22 / 12 / 2024

Kanal İstanbul, su sorununa da çare olacak!

Kanal İstanbul, su sorununa da çare olacak!

Kanal İstanbul'da türbinlerle elektrik üretmek için proje hazırlayan Fikret Bizimcan, yeni sistem geliştirdi. Bizimcan, "Paralel bir kanalda, ters ozmos yöntemi kullanılıp, yılda 1.5 milyar m3 tatlı su üretilebilir" dedi...




Kanal İstanbul'da türbinlerle elektrik üretmek için proje hazırlayan Fikret Bizimcan, yeni sistem geliştirdi. Bizimcan, "Paralel bir kanalda, ters ozmos yöntemi kullanılıp, yılda 1.5 milyar m3 tatlı su üretilebilir" dedi.


Boğaz'dan geçen akaryakıt tankerlerinin yarattığı tehlikeyi bitirmek için gündeme gelen çılgın proje Kanal İstanbul, su sorununa da çare olacak. Kanal İstanbul'da derin deniz türbinleriyle elektrik üretmek için proje geliştiren Fikret Bizimcan, buranın her iki yanına yapılacak paralel kanallarla deniz suyunu tatlı suya çevirecek bir çalışma daha yaptı. Bizimcan, Kanal İstanbul'dan akacak yüksek debili ve yüzde 18 tuzluluk oranına sahip Karadeniz suyunun ters osmoz tekniğiyle içme ve kullanma suyuna çevrilebileceğini belirtti. 


YILDA 1.5 MİLYAR METREKÜP 

Patent altına alınan projeyi anlatan Bizimcan, "Kanal İstanbul'a paralel 2 metre yüksekliğinde yapılacak ek kanallarda, ters ozmos işlemiyle yılda 1.5 milyar metreküp içme suyunun üretilmesi mümkün" dedi. İstanbul'da günlük ortalama 2 milyon metreküp su kullanıldığını söyleyen Bizimcan, "Bu yöntemle Kanal İstanbul'dan sağlanacak suyun tamamı şehre pompalanabilir. Bu durumda şehre her gün 4.1 milyon metreküp su verilebilir" diye konuştu. Bizimcan, hem elektrik hem de tatlı su üretimi konusunda ilgili makamlara sunum yaptığını da söyledi. Kamu kurumlarının bu tarz projelerle ilgili titiz çalıştığını söyleyen Bizimcan, "Kanal İstanbul'un güzargâhının belirlenmesi gerekiyor. Ondan sonra asıl sunumlar konusunda çalışma yapacağız" dedi. 


Ozmos ve ters ozmos nedir? 

Osmoz, çözelti halindeki sıvının kendiliğinden yarı geçirgen bir zardan geçmesi olayına denir. Bu yolla farklı yoğunluktaki iki çözelti çözüldüğü sıvıdan ayrılır. Yarı geçirgen membranlar çözeltiyi inorganik ve organik maddelerden ayırarak saf çözelti haline getirir. Çözelti akışı daima seyreltilmiş saf çözeltiye doğru gerçekleşir. Ters ozmozda ise konsantre çözeltiye dışarıdan osmotik basınçtan daha yüksek bir basınç uygulanırsa olay tersine döner.


İbrahim Acar/ Sabah Gazetesi 


Geri Dön