03 / 05 / 2024

Kanal İstanbul’un önemi ne?

Kanal İstanbul’un önemi ne?

Rus uzman Vladimir Avatkov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 'Kanal İstanbul'u hayata geçirmek için kolları sıvadıkları' açıklamasını değerlendirdi.



 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 'Kanal İstanbul'u hayata geçirmek için kolları sıvadıkları' açıklamasını değerlendiren Rus uzman Vladimir Avatkov, böyle bir kanalın Rusya dahil tüm Karadeniz ülkelerin işine olduğunu söyledi.

Sputniknews'te yer alan habere göre, Rusya Ortadoğu Araştırmaları, Uluslararası İlişkiler ve Kamu Diplomasisi Merkezi Başkanı Vladimir Avatkov, projenin ekonomik boyutuna değinerek "İstanbul Boğazı'nın suyu azalıyor, şu anda gemi geçişi kısıtlı formatta yapılıyor ve yeni kanal elbette büyük talep görecek. Örneğin, Rusya'nın bu yöndeki ihracatı için imkanlar genişleyecek" diye konuştu.

Kanal İstanbul’un önemi ne?

'JEOPOLİTİK SONUÇLARI DA OLACAK'

Ancak Kanal İstanbul'un jeopolitik sonuçlarının da olacağını belirten Rus uzman, "Eğer bu kanal yapılırsa karşılıklı riskler sadece Rusya'yı değil ABD'yi de etkiler, zira Türkiye Karadeniz'i tamamen Amerikan gemileri için kapatabilir ya da aksine açabilir. Her iki seçenek de göz ardı edilemez. Türkiye, bir yandan Rusya'yla yakınlaşıyor, diğer yandan da NATO üyeliğinden vazgeçmiyor. Her halükarda bu kanaldan ticari ve askeri gemilerin geçişinin uluslararası ya da ikili kurallarla düzenlenmesi akıllıca olur" diye konuştu.


'GİDEREK SIĞLAŞAN İSTANBUL BOĞAZI, GELECEKTE BÜYÜK GEMİ GEÇİŞLERİNE KAPANABİLİR'


Ankara'nın, giderek sığlaşan İstanbul Boğazı'nı gelecekte büyük gemi geçişlerine kapatacağı ihtimalinin de dışlanmaması gerektiğini belirten Avatkov, "Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin güçlendiğini dikkate alırsak her iki tarafı tatmin edecek seçenekleri bulmamız çok önemli" dedi.

'KÜRESEL GÜÇ STATÜSÜNE GEÇİŞ AÇISINDAN ÖNEMLİ'

Türkiye'nin, Kanal İstanbul sayesinde uluslararası arenadaki konumunu güçlendirmek istediğinden emin olduğunu dile getiren Rus uzman, "Bu proje  Ankara  için sadece ekonomik karlılık açısından değil jeostratejik çıkarlar ve bölgesel güç statüsünden küresel güç statüsüne geçişi açısından da önemli" yorumunu yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kanal İstanbul için kolları sıvadık!


Geri Dön