Kanal İstanbul depremi etkiler mi?
8 senedir tartışılan çılgın proje Kanal İstanbul son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alıyor. Peki profesörler Kanal İstanbul için ne diyor?
8 senedir konuşulan çılgın proje Kanal İstanbul tartışmaları yeniden alevlendi. Peki son dönemin en çok konuşulan konuları arasında yer alan Kanal İstanbul projesi için profesörler ne diyor? İşte merak edilen o yanıtlar...
Kanal İstanbul güzergahında tehdit oluşturan faylar var
Prof. Dr. Naci Görür
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) düzenlediği “İklim Değişikliği ve Su Sempozyumu”na katılan Prof. Dr. Naci Görür Kanal İstanbul ve deprem arasındaki ilişki hakkında açıklamalar yaptı. Naci Görür, “Büyükçekmece ile Küçükçekmece arasındaki toprakta ciddi kaymalar olduğunu görüyoruz. Bu güzergahta, Kanal İstanbul açısından da büyük tehdit oluşturan faylar var. Küçükçekmece, bugün bile yerinde durmuyor. Evler kayıyor. Siz yarın buraya kanal yapacaksınız, kanal 10 ve üzeri şiddeti bir depremde ayakta duracak. Mümkün değil, bilime ters” dedi.
Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'u bekleyen büyük bir deprem tehlikesi olduğunu belirterek “Marmara denizinin içinde aktif olan fay hattı en az 7.2 büyüklüğünde deprem üretebilme kapasitesine sahip. Bu uluslararası bilim insanlarının da kabul ettiği bir gerçek. Beklenen depremin olması halinde Avrupa yakası en az 9 şiddetinde etkilenecek” dedi.
Büyükçekmece ile Küçükçekmece arasındaki toprakta ciddi kaymalar olduğunu belirten Naci Görür şunları ekledi:
-Depremle birlikte burada çok önemli hasar olacaktır. Bu güzergahta, Kanal İstanbul açısından da büyük tehdit oluşturan faylar var.
-Küçükçekmece, bugün bile yerinde durmuyor. Evler kayıyor. Siz yarın buraya kanal yapacaksınız, kanal, 10 ve üzeri şiddeti bir depremde ayakta duracak. Mümkün değil, bilime ters.
Kanal İstanbul, depremi tetiklemez
Prof. Dr. Celal Şengör
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'yla yaşadığı atışmada “Kanal İstanbul, depremi tetiklemez” diyen Prof. Dr. Celal Şengör de çılgın proje hakkında bazı açıklamalar yaptı. Şengör Kanal İstanbul ile ilgili olarak, “Jeolog olarak kanala taraftarım veya karşıyım diyemem. Çünkü elimde veri yok. Ama jeolog olarak şunu söyleyebilirim. ‘Kanal depremi tetikler’ lafı yanlıştır. Kanal depremi tetiklemez. Bunu hesabını yapmak da kolay. Eğer bir tsunami olursa kanal tehlikeye girer. Ben bunları söyledim. Ama şunu da dedim: Kanal etrafında yeni bir şehir oluşturmak cinayettir. İstanbul artık yeni bir şehri kaldıramaz. Kanal büyük deprem yapmaz. Atatürk Barajı’ndan biliyoruz.” dedi.
40 kilometrelik Kanal İstanbul depremi tetiklemez
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Kanal İstanbul projesinin depremi tetikleyeceği yönündeki iddiaların doğru olmadığını söyledi. Üşümezsoy, "Bir jeolog olarak verilere baktığım zaman 30-40 kilometrelik bir kanalın (Kanal İstanbul) herhangi bir depreme etkisi olmayacağını söylüyorum. Bu alan Beylikdüzü, Avcılar, Küçükçekmece'den daha sağlam kayalara sahip. Bu boyutuyla da baktığımız zaman depremi tetiklemez. Bu bölgenin zemini kıyılardan daha sağlam. Bugün 'deprem olacak buraya kanal kurmayalım' diyenler. Başlangıçta 'buraya bir milyon liralık şehir kurmamız lazım' kıyılar yıkılacak diyorlardı.” diye konuştu.
Prof. Dr. Üşümezsoy, Kanal İstanbul projesinin depreme yol açacağı yönündeki söylemlere değinerek, "Verilere baktığım zaman 30-40 kilometrelik bir kanalın açılmasının (Kanal İstanbul) herhangi bir depreme etkisi olmayacağını söylüyorum. Zaten depremin Kanal İstanbul ile bir bağlantısı yok" dedi.
Üşümezsoy açıklamalarına şu şekilde devam etti: "Avcılar ve Küçükçekmece kıyıları heyelan ihtimali nedeniyle riskli. Kanal İstanbul'un yapılacağı ceylan kireçtaşı denilen killi kireçtaşı içinde çakıllı bölgeler var. Onlar içinde paleo-heyelanları var. Dolayısıyla bu bölgeye yapılacak gökdelenlerin yer alacağı şehri kurmadan önce mutlaka zemin etütlerini fayları göz önüne alarak yapmalıyız. Bu alan (Kanal İstanbul bölgesi) Beylikdüzü, Avcılar, Küçükçekmece'den daha sağlam kayalara sahip. Bu boyutuyla baktığımız zaman depremi tetiklemez. Jeolojik olarak bu alana binalar da yapılabilir. Kanalın suyu kirletmesi olgusu ise çok geçerli bir olay değil. Bunların içini de betonla kaplandığı zaman bir su sızıntısı söz konusu olamaz. Bu bölgenin zemini kıyılardan daha sağlam. Bugün 'deprem olacak buraya kanal kurmayalım' diyenler. Başlangıçta 'buraya bir milyon liralık şehir kurmamız lazım' kıyılar yıkılacak diyorlardı."
Kanal İstanbul'a neden mecbur olduğumuz anlatılsın!
Şener Üşümezsoy: 40 kilometrelik Kanal İstanbul depremi tetiklemez!
Naci Görür: Kanal İstanbul güzergahında tehdit oluşturan faylar var!