27 / 04 / 2024

Kandilli'deki kömür işletmesi kapanacak mı?

Kandilli'deki kömür işletmesi kapanacak mı?

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü İnan "Madencilik tekniğine uygun çalışmalarını istedik. Projeye uygun olmayan veya iş güvenliği yönünde sıkıntı olabilecek eksiklikler tespit edildi" dedi.



Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan, Hema Endüstri AŞ'nin Kandili Kömür İşletmesinin kapatılacağı iddiasıyla ilgili, "Madencilik tekniğine uygun çalışmalarını istedik. Projeye uygun olmayan veya iş güvenliği yönünde sıkıntı olabilecek eksiklikler tespit edildi" dedi. 


Ereğli ilçesindeki Hema Endüstri AŞ'nin işlettiği kuruma ait kömür sahasında üretimini durduracağı iddialarına yönelik AA muhabirine açıklama yapan İnan, Hema'dan Kandilli Kömür İşletmesinde projeye uygun çalışmalarını istediklerini söyledi. 


Şirketin işletmeyi kapatma kararı aldıkları yönünde bilgi sahibi olmadıklarını anlatan İnan, şunları kaydetti:


"Bize proje veriyorlar. Bir sözleşme var, ona uygun çalışmalarını istedik. 'Düzeltin, çalışın' dedik. Şu anda işletmeyi kapatıyorlar mı onu bilemiyoruz. Onların düşündüklerini ve nasıl hareket ettiklerini kurum olarak bilemeyiz ama madencilik zor ve ağır bir iş. Projeye uygun çalışılmadığında olanları hepimiz biliyoruz. Onlara saha vermiştik. Oradaki rezervleri alıyorlar. Madencilik tekniğine uygun çalışmalarını istedik. Projeye uygun olmayan veya iş güvenliği yönünde sıkıntı olabilecek eksiklikler tespit edildi. Soma faciasını yaşadıktan sonra kurum da kendini ister istemez kontrol ediyor.  Zaten her konuda kurum olarak tedbirliyiz. Çünkü, tehlikeli bir ortamda çalışıyoruz."


- "Çalışma yönetimiyle ilgili sıkıntı var"


Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş da Hema'nın çalıştığı sahanın TTK'ya ait olduğunu, çalışmaların projeye uygunluğunu da kurumun denetlediğini belirtti.


Taş kömürü kurumu ile şirketin, kömür rezervleri konusunda  davalık olduğunu anlatan Alabaş, "Durdurma kararıyla ilgili durum şudur: Orada işletmenin çalışabileceği tek pano var. Şirket kendi imkanlarıyla yaptırdığı sondaj çalışmalarında projede yer almayan bir kömür damarını buldu. Bu damar TTK'nın bilmediği ve ihaleye çıkarken de gözükmeyen kömür damarı. Şirket bulduğu kömür damarında ilerletimli (galerileri açma çalışmaları yapılırken diğer taraftan kömür üretilmesine devam edilmesi) yöntemle çalışılıyor ama projesinde geri dönümlü (kömür damarının sonuna kadar gidip ana galerileri sürüp geriye doğru alarak çalışma) yöntem belirtilmiş. Sıkıntı buradan çıkıyor."


Hema Endüstri AŞ yetkilileri ise konuyla ilgili açıklama yapmak istemedi.


AA


Geri Dön