28 / 04 / 2024

Kanal İstanbul rafa mı kalkıyor? Çılgın projede son durum açıklandı!

Kanal İstanbul rafa mı kalkıyor? Çılgın projede son durum açıklandı!

2027 yılında tamamlanması hedeflenen Kanal İstanbul projesindeki son durum açıklandı. Peki Kanal İstanbul rafa mı kalkıyor? İşte projedeki son durum...



2027 yılında tamamlanması hedeflenen Kanal İstanbul projesi son günlerde merak konusu oldu. Projede şu anda deyim yerindeyse yaprak kımıldamıyor. 

Kanal İstanbul projesi kamuoyunun gündeminde 27 Nisan 2011 tarihinden beri yer alıyor. 15 milyon dolara mal olması beklenen proje için 26 Haziran 2021’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kanal üzerine yapılacak 6 köprüden ilkinin temeli atıldı.

İklim bilimciler, çevrecileri, askeri uzamanlar Kanal İstanbul projesinin neden olabileceği sorunları sık sık gündeme getirdi ve projeye ayrılan kaynağın üretime ayrılması gerektiği tartışma konusu oldu. 

Kanal İstanbul rafa mı kalkıyor? Çılgın projede son durum açıklandı!

Aydınlık'tan Gökhan Büyük'ün haberine göre; fakat gelinen son noktada, proje başlangıcının üzerinden 3 sene geçmesine karşın ‘eğik askılı köprü’ çalışmasının yavaş bir şekilde sürdüğü ve yol ile viyadüklerde ise çalışmaların durduğu ileri sürüldü.

Proje çalışanlarından A.G., konuya ilişkin açıklamalarda bulundu ve ihaleyi alan REC Uluslararası-Nakkaş Otoyol Yatırım Şirketi’nin, Avrupa İmar Kalkınma Ajansı ile kredi sürecinin devam ettiğini ve proje için yeterli bütçe bulunmadığını dile getirdi. 

A.G., bu sebeple çalışmaların durduğuna ve pek çok işçinin işine son verildiğine, işçilerin birçoğunun da şirketin başka projelerine kaydırıldığına dikkat çekti. 

"Bu gidişle Kanal İstanbul projesinin tamamlanması mümkün görünmüyor. Proje planına göre bitiş tarihi 2027 fakat kredi şimdi çıksa yetişmesi uzun seneler sürer" diye konuşan A.G., projenin rafa kalkacak gibi durduğunu söyledi. 

Kanal İstanbul rafa mı kalkıyor? Çılgın projede son durum açıklandı!

Vatan Partisi İstanbul İl Başkanı İbrahim Okan Özkan da Kanal İstanbul'un maliyetinin belirsizliğinin ortada olduğunun altını çizdi ve "Projenin toplam maliyeti 15 milyar dolar şeklinde duyurulsa da bunun çok üzerinde. Dönemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu 1,5 sene önce yaptığı açıklamada maliyetlerin ilk hesaplanandan fazla olduğunu, 20 milyar dolar seviyesinde olduğunu ifade etmişti. Projeye ayıracağımız kaynağı Anadolu'da yatırıma, üretime, istihdama ayıralım" açıklamasında bulundu.

Kanal İstanbul projesinin yer bilimleri açısından da uygun olmadığının altını çizen Okan Özkan, "ABD'nin Yunanistan Dedeağaç'a yaptığı yığınağı ve Türkiye'nin dört bir yanını üslerle çevirdiği gerçeğinden yaklaşırsak, İstanbul'un Avrupa Yakası-Trakya bağlantısını koparan bir proje, Türkiye'nin olası güvenlik tehditlerine açık hale gelmesine de neden olabilir" diyerek açıklamasını tamamladı.  

Murat Kurum İstanbul projelerini açıkladı!  TOKİ  Tuzla ve Maltepe 100 bin konut projelerinde müjde geldi!

AK Parti'nin seçim beyannamesi tamam: Öncelik 81 ilde kentsel dönüşüm ve dirençli şehir seferberliği!

1.400 kişiye mezar olan Ebrar Sitesi için şok açıklama! Ölen inşaat mühendisini suçladılar!

Emekli maaşlarına 4 bin TL'lik seyyanen zam! Milyonlarca emekliye son dakika şoku!

 


 


Geri Dön