03 / 05 / 2024

Kaleiçi semti, 3 boyutlu halde sanal ortama taşındı!

Kaleiçi semti, 3 boyutlu halde sanal ortama taşındı!

Antalya' da, Roma İmparatorluğu' ndan Selçuklular' a kadar uzanan dönemlerin tarihi dokusunu barındıran, günümüzde turistlerin gözdesi haline gelen Kaleiçi semti, 3 boyutlu halde sanal ortama taşındı...



Antalya'da, Roma İmparatorluğu'ndan Selçuklular'a kadar uzanan dönemlerin tarihi dokusunu barındıran, günümüzde turistlerin gözdesi haline gelen Kaleiçi semti, 3 boyutlu halde sanal ortama taşındı.


Kaleiçi'ndeki surlar, Roma İmparatoru Hadrian adına yaptırılan ve Pamfilya'nın en güzel kapısı olarak kabul edilen Hadrian Kapısı, II. Bayezid'in oğlu Sultan Korkut tarafından yaptırılan Kesik Minare Camisi ile Yivli Minare ve külliyesini fotoğraflayan Kenan Cinkiş, tarihi güzelliği daha iyi ve kolay şekilde tanıtabilmek amacıyla 3 boyutlu "Kaleiçiweb" projesi tasarladı.


Arkadaşlarının da desteğini alan Cinkiş, 6 ayda Kaleiçi'ndeki tarihi dokuyu sanal ortama taşıdı. Cep telefonuna internetten indirilebilen programda, görsel unsurların yanı sıra tarihi mekanlar hakkında İngilizce, Almanca, Rusça ve Arapça dillerinde bilgi veriliyor.

"3 BOYUTLU OYUN GİBİ GEZİ"



Programı AA muhabirine anlatan Cinkiş, hayatında hiç Antalya'ya gelmemiş yabancı turistlerin Kaleiçi'nden haberdar olmalarını sağlamak amacıyla çalışmayı başlattığını söyledi.


Cinkiş, Kaleiçi'ndeki mekanları fotoğraflama ve 3 boyutlu modelleme tekniğini kullanarak programı geliştirdiklerini belirtti.


Programda sadece Kaleiçi'ndeki tarihi mekanlara değil, konaklama yerleri, restoranlar, fiyat listeleri, menüleri hakkında da bilgilere yer verildiğini aktaran Cinkiş, "Programa giren kişi sadece Kaleiçi hakkında bilgi almayacak, nerede kalabileceği, nereleri gezebileceği, neler yapabileceğini öğrenebilecek. 3 boyutlu oyun oynar gibi Kaleiçi'nde gezebilecek" dedi.


Kaleiçi'nin yanı sıra Adrasan, Çıralı ve Olimpos gibi diğer turistik alanlar hakkında da bilgi alınabileceğini dile getiren Cinkiş, kendi imkanlarıyla projeyi bu aşamaya kadar getirdiklerini, finans desteği sağlandığı takdirde daha farklı tarihi ve turistik mekanları projeye dahil edebileceğini ifade etti.


Kenan Cinkiş, patent için müracaat edeceğini bildirerek, destek almak için projelerini Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığına da sunmayı planladıklarını kaydetti.


Sabah 


Geri Dön