23 / 12 / 2024

Kamulaştırma Kanunu 7. madde!

Kamulaştırma Kanunu 7. madde!

Kamulaştırma işlemini özetleyen Kamulaştırma Kanunu 7. Madde için haberimizi inceleyebilirsiniz. Kamulaştırma Kanunu 7. madde ve detayları...



Kamulaştırma Kanunu 7. madde!

Kamulaştırma, özel mülkiyeti kapsamında bulunan bir gayrimenkullerin karşılığı ödenerek alınması ve kamu yararı için gerçekleştirilecek bir proje için kullanılması işlemini ifade ediyor. Kamulaştırma işlemi ile ilgili hususlar Kamulaştırma Kanunu'nda detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Kamulaştırma Kanunu 7. madde sinde ise kamulaştırma süreci anlatılmıştır.


Kamulaştırma Kanunu 7. madde;

Madde 7 - Kamulaştırmayı yapacak idare, kamulaştırma veya kamulaştırma yolu ile üzerinde irtifak hakkı kurulacak taşınmaz malların veya kaynakların sınırını, yüzölçümünü ve cinsini gösterir ölçekli planını yapar veya yaptırır; kamulaştırılan taşınmaz malın sahiplerini, tapu kaydı yoksa zilyetlerini ve bunların adreslerini, tapu, vergi ve nüfus kayıtları üzerinden veya ayrıca haricen yaptıracağı araştırma ile belgelere bağlamak suretiyle tespit ettirir.


İlgili vergi dairesi idarenin isteği üzerine taşınmaz mal ve kaynakların vergi beyan ve değerlerini, vergi beyanı bulunmadığı hallerde beyan yerine geçecek takdir edilecek değeri en geç bir ay içerisinde verir.


İdare kamulaştırma kararı verdikten sonra kamulaştırmanın tapu siciline şerh verilmesini kamulaştırmaya konu taşınmaz malın kayıtlı bulunduğu tapu idaresine bildirir. Bildirim tarihinden itibaren malik değiştiği takdirde, mülkiyette veya mülkiyetten gayri ayni haklarda meydana gelecek değişiklikleri tapu idaresi kamulaştırmayı yapan idareye bildirmek zorundadır. (Değişik cümle: 24/04/2001 - 4650/2. md.) İdare tarafından, şerh tarihinden itibaren altı ay içinde 10 uncu maddeye göre kamulaştırma bedelinin tespitiyle idare adına tescili isteğinde bulunulduğuna dair mahkemeden alınacak belge tapu idaresine ibraz edilmediği takdirde, bu şerh tapu idaresince resen sicilden silinir.


2942 sayılı Kanunun 1. maddesine göre kamulaştırılabilecek gayrimenkuller aşağıdaki gibidir;

- Araziler: Sınırları ayırmaya yeter araçlarla sınırlanmış ve belirlenmiş yer yüzeyler ve onların ayrılmaz bütünleyicileri

- Tapu sicilinde müstakil ve daimi olmak üzere ayrıca kaydedilen haklar. Örneğin üst hakkı, kaynak hakkı gibi...

- Kaynaklar,

- Kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümlerdir.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön