Kalitesiz demir kullanımında denetime destek verildi!
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, üyelerden gelen şikayetler üzerine kimi üreticilerin müteahhitlere, düşük kalitede demir verdiğinin anlaşıldığını söyledi. Çelik ihracatçıları Başkanı Namık Ekinci, denetimlerin memnuniyetle kar
Demirde denetime destek
Kalitesinden yüzde 100 emin değiliz
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, müteahhitlerin. S 420 kalitesinde demir talep ettiklerini, ancak üyelerden gelen şikayetlerden kimi üreticilerin müteahhitlere, düşük kalitede demir verdiğinin anlaşıldığını söyledi. Tellioğlu, müteahhitlerin, kalitede titiz davransa da aldıkları demirin kalitesinden, yüzde 100 emin olamadıklarını bildirdi.
İşini hakkıyla yapmayanlar ayıklansın
O Sektörde biriken çok sayıda sorun olduğunu vurgulayan Tellioğlu, işini hakkıyla yapanlar ile yapmayanların, kanun çerçevesinde birbirinden ayırmak için Müteahhitlik Hizmet Yasası'nın yürürlüğe girmesini istedi. Çevre ve Şehircilik Bakanı idris Güllüce'nin, demirin kalitesine yönelik yaptığı açıklamaları ve sektöre yönelik gereken denetimleri yaptırmasını isteyen Tellioğlu. en büyük desteğin inşaat Müteahhitleri Konfederasyonu olarak kendilerinin verdiğini kaydetti.
KALIN DEMİRTON FİYATI 1.350 TL İLE 1.430 TL ARASINDA, İNCE DEMİRTON FİYATI 1.375 TL İLE 1.450 TL, HAM ÇELİK ÜRETİMİ YILLIK 34.1 MİLYON TON, FAALİYET GÖSTEREN FİRMA SAYISI 29, ÇELİK İHRACATI İLK DOKUZ AYDA 10.1 MİLYAR DOLAR
Kalitesiz demir üretimi ve ticaretine getirilen cezaya destek geldi, İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, üye şikayetlerinin arttığını belirtirken, Çelik ihracatçıları Başkanı Namık Ekinci, denetimlerin memnuniyetle karşılandığını söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin, inşaat sektöründe her iki firmadan birinin kalitesiz demir çelik ürettiğinin tespit edildiği ve kalitesiz demirlerin piyasadan toplatılacağı yönündeki açıklamasına müteahhitlerden destek geldi. Üreticilere ağır cezaların yolda olduğunu açıklayan Bakan Güllüce'nin, "Üreticilere mesajım net. Piyasaya sürdüğünüz hatalı mal varsa denetime takılmadan geri çekin" mesajına, Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, "Açıklamalar yerinde ve doğrudur. Sektörümüz tarafından memnuniyetle karşılanmıştır" diye değerlendirdi.
DEPREME KARSI BÜYÜK RİSK
Ekinci, yıllardır Rusya, Ukrayna ve son zamanlarda da Çin'den ithalatı gerçekleştirilen yarı mamul kütüğün kalitesinin farklı standartlarda olması nedeniyle TSE standart hassasiyetinin kaybolduğuna dikkati çekti. Uygun standartta üretilmemiş veya haddelemesi yapılmamış ürünlerin bina yapımında kullanılmasının istenmeyen bir deprem durumunda büyük risk teşkil ettiğine işaret eden Ekinci, ancak Türkiye'de entegre üretim tesislerinde üretilen inşaat çeliklerinin standartlara uygun olarak üretildiğini ve tehlike arz etmediğini vurguladı.
TEST KAĞITTA KALMASIN
Ekinci, üretiminin büyük bir kısmını ihraç eden bir sektör olarak TSE sertifikasının yanı sıra değişik ülkelerin kalite sertifikalarına da sahip olduklarını belirtti. Ekinci, şöyle devam etti: "Sektörümüz ihraç ürünlerinde gösterdiği özenin aynısını iç piyasa için üretimlerinde de sergilemektedir. İthal edilen inşaat çeliği ürünlerinin laboratuvarlarda kalite ve standart testlerinden geçilmesi gerekiyor. Bu testler asla kağıt üzerinde kalmamalıdır, uygulamanın sıkı bir biçimde işlemesi gerekmektedir. Denetim açıklamaları yerinde ve doğru bir karardır."
Yeni Şafak Gazetesi