01 / 05 / 2024

Kanal İstanbul büyük Marmara depremini tetikler mi?

Kanal İstanbul büyük Marmara depremini tetikler mi?

Çılgın proje olarak bilinen Kanal İstanbul'un beklenen İstanbul depremini tetikleyip tetiklemeyeceği uzun süre tartışıldı. Peki Kanal İstanbul depremi tetikler mi? Kanal İstanbul için yapılacak çalışmalar fay hattını etkiler mi?



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Çılgın Proje' şeklinde gündeme getirdiği Kanal İstanbul projesi, ilk günden beri birçok tartışmaya sebep oldu. 

27 Nisan 2011 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan Çılgın proje Kanal İstanbul, asrın projesi olacak. Kanal İstanbul için Erdoğan, " "Kamu, özel sektör, vatandaş iş birliğiyle boğazın yükünü hafifletecek, şehrimizin marka değerini artıracak Kanal İstanbul’u ülkemize kazandırmakta kararlıyız" demişti. 

Son günlerde ülkemizde yaşanan depremlerin ardından büyük Marmara depremi de gündeme gelmeye başladı. Uzmanların Marmara depremi ile ilgili açıklamaları İstanbulluları tedirgin ederken, Kanal İstanbul projesiyle ilgili de merak uyandırıyor. İstanbul sakinleri Kanal İstanbul'un depremi tetikleyip tetiklemeyeceğini merak ediyor. 

Peki Kanal İstanbul depremi tetikler mi? Kanal İstanbul için yapılacak çalışmalar fay hattını etkiler mi? İşte detaylar...

İşte Kanal İstanbul'un sitesinde paylaşılan Kanal İstanbul ve deprem ilişkisi bilgisi: 

Deprem, yer kabuğunu oluşturan yüzlerce km kalınlığındaki levhaların tektonik hareketlenmeleri sonucu ortaya çıkmaktadır. 20,75 metre derinliğinde sığ bir inşaatın, yüzlerce km kalınlığındaki bu kütleleri tetiklemesi mümkün değildir. İnsan eliyle yapılan hiçbir proje (metrolar, köprüler, derin bodrumları olan alışveriş merkezleri vb.) bundan farklı değildir.

Ayrıca, Kanal İstanbul güzergâhı üzerinde herhangi bir aktif fay hattı bulunmamaktadır. Kanal İstanbul’a 11 kilometre mesafeden Kuzey Anadolu Fay Hattı ve 30 kilometre mesafeden Çınarcık fay hattı geçmektedir. Kanal İstanbul’un gerek kazı/dolgu hacmi gerekse Kanaldaki su hacmi açısından herhangi sismik harekete neden olması söz konusu değildir.

Bununla birlikte, Kanal İstanbul kapsamında deprem durumsallığı analizlerinde, 2475 yıllık tekrarlı deprem periyodu incelenerek, oluşabilecek en büyük depreme göre deprem ivmesi hesaplanmış ve bu ivme hesabına göre Kanal tasarımı yapılmıştır.

Kanal İstanbul projesinin amacı nedir?


Geri Dön