05 / 05 / 2024

Kanal İstanbul iptal edilmedi! 1 ihalesi iptal!

Kanal İstanbul iptal edilmedi! 1 ihalesi iptal!

Danıştay tarafından, Kanal İstanbul geçişi çerçevesinde Halkalı-Ispartakule arasında hayata geçirilecek olan demiryolu hattının pazarlık usulüyle ihaleye verilmesini hukuka aykırı olarak belirledi ve ihale için iptal kararını verdi.



Danıştay'dan ihaleye iptal kararı

İtirazla ilgili görüşmeleri gerçekleştiren Danıştay 13. Daire, oyçokluğuyla dava konusu işlemin iptal edilmesine ve idare mahkemesinin kararının kaldırılmasına ilişkin hüküm verdi. Danıştay, "kesin" şekilde alınan kararla ilgili "düzeltme yolu"nun da kapalı olduğuna da yer verdi. 

Alınan kararın nedeninde, pazarlık usulünün uygulanabilmesinde 21. maddenin (b) bendinde yer alan koşullardan bağımsız şekilde bunlarla birlikte aranması gereken koşullardan olan "ivedilikten" kastın, hem ihale sürecinin bir an önce bitirilmesi hem de ihale konusu işin kamu hizmetinin kesinti yaşamaması amacıyla mümkün olan en kısa sürede tamamlanması anlamında olduğu ve yapım tekniği kapsamında özellik arz ettiğine dikkat çekilen işlerde de aynı koşulun beraber aranacağına vurgu yapıldı.

Kanal İstanbul iptal edilmedi! 1 ihalesi iptal!

"Rekabetin sağlanmasında kamu yararı var"

Böylece gereksinimlerin en uygun şartlarda, zamanında ve en iyi şekilde giderilmesi amacıyla açıklık ve rekabetin sağlanmasının kamu yararı kapsamında gerekli olduğuna dikkat çekilen kararda, "4734 sayılı Kanun'un 21/b maddesinde belirtilen şartların oluştuğuna dair hukuken geçerli bir neden gösterilmeksizin söz konusu ihalenin pazarlık usulü ile gerçekleştirilmesinde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varıldığından, davanın reddi yönündeki İdare Mahkemesi kararında hukuki isabet görülmemiştir" sonucu açıklandı.

Deutsche Welle Türkçe'den Alican Uludağ'ın haberine göre; bu açıdan dava konusu işin tamamlanma zamanının "1170" gün şeklinde tespit edilmesinin ivedilik koşuluyla bağdaşmadığının altı çizilen kararda, "Davalı idarenin pazarlık usulü ile ihale yapma gerekçelerinin işin süresinin 1170 gün olarak belirlenmesi hususu göz önüne alındığında istisnai bir yöntem olan pazarlık usulü ile ihaleye çıkılması için geçerli sebep olarak görülemeyeceği anlaşılmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Adil Karaismailoğlu: Kanal İstanbul önümüzdeki 100 yıllara yön verecek!

Kanal İstanbul manzaralı dev projede düğmeye basıldı!


Geri Dön