03 / 05 / 2024

Kapadokya'da 310 bin kişi balonla uçtu!

Kapadokya'da 310 bin kişi balonla uçtu!

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Nevşehir Temsilcisi Çetinkaya: Hava aracı sayısı 2006 yılında 45 iken, 2013 yılında 220’ye yükseldi. Buna bağlı olarak 2011 yılında 235 bin olan yolcu sayısı 2013 yılında ise 310 bine ulaştı" dedi




Kapadokya turizminin önemli aktivitelerinden sıcak hava balonlarıyla bölgeyi havadan gezen turist sayısı 2011 yılında 235 bin iken bu rakam geçen yıl 310 bin kişiye çıktı.  


Kapadokya bölgesinin doğal güzelliklerini gökyüzünden seyretmek isteyen yerli ve yabancı turistlerin tercih ettiği sıcak hava balonları, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün (SHGM) gerçekleştireceği denetimlerle daha rahat ve güvenli uçuş yapacak.


Bölgenin eşsiz manzarasını havadan görmek isteyen ziyaretçiler için 4 mevsimde balon turları düzenlenirken, turistler kişi başına 110-130 avro ödeyerek katıldıkları balon turlarında unutulmaz bir deneyim yaşıyor.


Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) Nevşehir Temsilcisi Sinan Çetinkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kapadokya bölgesinde faaliyet gösteren balon firmalarının son yıllarda uçuş faaliyetlerinde belirgin şekilde artış olduğunu belirterek, 2006 yılında 8 olan işletme sayısının 2013 yılında 22'ye ulaştığını vurguladı. 


- Balon pilotu sayısı 200'ü geçti


İşletme sayısındaki artışa paralel olarak 2006 yılında 43 olan pilot sayısının da 200'ün üzerine çıktığını kaydeden Çetinkaya, "Hava aracı sayısı 2006 yılında 45 iken 2013 yılında 220’ye yükseldi. Buna bağlı olarak 2011 yılında 235 bin olan yolcu sayısı 2013 yılında ise 310 bine ulaştı" dedi.


Firma ve yolcu sayılarının hızla arttığı bu sektörde güvenliğin de en üst seviyede olması gerektiğini vurgulayan Çetinkaya, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü öncülüğünde bölgedeki sıcak hava balonculuğunu denetlenmesi için Nevşehir Temsilciliğinin 2013 yılı Haziran ayında faaliyete geçirildiğini, bununla birlikte bir dizi düzenleme yayımlanarak, kontrol mekanizmasının gerçek anlamıyla yürütülmeye başlandığını söyledi.


Çetinkaya, çalışmalar kapsamında ilk olarak bölgedeki problemlerin ve gelişmelerin takip edilebileceği bir Balon Çalışma Grubu oluşturulduğunu, bu sayede bölgede sektörün nabzının yapılan toplantılar ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne aktarıldığını kaydetti.


- Balonlar denetim altında


Balonun taşımacılık alanında değil sadece eğlence amaçlı kullanıldığının altını çizen Çetinkaya, bölgedeki en küçük olumsuzluğun uçuş faaliyetlerinin dibe vurması, dolayısıyla birçok kişinin işsiz, ailelerinin ise mağdur olması anlamına geldiğini kaydetti.


Sıcak hava balonculuğuna bir takım düzenlemeler getirdiklerini aktaran Çetinkaya, "Balonlara haddinden fazla yolcu alınmasını engellemek amacıyla her tip balonun maksimum kapasitesi belirlenerek her bir balonun görülebilir yerine bu bilginin yazılması sağlandı. Bu sayede yolcular binecekleri balonun en fazla kaç kişiye hitap ettiğini görebilmektedir. Önceden balon firmaları 28-30 kişiye kadar yolcu alabiliyordu ancak yeni düzenlemeyle bu sayı 20'yi geçemiyor" dedi.



AA



Geri Dön