06 / 05 / 2024

Kanal İstanbul'a karşı duranlar, bilimsel bir karşı duruş içerisinde değil!

Kanal İstanbul'a karşı duranlar, bilimsel bir karşı duruş içerisinde değil!

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, "Kanal İstanbul'a karşı duranlar, bilimsel bir karşı duruş içerisinde değil, bilimsel hiçbir altyapısı yok" dedi...



TBMM Genel Kurulu'nda, 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nin maddeleri üzerinde görüşmeler devam ediyor. Bütçenin 5. maddesi üzerinde milletvekilleri söz aldı. 

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu, bütçenin geneline bakıldığında yeni yatırımların bulunmadığını savundu. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin de eleştirilerini dile getiren Nuhoğlu, Kanal İstanbul'un "proje" olmadığını ifade ederek, "Fizibilitesi yapılmış, uygulanabilir olduğu ispat edilmiş çalışmalara proje denir. Bu çalışmanın ihaleye çıkacağı açıklanmış ama fizibiliteyle ilgili bilgiler henüz yok. Toplam bedelin en az 300 milyar lira olacağı tahmin ediliyor. Ortaya atıldıktan itibaren üniversiteler ve meslek odaları bu tasarıya şiddetle karşı çıkmaktadır, oradan menfaat umanlar ise destek vermektedirler." diye konuştu.

Nuhoğlu, "Tabiatı bozmaya ve gelecek nesilleri uzun yıllar borç ödemeye mahkum etmeye hiç kimsenin hakkının olmadığını belirterek, "Bilimden uzak, hesap kitap bilmeyen, çapsızların hazırladığı, komisyon alma telaşında olanların desteklediği, hayali olduğu için "çılgın" denilen bu taslakla Türk milletini oyalamaya kimse kalkışmasın." ifadelerini kullandı.

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, İYİ Partili Nuhoğlu'nun sözlerini eleştirerek, "Sizin çapınız, bizim çapımıza yetmez. Bizim gerçekleştirdiklerimizi siz hayal bile edemezsiniz." dedi.

Kanal İstanbul'un, asrın projesi olduğunun altını çizen  Akbaşoğlu, şu ifadeleri kullandı;

"Bu proje, milletin projesidir; bir hayal değil, projedir. Biz, inşallah, Kanal İstanbul'u, Marmaray'ı, Avrasya'yı, Osman Gazi Köprüsü'nü İstanbul Havalimanı'nı yaptığımız gibi gerçekleştireceğiz. Kanal İstanbul'a karşı duranlar, bilimsel bir karşı duruş içerisinde değil, bilimsel hiçbir altyapısı yok. Çünkü 52 tane kurumdan 9 yıllık çalışmanın, bilimsel görüşlerin neticesinde bu proje hayata geçirilecek. Dolayısıyla, siyasi bir tavır sergiliyorlar. Biz de siyasi olarak diyoruz ki, egemenliğimizin gereğini yapacağız, Avrupa kıtasının sınırını değiştireceğiz ve her yıl en az 5-6 milyar dolar ülkemizin kasasına oradan gelir elde edeceğiz." 

İYİ Parti Grup Başkanvekili Dursun Müsavat Dervişoğlu da "çılgın" bir projenin, çılgınlık boyutunda da ele alınması gerektiğini söyleyerek, bu projeden ne bölgede yaşayanların ne yerel yönetimlerin ne de TBMM'nin bilgilendirildiğini belirtti. Dervişoğlu, "Yaptık oldu.' diyorsunuz. Aslında tepkimiz hem o yaptığınız yanlışlıklara ve çılgınlıklara hem de kullandığınız yöntemleredir." diye konuştu.

MHP  Ankara  Milletvekili Nevin Taşlıçay, siyasi, ekonomik ve sosyal yapıyı yeniden güçlü temeller üzerinden şekillendirmenin, son yıllarda ulusal güvenliği tehdit eden iç ve dış gelişmeler karşısında sürdürülen mücadelede büyük önem arz ettiğini söyledi.

Taşlıçay, MHP olarak birikim olanaklarını artıracak ve dengeli ekonomik bölüşümü gerçekleştirebilecek yeni, etkin politikalar üretebilmenin mümkün olduğuna inandıklarını ifade ederek sözlerine şu şekilde devam etti; 

"Bu bağlamda, piyasa ekonomisinin serbest işleyişinin rekabetçi bir ortam yaratmaya yönelik etkin bir teşvik unsuru olduğunu kabul etmekle birlikte, bu durumun ekonomik istikrarsızlık, dengesizlik, eşitsizlik gibi sonuçları olduğuna dikkati çekmek istiyorum. Katılımcı bir anlayışla çalışılması gereken iş gücü piyasası ve çalışma hayatı reformuyla istihdamı caydırmayan bir sosyal yardım sisteminin kurulması, eğitim istihdam planlamasının sağlanması, mesleki eğitimin daha da güçlendirilmesi gerekmektedir. Toplumun tüm kesimlerine insanlara yaraşır iş fırsatlarının sunulduğu, iş gücünün niteliğinin yükseltilip etkin kullanıldığı, ücret verimlilik ilişkisinin güçlendirildiği, iş sağlığı ve güvenliği şartlarının iyileştirildiği bir iş gücü piyasası oluşturulmalıdır. Başta kadın ve gençler olmak üzere tüm kesimler için nitelikli istihdam imkanları artırılmalıdır. Ülkemiz ciddi bir işsizlik probleminin yanı sıra ciddi bir de kalifiye eleman sorunu yaşamaktadır. Bu iki kesimi bir araya getirecek politikalar ortaya konulmalıdır."

Kanal İstanbul kapsamında çok farklı bir İstanbul'u inşa edeceğiz!

Kanal İstanbul'a 74 milyar liralık kaynak!

Doğan Kantarcı: Kanal İstanbul şehri yok edecek!

Kanal İstanbul'da mülkiyet sorunu!

Rus uzmanlardan Kanal İstanbul değerlendirmesi: İkili ticaret hacmi artacak!


Geri Dön