalıştayı toplanıyor!

Muratpaşa Belediye Başkanı Uysal, Kaleiçi’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne yolculuğunun ele alınacağı 17 Aralık Çalıştayı’na ilgili tüm tarafları davet ederken “Kaleiçi’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alması, evleri, sokakları ve hikayeleriyle dünyayla buluşma olanağı sağlayacak.




Muratpaşa Belediyesi’nin hazırlık çalışmalarına bu yıl ilki gerçekleştirilen Kaleiçi Old Town Festivali’yle ‘Kaleiçi Çalıştayı’, 17 Aralık Cumartesi 10.00-18.00 saatleri arasında, Suna & İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi'nde toplanıyor.

 

Akademisyenler, mimarlar, sivil toplum örgütü başkanları, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma (ÇEKÜL) Vakfı uzmanları ve Turizm eski Bakanı Bahattin Yücel’in konuşmacı olarak katılacağı Çalıştay’da, Kaleiçi’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne yolculuğunu değerlendirilecek.

 

ANTALYA’NIN GÖZBEBEĞİ

Belediye Başkanı Ümit Uysal, Kaleiçi’nin Pagan döneminden Roma, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet’in ilk yılları ve günümüze kesintisiz bir yaşamın sürdüğü ve insanların yaşam şekli, davranışları, gelenekleri ve sosyal yönleriyle kent tarihini bugüne taşıyan Antalya’nın en önemli kültür varlığı olduğuna dikkat çekti.

 

DÜNYA İLE BULUŞACAK

Kaleiçi’nde korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilen 127 adet anıtsal, 473 adet sivil mimarlık örneği yapı ve 93 adet korunacak bahçe bulunduğuna işaret eden Başkan Uysal, “Kaleiçi’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alması, onun evleri, sokakları ve hikayeleriyle dünyayla buluşma olanağı sağlayacak. 5 ay değil de 12 ay turizm yapabilmemizin kapılarını aralayacak” dedi.

 

MURATPAŞA’NIN KALEİÇİ ÇALIŞMALARI

Bu anlayış çerçevesinde Kaleiçi’ni ITB Berlin Fuarı başta olmak üzere dünyanın sayılı turizm fuarlarına taşıdıklarını, Türkiye’nin ev sahipliğinde ilk kez düzenlenen uluslararası botanik fuarı EXPO2016 Antalya’ya ‘Kaleiçi Evi’ konseptiyle katıldıklarını ve Kaleiçi’nin en kapsamlı festivalini hayata geçirdiklerini kaydeden Başkan Uysal, “Yivli Minare Camii’nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne kabulünün ardından gerçekleştirilecek bu çalıştay aynı zamanda bugüne kadar yaptıklarımızın bir muhasebesi olacak ve geleceğe ilişkin bir harita ortaya koyacak” diye konuştu.

 

KONULAR VE KONUŞMACILAR

Muratpaşa Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşecek çalıştay, Başkan Ümit Uysal'ın açılış konuşması ve Savaş Güvezne’nin sunumuyla başlayacak ve 4 oturum şeklinde gerçekleştirilecek.


Birinci oturumda ‘UNESCO ve Alan Yönetimi’ kavramları ÇEKÜL Yüksek Danışma Kurulu Üyesi Namık Kemal Döleneken ve ÇEKÜL Akademi Eğitmeni Yaşagül Ekinci’nin dünya ve Türkiye’den vereceği örneklerle ele alınacak.


Çalıştayın ikinci oturumunda ise Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Feridun Uyar, Mimar Osman Aydın ve Mimar Bülent Baykal, ‘Kaleiçi Koruma Amaçlı İmar Planı Revizyonu’nu değerlendirecek.


Üçüncü oturumda ise Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram, İstanbul Üniversitesi'nden Doç. Dr. Pelin Giritlioğlu, ‘Koruma Politikaları ve Alan Yönetimi’ başlıklı bir sunum gerçekleştirecek.


Dördüncü oturumda ise Turizm eski Bakanı Bahattin Yücel, Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı Nizamettin Şen, sanat tarihçisi öğretim görevlisi Ebru Nalan Sülün ve Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Engin Berber, ‘koruma politikaları’ bağlamında kültür, sanat, somut olmayan kültürel miras ve turizm kavramları üzerine konuşacaklar.


Çalıştay, Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Burhan Varkıvanç’ın yapacağı değerlendirmenin ardından soru-cevap bölümüyle sona erecek. Varkıvanç, çalıştayın moderasyonunu da üstlenecek.


Akdeniz'de Yeni Yüzyıl


Geri Dön