22 / 12 / 2024

Kalkınma Bakanlığı'nın 2 senelik yatırım programı yayımlandı!

Kalkınma Bakanlığı'nın 2 senelik yatırım programı yayımlandı!

Kalkınma Bakanlığı 2017-2019 Dönemi Genelgesi yayımlandı. ''Bölgesel bazda Güneydoğu Anadolu Projesi, Doğu Anadolu Projesi, Konya Ovası Projesi ve Doğu Karadeniz Projesi kapsamındaki yatırımlar başta olmak üzere, ekonomik ve sosyal altyapı projeleri öncelikli olacak"



Kalkınma Bakanlığının 2017-2019 dönemi yatırım programı hazırlıklarıyla ilgili genelgesinde, sektörel bazda eğitim, sağlık, bilim, teknoloji, ulaştırma, sulama, içme suyu ve kanalizasyon yatırımlarına, bölgesel bazda ise Güneydoğu Anadolu Projesi, Doğu Anadolu Projesi, Konya Ovası Projesi ve Doğu Karadeniz Projesi kapsamındaki yatırımlar başta olmak üzere, ekonomik ve sosyal altyapı projelerine öncelik verileceği bildirildi.


Resmi Gazete'nin bugünkü mükerrer sayısında, "2017-2019 Dönemi Yatırım Programı Hazırlıkları ile İlgili Kalkınma Bakanlığı Genelgesi" yayımlandı.


Genelgeye göre, kamu yatırımları, büyüme, özel kesim yatırımlarını desteklemeye, bölgelerin gelişme potansiyelini harekete geçirmeye, istihdamı ve ülke refahını artırmaya maksimum katkı sağlayacak şekilde yönlendirilecek. 


Kamu yatırımları, özel sektör tarafından gerçekleştirilemeyecek ekonomik ve sosyal alt yapı alanlarında yoğunlaştırılacak. Bu noktada kamu tarafından yapılacak alt yapı yatırımları, özel kesimde üretim maliyetlerinin azaltılmasına, yeni üretim kapasitelerinin oluşturulması, böylece rekabet edilebilirliğin gelişmesine katkı sağlayacak.


- Sektörel ve bölgesel öncelikler


Gelecek 3 yılı kapsayan kamu yatırım tahsislerinde Kamu-Özel İşbirliği (KÖİ) modeli ile yürütülenler dahil, eğitim, sağlık, içme suyu ve kanalizasyon, bilim-teknoloji, ulaştırma ve sulama sektörlerine öncelik verilecek.


Kamu yatırımı teklifleri bölgeler arasındaki gelişmişlik farklarının azaltılmasına katkı sağlayacak şekilde hazırlanacak. Bu amaçla yatırımların mekansal dağılımında, geçmiş yıllardaki yatırım tahsislerinin dağılımı ve gelecek döneme ilişkin bölgesel politikalar dikkate alınacak.


"Cazibe Merkezlerinin Desteklenmesi Programı" kapsamında başlatılan projeler hızla tamamlanacak, bundan sonraki süreçte söz konusu program kapsamındaki yatırımlara ve projelere öncelik verilecek.


Genelgeye göre, Güneydoğu Anadolu Projesi, Doğu Anadolu Projesi, Konya Ovası Projesi ve Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdarelerinin sorumluluk alanındaki iller için hazırlanan, eylem planları kapsamındaki yatırımlara öncelik verilecek.


Kırsal kesimde kalkınmanın hızlandırılması amacıyla kamu yatırımları ve hizmetlerinin sunumunda ilçe merkezleri ve belde belediyeleri ile diğer gelişme ve çevresine hizmet sunma kapasitesi bulunan merkezi yerleşim birimlerine öncelik verilerek, bu yerleşimlerin altyapıları etkin bir kaynak kullanımı ile iyileştirilecek.


Söz konusu genelge çerçevesinde 2017 yılı içerisinde tamamlanarak hizmete girebilecek öncelikli, uygulanma aşamasında önemli fiziki gerçekleşme sağlanmış ve 10. Kalkınma Planı'nda belirlenen öncelikli dönüşüm programlarının eylem planlarının hayata geçirilmesine yönelik projelere ağırlık verilecek. 


- Sektör ve alt sektör öncelikleri


Genelge ile imalat sektörlerinde genel olarak üretimin idamesine yönelik, AB'ye uyum ve uluslararası yükümlülükler açısından gerçekleştirilmesi gerekli ve yurt içi hammaddenin değerlendirilmesine yönelik projelere birinci derecede önem verilecek. 


Karayollarında trafik güvenliği ile ilgili yatırımlara, demiryolunda ülke genelindeki çekirdek ağ üzerinde hızlı tren projelerine, deniz yolunda büyük kapasiteli ana limanların hayata geçirilmesine öncelik verilecek. Bu dönem içerisinde, TRT'nin teknolojik altyapısının yenilenmesine yönelik projelere de öncelik tanınacak.


Turizm sektöründe ise bu alandaki çeşitlendirme politikası doğrultusunda varış noktası odaklı ve alan yönetimi modeli yaklaşımı ile geliştirilmiş projeler ön planda olacak.



AA


Geri Dön