İstanbul'da 207 bin bina depreme karşı riskli! Beklenen büyük Marmara depremine nasıl hazırlanmalı?
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce, beklenen büyük Marmara depremine hazırlık ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Gökce, İstanbul'da 207 bin binanın depreme karşı riskli olduğunu aktardı. İşte ayrıntılar...
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce, beklenen Marmara depremi ve İstanbul'un son durumu ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Dr. Buğra Gökce, söz konusu açıklamasına "17 Ağustos 1999. Saat 03.01. Hepimizin hayatı değişti. 7,4 şiddetindeki deprem sadece 45 saniye sürdü. Resmi rakamlara göre, 18 bin 373 kişi hayatını kaybetti, 365 bini aşkın bina depremden hasar gördü" ifadelerini kullanarak başladı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 17 Ağustos tarihinde meydana gelen deprem felaketi konusunda yapılan çalışmaların tüm yönleriyle incelenerek alınması gerekli önlemlerin alınması için bir komisyon kurulduğunu aktaran Gökce, "Komisyon raporunda deprem felaketine yol açan birçok hatayı tespit ederek, tam 38 öneride bulundu. Öneriler arasında imar affı politikasından vazgeçilmesi, yerel yönetimlerin doğal afet riskinin belirlenmesi ve zararlarının azaltılması konusunda kanunların yeniden düzenlenmesi, afet riski yüksek olan bölgelerden başlamak üzere mevcut yapı ve altyapıların güçlendirilmesi, iletişim ve haberleşme sisteminin yenilenmesi gibi kritik öneriler de vardı" açıklamasını yaptı.
BirGün Gazetesi'nde yer alan habere göre; İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce, 17 Ağutos depreminin üzerinden 24 sene geçtiğini, 6 Şubat tarihinde bir acı gerçekle daha karşı karşıya kalındığını belirtti.
Açıklamasında "Aradan geçen 24 yılda ne yazık ki bu öneriler uygulanmamış, imar afları çıkartılmış, riskli yapı stoğu aynen kalmış durumdaydı" diyen Gökce, 50 bini aşkın vatandaşın Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybettiğini aktardı.
DEPREME HAZIR KENTLER İÇİN NE YAPILABİLİR?
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce, beklenen depreme karşı neler yapılabileceğine de değinerek "Temmuz ayı ortasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun liderliğindeki heyetle bir toplantı gerçekleştirdik. Bakanlığa, afetlere hazırlık sürecinde tespit ettiğimiz eksiklikleri ve bunların giderilmesi için ne tür yasal ve yönetsel düzenlemeler yapılması gerektiğine yönelik yol haritamızı ilettik" ifadelerine yer verdi.
Dr. Buğra Gökce, İstanbul’da nüfus ve yoğunluk artışı yaratacak yeni hiçbir adımın atılmaması gerektiğine, İstanbul’un ekolojik ve nüfus bakımdan taşıma kapasitesinin üstüne çıktığına, öncelikli olarak mevcut yapı stoğunun iyileştirilmesi gerektiğine ve bu sebeple de “Deprem Dirençli İstanbul” fonunun kurularak (kademeli emlak vergisi, boş konut, emlak vergilerinin gerçek değerlerinden toplanması vb kaynaklarla) olası bir depremde risklerin hızla azaltılması ve İstanbul’un deprem direncinin artırılması gerektiğine de yol haritasında yer verdiklerini belirtti.
Gökce, "Askeri ve rezerv alanların ise taşınması zaruri bölgelerde, taşınacak olan hane halkının tespiti yapılarak ve onlara özgülenmesi istisnası haricinde yapılaşmaya açılmaması gerektiğini ifade ettik" diyerek, Bakanlıkla paylaştıkları çalışmada, kentsel dönüşüm uygulamalarının daha sağlıklı sürdürebilmesi için yapılması gereken düzenlemeleri de önererek, yenilikçi ve çözüm odaklı tekliflerini sunduklarının altını çizdi.
"Kentsel dönüşüm çalışmalarında en önemli konulardan biri Anayasa’da yer alan konut hakkını koruyan yeni bir konut politikasıdır. Afetlere karşı dirençli sosyal konut üretiminin artırılması hem kentlerimizin deprem direncini artıracak, hem de konut hakkını koruyarak vatandaşlarımızın yaşadığı barınma krizini de dengeleyecektir" diye konuşan Gökce, İstanbul’da 2002-2020 arasında toplam 2,5 milyon konutun yapıldığını, bu dönemde TOKİ'nin yalnızca 85 bin konut inşa ettiğini, bunların da 60 bini sosyal konut statüsünde olduğunu dile getirdi.
Gökce, sosyal konut üretiminin artırılması gerektiğine dikkat çekti.
MEGAKENTTE 207 BİN RİSKLİ BİNA VAR
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce, "2019 yılında Başkanımız Sn. Ekrem İmamoğlu’nun göreve gelmesinden sonra başlayan İstanbul’daki riskli alanların belirlenmesine yönelik çalışmalarımızı tamamladık" dedi ve 207 bin yapının depreme karşı riskli olduğunu belirlediklerinin altını çizdi.
"Hızlı bina tarama yöntemi çalışmalarımız da ekip sayımızı artırarak devam ediyor. 160 bini aşan başvuruya cevap veriyoruz. Riskli yapıları incelemeye devam ederken bir yandan da ilk etapta belirlediğimiz, 318 riskli yapıyı ve bunlara ek olarak ağır hasar görme riski bulunan 1556 yapıya ilişkin yıkım işlemlerini yürütmekteyiz" açıklamasında bulunan Buğra Gökce, bir taraftan riskli yapı stoğunu azaltırken diğer yandan depreme dirençli sosyal konut projelerinin ön hazırlık süreçlerini de tamamladıklarını belirtti.
Açıklamasında "Beklenen Büyük Marmara Depremi milli egemenliğimizi tehdit edecek ölçekte tehdittir. Eğer bu depremden etkilenecek tüm şehirlerde yapı güçlendirmelerini yapmaz, riskli binaları dönüştürmez, sosyal konut sunarak vatandaşlarımızı tabutlarında yaşamaktan kurtarmaz, altyapıyı bütünüyle güçlendirmezsek bu deprem boyut, kapsam ve etki olarak 6 Şubat depremini kat kat aşan bir felaket olarak hatırlanacak" ifadelerine yer veren Gökce, vatandaşları, kamu yöneticilerini deprem konusunda duyarlı olmaya davet etti.
Ev ve yurt kiralayacak öğrenciler aman dikkat! Bu tuzağa sakın düşmeyin!
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü 76 işçi alıyor! Resmi Gazete'de yayımlandı: KPSS'ye girenlere müjde!
Geri sayım başladı! Dolar borcu olanlar yandı! Tarih belli! Dolarda son dakika gelişmesi