23 / 12 / 2024

Kanal İstanbul rafa mı kalkıyor?

Kanal İstanbul rafa mı kalkıyor?

İhalesi yapılmış ancak başlanmamış projeler askıya mı alınacak? Kanal İstanbul rafa mı kalkıyor?



İhalesi yapılmış ancak başlanmamış projelerin askıya alınacağını belirten Milliyet yazarı Yaman Törüner devam eden projeler hakkında yazısını paylaştı. İşte, Yaman Törüner'in yazısı.. 

İhalesi yapılmış ancak başlanmamış projelerin askıya alınacağını belirten Milliyet yazarı Yaman Törüner, "Devam eden projelerden finansman koşulları uygun olanlar için daha uzun zamana yayılmış iş planları oluşturulacak. Başta Kanal İstanbul olmak üzere büyük altyapı projelerinin hepsinin 3 yıl için geçici olarak durdurulacağı anlaşılıyor" dedi.

3 yıllık olan ‘Orta Vadeli Ekonomi Programı’ olumlu tedbirlerle dolu. Ancak unutulan veya eksik bırakılan tedbirler de var. Programda önemli bulduğum konulara değinmek istiyorum:

Sıkı para ve maliye politikaları sürdürülecek ve bunların eşgüdümü sağlanacak. Bu önemli bir vaad. Suriye ile savaşın sürdüğü bir ortamda gerçekleştirilebilirse önemli bir başarı sayılır.

Kamuda kaynakların verimli kullanılması, maliyetlerin ve harcamaların azaltılması sağlanacak. Bu vaad de çok önemli.

Faiz dışı fazlanın milli gelire oranı program dönemi boyunca artarak 2021 yılında yüzde 1,3’e ulaşacak. Bu vaad bütçe disiplininden sapılmayacağı anlamına geliyor.

Kanal İstanbul rafa kalkıyor

İhalesi yapılmamış ve ihalesi yapılmış ancak başlanmamış projeler askıya alınacak. Devam eden projelerden finansman koşulları uygun olanlar için yeni ve daha uzun zamana yayılmış iş planları oluşturulacak. Başta Kanal İstanbul olmak üzere büyük altyapı projelerinin hepsinin 3 yıl için geçici olarak durdurulacağı anlaşılıyor.

Mega-altyapı projeleri doğrudan yabancı yatırım yoluyla uluslararası finansman ile hayata geçirilecek. İşte bu gerekli olmayan bir karar. Bu çeşit projeler de 3 yıl için durdurulmalı idi.

Kira artış oranına dair üst sınır üretici değil tüketici fiyatlarına göre belirlenecek. Oysa, ekonomilerde bazen üretici bazen de tüketici fiyat endeksleri yüksek çıkar. Kiraların TL olarak alınmasını desteklerim. Ancak kira artışının tüketici fiyat endeksine bağlanması kapitalist sistemin özüne aykırıdır. Serbestiyi azaltır ve yabancıları ürkütür. Bu konuya hiç değinilmemeli idi.

Nakdi ve vergisel teşvikler başta olmak üzere tüm teşvik mekanizmaları gözden geçirilerek bütüncül, sade ve etkin hale getirilecek. Yerinde bir tedbir.


Geri Dön