22 / 11 / 2024
fuzul

Kamu ve özel yatırımlar için Özel Altyapı Fonu kurulacak!

Kamu ve özel yatırımlar için Özel Altyapı Fonu kurulacak!

65. Hükümet, büyümeyi destekleyecek gelir getirici nitelikteki kamu altyapı yatırımlarına daha fazla kaynak ayırmak için “Özel Altyapı Fonu” kuracak. Oluşturulacak fonla, yurtdışından gelir getirici projelere dayalı özel kredi ve finansman sağlanacak.




65. Hükümet, büyümeyi destekleyecek gelir getirici nitelikteki kamu altyapı yatırımlarına daha fazla kaynak ayırmak için “Özel Altyapı Fonu” kuracak. 


64.Hükümet Programı’nın ekonomi ile ilgili bölümleri, Binali Yıldırım tarafından kurulan 65. Hükümet Programı'nda da korundu. Ekonomi politikalarında ana yapıda değişikliğe gidilmezken, yatırımlar ‘kamu yatırımları ‘ ve ‘özel sektör yatırımları’ olarak iki ayrı başlık altında ele alındı. Üretim odaklı büyümenin ve istihdamın artırılmasında yatırımların itici gücüne vurgu yapılan programda, büyümeyi destekleyecek şekilde gelir getirici nitelikteki kamu altyapı yatırımlarına daha fazla kaynak ayrılacağı ve bu amaçla ‘özel altyapı fonu’ kurulacağı yeni bir unsur olarak yer aldı. Ayrıca, Türkiye’nin büyüme potansiyelinin yukarıya çekilmesi için ihtiyaç duyduğu temel altyapı yatırımlarında kullanılmak üzere yurtdışından projeye dayalı ‘özel kredi ve fon tedarikinin sağlanacağı kaydedildi.


Hükümetin temel önceliği olan üretim, büyüme ve istihdamın daha fazla ve daha nitelikli özel sektör yatırımlarıyla gerçekleştirileceği kaydedilen programda, gerek yurtiçi gerekse uluslararası yatırımların artırılması için gerekli ortam ve destekleyici mekanizmaların oluşturulacağı belirtildi. Bu çerçevede devlet desteklerine ilişkin veri toplama ve izleme altyapısı çalışmalarının tamamlanarak uygulamaya geçirileceği, oluşturulan verilerin bu alanda yapılacak etki analizlerine temel oluşturacağı kaydedildi. Sanayi üretimi ve büyüme politikalarını desteklemek amacıyla özel sektörün yatırım amaçlı kullanabileceği uzun vadeli fonlara erişimin kolaylaştırılacağı ve bu fonların miktarının artırılarak, maliyetlerini düşürecek mekanizmaların geliştirileceği bildirildi. 


İzin, ruhsat süreçleri hızlandırılacak 


Özel sektör yatırımlarının hızlandırılmasına ilişkin önlemlerin yer aldığı Hükümet Programında ülke ekonomisi açısından önem taşıyan yatırımların izin ve yatırım yeri temin süreçlerinin hızlı ve etkin bir şekilde yürütülmesi ve sonuçlandırılmasına yönelik mekanizmalar oluşturulacağı kaydedildi. Programda, “Kamunun lisans ve izin vererek özel sektör yatırımına açtığı alanlarda yatırımcıya derhal yatırıma başlayabilmesini teminen, merkezi idare ve yerel yönetimler eliyle verilmesi gereken tüm izin ve ruhsatlar tamamlanmış şekilde projeler teslim edilecektir “ denildi. 


İhracat seferberliği başlatılacak 


İhracatın daha fazla katkıda bulunduğu yüksek ve sürdürülebilir büyüme seviyesinin hedefl endiği kaydedilen programda ihracat seferberliğinin başlatılacağı belirtildi. İhracata ilişkin şu değerlendirmelere yer verildi: “Dünyada talep koşullarının çok olumlu seyretmediği gerçeğini dikkate alarak önümüzdeki dönemde ülkemizin potansiyelini hızla harekete geçirecek tam bir ihracat seferberliği gerçekleştireceğiz. Bu seferberlik, reel sektörün tüm kesimlerinin katımının sağlanacağı bir anlayışla ortaya konulacak. Türkiye’nin dünya ile ekonomik anlamda entegrasyonuna ivme kazandıracak serbest ve tercihli ticaret anlaşmaları ile AB ve TTİP gibi ekonomik bloklara entegrasyonunu sağlayacak çalışmalar hızlandırılacak.” İş dünyasının talepleri analiz edilecek Programda istihdam dostu bir büyümenin hedefl endiğini belirtilerek, istihdamın sadece ekonomik alanda bir gösterge olarak değil , ekonomik büyümenin sosyal refaha yansımasının temel alanı olarak kabul edildiğinin altı çizildi. İşsizliği azaltmak, işgücü piyasalarında ar ve talep uyumunu sağlamak, daha planlı bir şekilde ihtiyaçları karşılamak için sürekli olarak iş dünyasının taleplerinin analiz edileceği ve buna bağlı olarak mesleki eğitim başta olmak üzere istihdam politikalarının şekillendirileceği vurgulandı.


Hükümet programında öne çıkan başlıklar şöyle:


- Kamu alımları kaldıraç etkisi yaratacak: Kamu Alımları Yoluyla Teknoloji Geliştirme ve Yerli Üretim Öncelikli Dönüşüm Programı kamu alımlarının kaldıraç gücünü kullanarak yerli teknoloji ve üretim geliştirilecek. Her yıl 100 milyar TL’yi aşan kamu alımları, Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerine katkı sağlayacak, yenilik, yerlileştirme, teknoloji transferi ve yenilikçi girişimcilik teşvik edilecek. 


- Girişimcilik ve KOBİ’ler desteklenecek: Girişim sermayesi ve bireysel katılım sermayesi gibi yenilikçi finansman imkanları ve teknolojik girişimcilik destek modellerini artırma konusunda çalışma yapılacak. İş geliştirme, kuluçka ve hızlandırıcı gibi merkezlerin sayı ve etkinliği artılacak. Finansman eksiğinin en çok hissedildiği erken aşama girişimciliğe yönelik üst fon kurulmasına yönelik çalışmalara devam edilecek. 


- Kamu-Özel işbirliği yöntemiyle başlatılan büyük projeler tamamlanacak. Yeni otoyollar, yüksek hızlı tren hatları dahil olmak üzere, bir çok alanda yeni projeler kamu-özel sektör işbirliği yöntemiyle hayata geçirilecek. 


-Tasarrufların artırılması kapsamında gayrimenkullerin elden çıkarılmasında değer artış kazançlarının vergilendirilmesine yönelik uygulamalar gözden geçirilecek. Taşınmaz alımlarının fi nansmanında kullandırılan kredilere ilişkin vergi istisna ve muafi yetleri, sosyal ve ekonomik amaçlar dikkate alınarak gözden geçirilecek. 


-Uluslararası yükümlülükler gözden geçirilerek lüks ve ithalat yoğunluğu yüksek tüketim mallarına caydırıcı vergilendirme yapılacak. 


-Önümüzdeki dönemde uygulamaya konulacak ‘Kayıt Dışı Ekonominin Azaltılması Öncelikli Dönüşüm Programı kapsamında, kayıtdışı ekonominin boyutu ölçülerek, kayıtdışılığın yol açtığı etkiler araştırılacak ve bir envanter çalışması yapılacak. Denetim kapasitesi güçlendirilecek. 


-Yatırımlara uzun vadeli finansman sağlayan yatırım ve kalkınma bankacılığı geliştirilecek. Kalkınma Bankası, stratejik sektörlerde yapılacak yatırımları, uzun vadeli fonlayacak şekilde yeniden yapılandırılacak. Orta ve yüksek teknolojili sektörlerde öncelikli olmak üzere yatırımlara faizsiz ve hibe niteliğinde kaynak vermek üzere Kalkınma Bankasının sermayesi artırılacak. 


- İller Bankası yeniden yapılandırılarak, yurtdışında da kentsel altyapı yatırımlarına fon sağlamak suretiyle Türkiye’nin yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde daha avantajlı daha rekabet edebilir hale getirilecek. 


-Enerji sektöründe girdi niteliğinde olan ve üretilmesi yüksek katma değer sağlayacak hedef ürünler listesi çıkarılarak bunların üretimine yönelik yatırımlar desteklenecek. Rüzgar, güneş hidroelektrik gibi alternatif enerji kaynakları üreten tesislerde kullanılan, makine ve teçhizatın yurtiçi üretiminin payı artırılacak.


Çelik: AB, Türkiye için yegane seçenek değil 


AK Parti Sözcüsü iken Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı’na atanan Ömer Çelik, görevini Volkan Bozkır’dan devraldı. Çelik, ilk açıklamasında Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye yönelik çifte standardını eleştirdi. AK Parti iktidarları döneminde AB’ye tam üyeliği perspektifinin bir devlet politikası haline geldiğini ifade eden Çelik, “Biz tam üyelik perspektifini, bir devlet politikası olma perspektifini tabii ki koruyacağız. Ama son günlerdeki aktüel tartışmalarda olduğu gibi bir barış projesi olan AB’nin Türkiye’nin iç barışını tehdit eden, Türkiye’nin meşru haklarının savunulması anlamına gelen terörle mücadele konusunda Türkiye’ye dönük çifte standartlarda bulunmamasını istiyoruz. Kuşkusuz bu eşit bir ilişkidir. Türkiye için AB perspektifi çok önemlidir, ama yegane seçenek değildir. Biz bu ilişkinin Sayın Bakanımızın döneminde olduğu gibi standartlarının yükselerek, devlet politikasının gereklerini yerine getirmeye çalışacağız” dedi.


Dünya



Haber Yeniçağ Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;



65. Hükümet, büyümeyi destekleyecek gelir getirici nitelikteki kamu altyapı yatırımlarına daha fazla kaynak ayırmak için "Özel Altyapı Fonu" kuracak. 64.Hükümet Programı'nın ekonomi ile ilgili bölümleri, Binali Yıldırım tarafından kurulan 65. Hükümet Programı'nda da korundu. Ekonomi politikalarında ana yapıda değişikliğe gidilmezken, yatırımlar 'kamu yatırımları' ve 'özel sektör yatırımları' olarak iki ayrı başlık altında ele alındı. Üretim odaklı büyümenin ve istihdamın artırılmasında yatırımların itici gücüne vurgu yapılan programda, büyümeyi destekleyecek şekilde gelir getirici nitelikteki kamu altyapı yatırımlarına daha fazla kaynak ayrılacağı ve bu amaçla 'özel altyapı fonu' kurulacağı yeni bir unsur olarak yer aldı. Ayrıca, Türkiye'nin büyüme potansiyelinin yukarıya çekilmesi için ihtiyaç duyduğu temel altyapı yatırımlarında kullanılmak üzere yurtdışından projeye dayalı özel kredi ve fon tedarikinin sağlanacağı kaydedildi. 

Maliyetler düşecek 

Hükümetin temel önceliği olan üretim, büyüme ve istihdamın daha fazla ve daha nitelikli özel sektör yatırımlarıyla gerçekleştirileceği kaydedilen programda, gerek yurtiçi gerekse uluslararası yatırımların artırılması için gerekli ortam ve destekleyici mekanizmaların oluşturulacağı belirtildi.  Bu çerçevede devlet desteklerine ilişkin veri toplama ve izleme altyapısı çalışmalarının tamamlanarak uygulamaya geçirileceği, oluşturulan verilerin bu alanda yapılacak etki analizlerine temel oluşturacağı kaydedildi. Sanayi üretimi ve büyüme politikalarını desteklemek amacıyla özel sektörün yatırım amaçlı kullanabileceği uzun vadeli fonlara erişimin kolaylaştırılacağı ve bu fonların miktarının artırılarak, maliyetlerini düşürecek mekanizmaların geliştirileceği bildirildi. 

İhracat seferberliği

İhracatın daha fazla katkıda bulunduğu yüksek ve sürdürülebilir büyüme seviyesinin hedeflendiği kaydedilen programda ihracat seferberliğinin başlatılacağı belirtildi. İhracata ilişkin şu değerlendirmelere yer verildi: "Dünyada talep koşullarının çok olumlu seyretmediği gerçeğini dikkate alarak önümüzdeki dönemde ülkemizin potansiyelini hızla harekete geçirecek tam bir ihracat seferberliği gerçekleştireceğiz. Bu seferberlik, reci sektörün tüm kesimlerinin iştirakinin sağlanacağı bir anlayışla ortaya konulacak. Türkiye'nin dünya ile ekonomik anlamda entegrasyonuna ivme kazandıracak serbest ve tercihli ticaret anlaşmaları ile AB ve TTİP gibi ekonomik bloklara entegrasyonunu sağlayacak çalışmalar hızlandırılacak." 

İş dünyasının talepleri

Programda istihdam dostu bir büyümenin hedefi endiği belirtilerek, istihdamın sadece ekonomik alanda bir gösterge olarak değil, ekonomik büyümenin sosyal refaha yansımasının temel alanı olarak kabul edildiğinin altı çizildi. 

Gayrimenkul sertifikası çıkarılacak 

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş, "Gayrimenkul Sertifikaları Tebliği üzerinde yürütülen çalışmalar büyük ölçüde tamamlandı. Haziran'da Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesini bekliyoruz" dedi. Yatırımcılar, düzenlemelerinde son aşamaya gelinen gayrimenkul sertifikaları ile büyük gayrimenkul ya da kentsel dönüşüm projelerine yatırım yaparak bu alandaki kazançlara ortak olabilecek. Belirli bir gayrimenkul projesini gerçekleştirmeyi üstlenenler tarafından, inşa edilecek projelerinin finansmanında kullanılmak üzere ihraç edilen menkul kıymet olan gayrimenkul sertifikaları haziran ayında yayınlanması beklenen tebliğ ile sektör paydaşlarının ve yatırımcıların beklediği düzenlemeye kavuşacak. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, gerekli yasal değişikliğin yapılmasının ardından belediyelerin de gayrimenkul sertifikası ihraç edebileceklerini belirterek, böylece yatırımcıların değer artış kazançlarına ortak olabileceklerini söyledi. 



Yeniçağ


Geri Dön