08 / 11 / 2024

Kamu ihalelerine tahkim şartı!

Kamu ihalelerine tahkim şartı!

İş dünyasındaki uyuşmazlıkların kısa sürede çözümünü hedefleyen ISTAC Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Akıncı, bu ay içerisinde Başbakan Davutoğlu ile kamu hizmet ve alımlarında tahkim şartı ile ilgili görüşeceklerini söyledi.




İş dünyasındaki uyuşmazlıkların kısa sürede ve daha ucuza çözümünü hedefleyen İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC) kamu hizmet ve alımlarında da söz sahibi olmak istiyor. Ortadoğu ve Avrupa'nın "tahkim merkezi" olma hedefiyle kasım ayında faaliyete geçen ISTAC bu talebi için Başbakan Davutoğlu'na gidecek. ISTAC Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı, "Bu ay içerisinde Başbakanımızla bir görüşme yapacağız. Kamu ihaleleri hizmet ve mal alımlarında, inşaat projelerinde İstanbul Tahkim Merkezi'nin ön plana çıkarılması görüşmemizin ana maddesi olacak. Görüşmemizde ISTAC'ın kamu ihalelerinde kullanılması için bir kararname çıkartılması talebimizi ileteceğiz. Bundan sonra artık kamu ihalelerinde ISTAC'ı çok sık göreceğiz" diye konuştu. İstanbul'un Ortadoğu ve Avrupa'nın "tahkim merkezi" olması amacıyla kasım ayında faaliyetlerine başlayan ve hatta ilk davasını Ortadoğu'dan alan İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC) bu ay içerisinde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile kamu ihalelerine tahkim şartı getirilmesiyle ilgili görüşecek. ISTAC Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı, "Bu ay içerisinde Başbakanımızla bir görüşme yapacağız. Kamu ihaleleri hizmet ve mal alımlarında, inşaat projelerinde İstanbul Tahkim Merkezi'nin ön plana çıkarılması görüşmemizin ana maddesi olacak. Başbakan Davutoğlu ile görüşmemizde İSTAC'ın kamu ihalelerinde kullanılması için bir kararname çıkartılmasını rica edeceğiz. Bundan sonra artık kamu ihalelerinde ISTAC'ı çok sık göreceğiz" diye konuştu. Sözleşmelerde "Uyuşmazlıklar İstanbul Tahkim Merkezi'nde çözülecektir" ibaresinin yer alması ile kamu ihalelerine tahkim şartı da gelmiş olacak. Acil Eylem Planı'nda yer alan İstanbul Tahkim Merkezi'nin, önümüzdeki günlerde TOKİ, Devlet Kara Yolları, Devlet Hava Limanları, Devlet Su İşleri, Özelleştirme İdaresi gibi sürekli sözleşme yapan kamu kurumları tarafından yaygın olarak kullanılması bekleniyor. Bu arada, Türkiye'deki en büyük projelerden biri olan 3. Havalimanı projesi uyuşmazlık için İstanbul Tahkim Merkezi'ni seçmişti.


Turkcell'e de sunum yaptık

İstanbul Finans Merkezi Stratejisi ve Eylem Planı'nda kurulması belirtilen ve geçirilen süreçler sonrası 1 Ocak 2015'te kanunu yürürlüğe giren İstanbul Tahkim Merkezi'nin ilk basın toplantısına, Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı ve Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu ile yönetim kurulu üyeleri Müjdat Keçeci ve Mehmet Rifat Bacanlı katıldı. Özel dava hukuk hükümlerine tabi özerk bir kurum olarak organizasyonunu tamamlayan merkezin Türkiye'de ve yurt dışındaki ticari aktörler arasındaki uyuşmazlıklara alternatif çözüm mercii olarak çalışmalarına başladığını söyleyen Akıncı, "Geçtiğimiz günlerde başta Turkcell olmak üzere Türkiye'nin önde gelen birçok şirketlerine sunum yaptık. Özel şirketleri ziyaret ediyoruz ama ismimizi duyan kamu kurumları bizi arayarak sözleşmelerine ISTAC'ı koyacaklarını söylüyorlar. Öncelikli hedefimiz farkındalık oluşturmak ve tahmin ettiğimizden çok daha hızlı bir şekilde ilerliyoruz" dedi.


Akıncı, merkezin kurumsal temelini kamu, iş dünyası ve mesleki sivil toplum örgütlerinin temsil edildiği "genel kurulun" oluşturduğunu söyleyerek, genel kurulda 14 kurum ve 25 temsilci bulunduğunu söyledi.


Başvuruda yol haritası çizilecek

Ortadoğu ile Avrupa arasındaki köprü konumuyla bölgenin tahkim merkezi olmayı hedeflediklerini söyleyen Akıncı, "ISTAC, milletlerarası alanda üstleneceği işlevler itibarıyla Türkiye açısından çok önemli bir rol ve algı oluşturmaya aday. ISTAC kanunla kurulmuştur ve Türkiye'nin tahkim markası olmuştur" diye konuştu.


Ticari uyuşmazlıkların çözümünde tarafların temel beklentilerinin başında hızlı çözüm geldiğini vurgulayan Akıncı, "Pahalı olmadan, uzman tarafından, doğru ve adil çözümlenmesi isteniyor. İstanbul Tahkim Merkezi kuralları bütün bu temel beklentilere karşılık verecek şekilde hazırlanmıştır" ifadelerini kullandı. İstanbul Tahkim Merkezi'nin Türkiye'ye iki tane çok önemli kavram getirdiğini aktaran Akıncı şunları kaydetti: "Seri tahkim kavramını getiriyor. Seri tahkimde dava hakemlere gönderildikten sonra uyuşmazlık nihai olarak 3 ayda sonuçlanmaktadır. Hakeme geldikten 3 ay sonra uygulayacağınız bir hüküm ortaya çıkacaktır. Gayrimenkullerin aynına ilişkin davalar dışında bütün sorunlara bakabiliyoruz. Her türlü ticari uyuşmazlıklar bizim alanımıza giriyor. İkinci kavram 'usulü zaman' yani yol haritası. Uyuşmazlıkla ilgili dosya hakeme gittiği anda bir zaman çizelgesi hazırlanacak. Kim dilekçeyi ne zaman verecek, duruşma ne zaman olacak, karar ne zaman çıkacak bunların hepsinin tarihi belirlenecek."


10 kat ucuza tahkim yapılacak

Ziya Akıncı, uyuşmazlıklarda birey, şirket ve kamu kurumu olarak başvurulabildiğini kaydederek başvuru ücretlerinin mahkemelere göre bazen 10'da bire varan oranlarda ucuzlayabildiğini kaydetti. Tahkimde hakemlerin hukukçu olmasının mecburi olmadığını dile getiren Akıncı, son derece teknik ve konusunda uzman kişilerin kendi alanlarındaki davalara atanabildiğini söyledi. Akıncı, uyuşmazlıkların çözümünde coğrafi olarak İstanbul'un şart olmadığını, Kayseri, Gaziantep veya Almanya'da da çözümlenebileceğini bildirdi. ISTAC'ın yargı üzerindeki dosya yükünü de azaltabileceğini ifade eden Akıncı, ticaret mahkemelerine yazılan en basit dilekçede uyuşmazlığın 4-5 yılda çözüldüğünü anlattı.


Futbolun Ronaldo'su pan üyesi

Ziya Akıncı, atanacak hakemleri ISTAC'ın panının belirlediğini kaydederek, İstanbul Tahkim Merkezi'nin milletlerarası panında dünyanın en saygın en bilinen hakemlerinin görev yaptığını bildirdi. Uluslararası etkinliklerde bazen kendilerine "Verilen kararların objektif olduğunu nereden bileceğiz" şeklinde sorular geldiğinden bahseden Akıncı, "Divanımızdaki hakemler bütün dünyanın bildiği hakemler. Futbolda Ronaldo, Messi neyse bizim panımızdaki üyelerimiz de alanlarında o kadar ünlü" diye konuştu. Akıncı, "Şu anda Levent'teki TOBB Plaza'da hizmete başladık. Duruşma salonlarımız var. Türkçe, Almanca, Fransızca ve İngilizce olmak üzere 4 dilde hizmet veriyoruz" dedi.



Dünya 


Haber Sözcü Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Türkiye’de de artık milli ve uluslararası ticari uyuşmazlıklar devlet mahkemeleri yerine hakem adı verilen uzmanlar tarafından çözümlenebilecek.


Özel dava hukuk hükümlerine tabi özerk bir kurum olarak organizasyonunu tamamlayan İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC) kurumsal yapılanmasını tamamlayarak faaliyete geçti.


Devlet yargısına karşı alternatif bir çözüm yolu olarak geliştirilen ISTAC’ın ücret tarifesi de belirlendi. ISTAC’da  3 ayda çözüme ulaşılabileceğini kaydeden ISTAC Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı, maliyetin ise mahkemelere göre bazen 10’da bire varan oranlarda ucuzlayabildiğini söyledi. Tarifeye göre, ticari taraflar uyuşmazlık miktarı 100 milyon TL değerinde olan bir dava için mahkemeye giderlerse 6.8 milyon TL’ye ulaşan dava masrafını ödüyor, ISTAC’da ise bu tutar 813 bin 300 TL’ye iniyor. İstanbul Finans Merkezi Stratejisi ve Eylem Planı’nda kurulması belirtilen ve geçirilen süreçler sonrası 1 Ocak 2015’te kanunu yürürlüğe giren İstanbul Tahkim Merkezi, Kasım 2015’te faaliyete geçti.


TEMYİZ SÖZ KONUSU DEĞİL


İlk davalarını Ortadoğu’dan aldıklarını, uyuşmazlığın bir tarafının Türk olduğunu aktaran Akıncı, ISTAC’ı Cenevre, Londra, Paris, New York gibi uluslararası tahkim merkezi konumuna taşımayı ve  Avrupa, Asya, Orta Doğu ve Afrika arasındaki ticarette ‘tahkim merkezi’ olmayı amaçladıklarını belirtti.


Türkiye’de her yıl 1 milyon dosyanın Yargıtay’a geldiğine dikkat çeken Akıncı, “Fransa’da yılda 35 bin, Almanya ve İngiltere’de ise 10 bin civarında dosya Yargıtay’a gidiyor. ISTAC yargı üzerindeki dosya yükünü de azaltabilecek. Ticaret mahkemelerine yazılan en basit dilekçede uyuşmazlıklar 4-5 yılda çözülebiliyor. Seri tahkimde ise dava hakemlere gönderildikten sonra uyuşmazlık nihai olarak 3 ayda sonuçlanıyor” dedi.


İş dünyasında herhangi bir uyuşmazlık ortaya çıkınca doğal çözümü mahkemeler oluyor. Tahkim ise bu uyuşmazlıkların mahkeme yerine hakem denilen özel ve uzman kişiler tarafından çözülmesi anlamına geliyor.  Tahkimde temyizin söz konusu olmadığını belirten Akıncı, “Kanun iptal davası şansı sunuyor. Ancak, çok ciddi yanlışlar olmadığı sürece hakemin verdiği karar esas alınır. ISTAC’dan aldığınız bir kararı dünyanın her yerinde icra etmek mümkün” açıklamasında bulundu.


Sözcü 


Geri Dön