27 / 04 / 2024

Kamu yatırımlarında deprem enflasyonuna göre fiyat revizesi talebi...

Kamu yatırımlarında deprem enflasyonuna göre fiyat revizesi talebi...

Yüksek enflasyona bağlı olarak görülen maliyetlerdeki yükselişler Şanlıurfa’da kamu yatırımlarında faaliyet yapan inşaat şirketlerini olumsuz yönde etkiliyor. Gerçek piyasa koşullarına göre yeni fiyatların güncellenmesi de beklentiler arasında. İşte haberin ayrıntıları...



Şanlıurfa’daki inşaat alanında son üç yılda yaşanan yüksek maliyet artışları nedeni ile fiyatları tutturmakta zorlanan şirketlerin kamu yatırımlarına yönelik ilgisi düşerken, yeni konut projelerine olan yönelim sürmekte. Fakat bankalardaki yüksek finansman maliyetleri nedeni ile konut satışlarının azalması bu alana yönelen şirketlerinde da önünü kesmişti. Hazırlanan konut projeleri uygun yatırım ortamı oluşana kadar rafa kaldırıldı.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Meclis Başkanı Serhat Karadağ, inşaat şirketlerinin maliyetlerdeki yukarı yönlü çıkışı nedeni ile ciddi sermaye kaybı yaşadıklarını kaydetti. Kamu yatırımlarında pek çok firmanın zarar etmesine rağmen yapılan anlaşma uyarınca yükümlülüklerini sürdürmeye çalıştığını bu durumunda şirketleri iflasa sürüklediğini belirten Serhat Karadağ, “Kamu projelerine giren şirket sayısı artık bir elin parmakları kadar. Devam eden projelerde masraflardaki yükselişe karşılık yapılan iş artışı talepleri de en son 2 yıl önce yaklaşık yüzde 80’lik enflasyon oranları baz alınarak kaydedildi. Bugün mevcut oranlar ile piyasadaki oranlar arasında dağlar kadar farklar mevcut. Önümüzdeki süreçte ise sektörde iflas eden şirket sayısında ciddi bir artış öngörüyoruz. Çünkü firmalarımız bir yandan ülke enflasyonuna maruz kalırken bir yandan da deprem enflasyonu ile mücadele ediyor. Projelerin sürdürülebilir şekilde devam edebilmesi için gerçek piyasa verileri baz alınarak yaptırılan işlerde yeni fiyat revizelerinin yapılması şarttır” diye konuştu. 

Kamu yatırımlarında deprem enflasyonuna göre fiyat revizesi talebi...

MALİYETLER KONUT ÜRETİMİNİ YAVAŞLATI

Yüksek maliyetlerden dolayı Urfa’daki yeni konut projelerinde de yavaşlama yaşandığını kaydeden Serhat Karadağ, “Kent olarak Türkiye’nin en genç ve en hızlı büyüyen nüfusuna sahip kentlerinden biriyiz. Her yıl küçük bir ülke nüfusu kadar çoğalıyoruz. Bu durumda yeni konut ihtiyacı da giderek artıyor. 6 şubatta yaşadığımız depremde maalesef şehrimizde 2000’ni aşkın konutumuzu maalesef kaybettik.

Urfa’da sektörün yeni konut taleplerine yetişebilmesi için her yıl en az 10 bin adet konut üretmesi gerekiyor. ekonomim.com'dan Mehmet Nabi Batuk'un haberine göre; Bu ortam oluşmaz ise Urfa’daki gayrimenkul piyasasındaki denge sağlanamaz. 1+1 daireleri şuanda 3 milyon TL’ye satan şirketler mevcut. Çünkü yüksek ihtiyaç olmasına rağmen elde daire yok. Konut satışları azalınca pek çok firma yatırımlarını yavaşlatıyor veya durduruyor. Vatandaşın ev alma hayalleri belirsiz bir geleceğe kaldı. Bunun önüne geçmek için konut satışlarını artıracak yeni teşvik, vergi indirimi ve düşük faiz programları devreye alınmalı. Tevkifat uygulamasını inşaat sektörüyle bağlantılı tüm sektörlere açılması gerekiyor. En önemlisi de konut kredilerinin önünü açılmasıdır” dedi.

MALİYET ARTIŞI ARTIYOR

İnşaat sektöründe, elektrik ve mekanik kesin projelerinin onay sürelerinin çok uzun sürdüğünü kaydeden Serhat Karadağ, şöyle devam etti: “Firmalarımız enerji yatırımlarında değişik idarelere muhatap olmak zorunda kalıyor. İdareler arasındaki koordinasyonsuzluk nedeni ile çok ciddi zaman kayıpları yaşanmakta. Bu kapsamda da sonuç olarak gereksiz formalite ve bürokratik engeller oluşturuluyor. İnşaat sektörünün en güncel sorunlarından birisi de nitelikli eleman ve kayıt dışı çalışan. İki önemli soruna bir de taşeronlar eklenince, inşaat sektörü işverenler ve çalışanları için çekilmez bir hal almaktadır. Mevsimlik çalışmaların vergi ve sigorta giderlerinin ağır olması ve nitelikli eleman bulamamalarından dolayı taşeronların insan gücü maliyetleri de müteahhit şirketinin üzerine kalıyor” ifadelerini kullandı.

İnşaat maliyeti nedir? 100 metrekare ev kaça mal olur?

İnşaatta maliyet bel büktü! Çimento fiyatları ikiye katlandı! 10 Ekim 2023 çimentonun tonu ne kadar oldu?

İnşaat maliyetleri Temmuz'da yüzde 62'den fazla arttı! 

İnşaat maliyetlerinin artışı ev fiyatlarını nasıl etkiliyor? Konut fiyatları düşer mi?

Geri Dön