25 / 12 / 2024

Kalkınma Bankası, yatırımlara kaynak sağlayacak!

Kalkınma Bankası, yatırımlara kaynak sağlayacak!

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Kalkınma Bankasını yeniden yapılandırdıklarını belirterek, "Kalkınma Bankası, yapılacak yatırımlara uzun vadeli ve uygun maliyetli kaynak sağlayacak." dedi.



Başbakan Yardımcısı Şimşek, Kalkınma Bankasını yeniden yapılandırdıklarını belirterek, "Kalkınma Bankası, yapılacak yatırımlara uzun vadeli ve uygun maliyetli kaynak sağlayacak." dedi.


Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sermayesinin tamamına yakını Hazineye ait olan ve kalkınma bankacılığı faaliyetinde bulunan Türkiye Kalkınma Bankasının yeniden yapılandırılması için çalışmaların başlatıldığını bildirdi.


Bankanın yeniden yapılandırılmasının ihtiyaç haline geldiğine işaret eden Şimşek, "Kalkınma Bankasının yeniden yapılandırılmasıyla ülkemizde kalkınma bankacılığının genişletilip geliştirilmesini, bankanın kullanacağı enstrümanlarla sermaye piyasasının kuvvetlendirilmesinde etkin bir rol oynamasını ve bankanın görev alanlarını genişleterek mali yapısını güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Bunun yanı sıra ülkemizin orta gelir tuzağından çıkmasını sağlamak amacıyla teknolojik ve stratejik sektörlerde yapılacak yatırımlara uzun vadeli fon sağlamasına imkan verecek şekilde hukuki altyapının ve gerekli kaynakların temin edilmesi için ihtiyaç duyulan yasal ve kurumsal düzenlemeleri gerçekleştirmeyi hedefliyoruz." diye konuştu.


Doğu ve güneydoğu yatırımlarına finansman

Türkiye’deki kalkınma ve yatırım bankalarının önemli bölümünün faaliyetlerini özellikle gelişmiş yörelerde yoğunlaştırdığına işaret eden Şimşek, "Kalkınma Bankası dışındaki diğer kalkınma ve yatırım bankalarının toplam kredilerinin yüzde 78’i birinci ve ikinci bölgelerdeki yatırımlara kullandırılmıştır. Kalkınma Bankası kredilerinin ise 43’ünün birinci ve ikinci bölgelerde, yüzde 57’sinin ise diğer bölgelerde yer aldığı görülmektedir." ifadelerini kullandı.


Sermayesi 1 milyar liraya çıkarılacak

Yeniden yapılandırma kapsamında bankanın öz kaynak yapısının da güçlendirileceğini belirten Şimşek, 160 milyon lira olan banka sermayesini 1 milyar liraya çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi.


AA


Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı


Doğu ve Güneydoğu gibi gelişmeye daha fazla ihtiyaç duyulan bölgelere finansman sağlanması için Kalkınma Bankası yeniden yapılandırılıyor. Bankanın hem sermayesi artırılacak hem de altyapısı yenilenecek.


BAŞBAKAN Yardımcısı Mehmet Şimşek, Kalkınma Bankası’nı yeniden yapılandırdıklarını belirterek, “Yeni dönemde Kalkınma Bankası, Türkiye'nin orta gelir tuzağından çıkmasını sağlamak amacıyla teknolojik ve stratejik sektörlerde yapılacak yatırımlara uzun vadeli ve uygun maliyetli kaynak sağlayacak” dedi. Yeniden yapılandırma kapsamında bankanın öz kaynak yapısının da güçlendirileceğini belirten Şimşek, 160 milyon lira olan banka sermayesini 1 milyar liraya çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi.


HUKUKİ ALTYAPI

Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bankanın yeniden yapılandırılmasının ihtiyaç haline geldiğine işaret ederek, “Kalkınma Bankası’nın yeniden yapılandırılmasıyla ülkemizde kalkınma bankacılığının genişletilip geliştirilmesini, bankanın kullanacağı enstrümanlarla sermaye piyasasının kuvvetlendirilmesinde etkin bir rol oynamasını ve bankanın görev alanlarını genişleterek mali yapısını güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Bunun yanı sıra ülkemizin orta gelir tuzağından çıkmasını sağlamak amacıyla teknolojik ve stratejik sektörlerde yapılacak yatırımlara uzun vadeli fon sağlamasına imkan verecek şekilde hukuki altyapının ve gerekli kaynakların temin edilmesi için ihtiyaç duyulan yasal ve kurumsal düzenlemeleri gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.


BÖLGEYE FİNANSMAN

Türkiye’deki kalkınma ve yatırım bankalarının önemli bölümünün faaliyetlerini özellikle gelişmiş yörelerde yoğunlaştırdığına işaret eden Şimşek, “Kalkınma Bankası dışındaki diğer kalkınma ve yatırım bankalarının toplam kredilerinin yüzde 78’i birinci ve ikinci bölgelerdeki yatırımlara kullandırılmıştır. Kalkınma Bankası kredilerinin ise 43’ünün birinci ve ikinci bölgelerde, yüzde 57’sinin ise diğer bölgelerde yer aldığı görülmektedir” ifadelerini kullandı. Şimşek, bu kapsamda Türkiye’de gelişmeye daha fazla ihtiyaç duyulan bölgelere finansman sağlanması açısından da bankanın yeniden yapılandırılmasının önem arz ettiğini vurguladı.


ÇİN VE ALMANYA’DAKİGİBİ ETKİN OLACAK

BANKANIN sermaye dışındaki kaynak yapısının çeşitlendirileceğine dikkati çeken Şimşek, “Böylece Kalkınma Bankasının, Çin’de CDB, Almanya’da KfW, Brezilya’da BNDES gibi uluslararası düzeyde tanınmış, kalkınma bankacılığında başarılı bankalara benzer şekilde kalkınma bankacılığı faaliyetlerini daha etkin bir şekilde yerine getirmesi sağlanacaktır” dedi. Şimşek, yeniden yapılandırma sonucunda, Kalkınma Bankası’nın Ar-Ge faaliyetleri sonucunda veya teknoloji transferi vasıtasıyla geliştirilen ürünlerin üretimine yönelik imalat sanayi yatırım projelerinin finansman ihtiyacına uzun vadeli ve uygun maliyetli kredi desteği, doğrudan sermayeye iştirak ve girişim sermayesi yöntemlerini kullanarak kaynak sağlayacak bir yapıya kavuşacağını kaydetti.


Hürriyet 


Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı


Başbakan Yardmcısı Mehmet Şimşek, Kalkınma Bankası’ndaki ‘yeniden yapılandırma’ hamlesiyle ilgili konuştu. Şimşek, "Kalkınma Bankası, Türkiye'nin orta gelir tuzağından çıkmasını sağlamak amacıyla teknolojik ve stratejik sektörlerde uzun vadeli ve uygun maliyetli kaynak sağlayacak" diye konuştu. 


Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, sermayesinin tamamına yakını Hazine’ye ait olan Türkiye Kalkınma Bankası’nın yeniden yapılandırılması için çalışmaların başlatıldığını söyledi. Kalkınma Bankası’nın, çok önemli bir alanda fonksiyon üstlendiğini hatırlatan Şimşek, “Banka 1975’te yurtdışında çalışan işçilerin tasarruflarını yatırıma dönüştürmek amacıyla kuruldu. Ancak geçen dönemde yasal ve idari açıdan diğer kamu bankalarının gerisinde kaldı” ifadelerini kullandı. 


Kalkınma Bankası'nda yeniden yapılandırılmanın ihtiyaç haline geldiğine işaret eden Şimşek, “Kalkınma bankacılığının genişletilip geliştirilmesini, bankanın kullanacağı enstrümanlarla sermaye piyasasının kuvvetlendirilmesinde etkin bir rol oynamasını ve görev alanlarını genişleterek mali yapısını güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Bunun yanı sıra ülkemizin orta gelir tuzağından çıkmasını sağlamak amacıyla teknolojik ve stratejik sektörlerde yapılacak yatırımlara uzun vadeli fon sağlamasına imkan verecek şekilde yasal ve kurumsal düzenlemeleri gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” dedi.


Doğu ve Güneydoğu yatırımları

Türkiye’deki kalkınma ve yatırım bankalarının önemli bölümünün faaliyetlerini özellikle gelişmiş yörelerde yoğunlaştırdığına işaret eden Şimşek, bu kapsamda gelişmeye ihtiyaç duyulan bölgelere finansman sağlanması açısından da yeniden yapılandırmanın önem arz ettiğini vurguladı.


Sermaye 1 milyar liraya çıkarılacak

Mehmet Şimşek’in paylaştığı bilgilere göre yeniden yapılandırma kapsamında bankanın öz kaynak yapısı da güçlendirilecek. Şimşek, 160 milyon lira olan banka sermayesini 1 milyar liraya çıkarmayı hedeflediklerini anlattı. Bankanın sermaye dışındaki kaynak yapısının çeşitlendirileceğini belirten Şimşek, "Böylece, Çin’de CDB, Almanya’da KfW, Brezilya’da BNDES gibi uluslararası düzeyde tanınmış, başarılı bankalara benzer kalkınma bankacılığı faaliyetlerinin daha etkin yerine getirilmesi sağlanacak” diye konuştu. 


Katma değerli ürüne ucuz kredi

Şimşek’in verdiği bilgilere göre, Kalkınma Bankası, Ar-Ge faaliyetleri veya teknoloji transferiyle geliştirilen projelere uzun vadeli destek verecek. Doğrudan sermayeye iştirak ve girişim sermayesi yöntemleriyle kaynak sağlayacak.


Akşam 


Geri Dön