30 / 04 / 2024

Kamulaştırma işlemleri 2015!

Kamulaştırma işlemleri 2015!

Kamu yararının gerektirdiği hallerde gerçek ve özel hukuk tüzelkişilerinin mülkiyetinde bulunan taşınmaz malları kamulaştırılabiliyor. Bu işlem karşısında mal sahibine kamulaştırma bedeli ödeniyor. Peki, kamulaştırma işlemleri 2015 nelerdir?



Kamulaştırma işlemleri 2015!

Kamu yararının gerektirdiği hallerde gerçek ve özel hukuk tüzelkişilerinin mülkiyetinde bulunan taşınmaz malları kamulaştırılabiliyor. Bu işlem karşısında mal sahibine kamulaştırma bedeli ödeniyor.


2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu kamulaştırmanın nasıl yapılacağını göstermek amacıyla çıkarılmış bir yasa olup; Belediyece kamulaştırmanın yapılabilmesi için imar planında taşınmazın kamu hizmetine tahsisli olması gerekiyor. Peki, Kamulaştırma işlemleri nasıl yapılır?


Kamulaştırma işlemleri 2015..

İmar planında kamu yararına tahsis edilmiş taşınmazların kamulaştırılması gerekiyor ise bu taşınmaza veya taşınmazlara ait Yatırımcı Müdürlüğün Başkanlık Onaylı Kamulaştırma Ön Onay Föyü ile İmar Planı, kadastral paftası ve mülkiyet durum tespitinden sonra Belediye Encümeninden kamulaştırılmasına karar alınır.


Karara müteakip, 4650 Sayılı Kanun ile değişik 2942 Sayılı Kanununun 7. maddesine göre tapu kütüğüne idari kamulaştırma şerhi işlettirilir.


Tapu Sicil Müdürlüklerinden taşınmazların mülkiyet belgeleri alınarak, 4650 Sayılı kanun ile değişik 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunun 8. maddesine göre Belediyemiz bünyesinde oluşturulan Kıymet Takdir Komisyonunca kıymet takdirleri yaptırılır.


Taşınmaz maliklerine, 4650 Sayılı kanun ile değişik 2942 Sayılı Kanununun 8. maddesine göre taşınmazının pazarlıkla satın alınması hususunda tebligat yapılarak yine 8. maddeye göre oluşturulan Uzlaşma Komisyonu’na davet edilir, uzlaşma sağlanması ve sağlanamaması durumu tutanak ile tespit edilir.


4650 Sayılı kanunla değişik 2942 Sayılı Kanununun 8.Maddesine göre taşınmaz malikleri ile Uzlaşma Komisyonu’nda bedelde uzlaşma sağlanması halinde, Uzlaşma Tutanağında belirlenen bedelin ödeneği Hesap İşleri Daire Başkanlığı’nca taahhüt altına alınarak, Belediye Encümeninden, satın alınması hususunda Encümen kararı alınır.



Kamulaştırma sorgulama işlemleri!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön