14 / 05 / 2024

Kapadokya’da kaya oyma Hint restoranı inşa edildi!

Kapadokya’da kaya oyma Hint restoranı inşa edildi!

Son yıllarda Kapadokya’ya gelen Hintli turist sayısının artması üzerine bir girişimci Hint yemeklerinin yapıldığı kaya oyma restoran açtı...



 Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya’da son yıllarda Hindistan’dan gelen turist sayısının artması nedeniyle kaya oyma Hint lokantası açıldı. 


Yılda 2,5 milyon yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Kapadokya, her sene farklı ülkelerden ziyaretçileri ağırlıyor. Bölgeyi ziyaret eden yabancı turistler arasında yer alan Hintlilerin sayısının son yıllarda artmaya başlaması üzerine Göreme beldesinde faaliyet gösteren bir otel bünyesinde Hint yemekleri yapan restoran açıldı. 


İşletmenin Genel Müdürü Tahsin Topuzkaya, dünyanın en kalabalık ülkelerinden olan Hindistan’dan Kapadokya’ya gelen turist sayısında yaklaşık yüzde 22'lik bir artış olduğunu söyledi.


Kendilerinin de bu yükselişi dikkate alarak, otel bünyesinde tüm bölgeye hitap eden Hint yemeklerinin yapıldığı bir restoran açtıklarını belirten Topuzkaya, şöyle konuştu:


“ Türkiye'den Hindistan’a uçak seferlerinin artması Hintli turistlerin Türkiye’ye, dolayısıyla Kapadokya’ya olan ilgisini de artırdı. Seyahat eden Hintlilerin sayısında ciddi bir artış var.  Ayrıca Hindistan pasaportu taşımayan ABD, Kanada ve batının gelişmiş ülkelerinde bilişim sektöründe çalışan ve o ülkelerin pasaportlarıyla seyahat eden Hintliler var. Bu açıdan bakıldığında Hintliler turizmde önemli bir müşteri potansiyeli oluşturuyor. Biz de bu pazardan pay alabilmek için gelen misafirleri memnun edebilme adına Hint yemeklerinden oluşan bir konsept hazırladık. Toplam 500 metrekarelik bir alana sahip kayadan oyma mekanımızda gelen misafirlerimize Hindistan’ın yöresel tatlarından ikram ediyoruz.” 


Hint mutfağının zengin ve zor bir mutfak olduğunu, bunda inanç ve kültür sistemlerinin etkisi olduğunu dile getiren Topuzkaya, yediklerini sınırlayan bu inanç sistemi nedeniyle bölgeye gelen Hintli turistlerin yemek konusunda sıkıntı yaşadığını ifade etti.  


- Hindistan'dan iki aşçı getirdiler


Hintlilerin yemek konusundaki hassasiyetlerini  dikkate alarak, Hindistan’dan eğitimli iki aşçı getirdiklerini anlatan  Topuzkaya, "Kapadokya'ya gelen Hintlilerin kendilerini evlerinde gibi hissetmelerini istedik. Hint mutfağı dünyanın sayılı mutfaklarından biri. Bunun için ciddi bir Ar-Ge çalışması yaptık. Hintli 2 şefi transfer ettik. Çalışmalarımıza büyük bir titizlikle başladık" diye konuştu.


Hint mutfağında baharatların ayrı bir yeri olduğunu, neredeyse yemeklerin tamamında baharat kullanıldığını anlatan Topuzkaya, "Öyle ki; şu an mutfağımızda 24 çeşit baharat kullanılıyor. Bunların birçoğunu Hindistan’dan özel getiriyoruz" ifadelerini kullandı.  


Hintlilerin dini inançlarından dolayı kırmızı et yemediklerini, patates gibi çok fazla yumrulu gıdalar tüketmediklerini ve farklı bir damak tadına sahip olduklarını vurgulayan Topuzkaya, şunları kaydetti:


“Türk turizmi iyi bilir ki, Hintlileri ağırlamak, memnun etmek çok zordur. İnanç sistemleri ve diğer kültürel etkenler yemek tercihlerini belirliyor. Otelimize gelen Hintli turistlerin yemek konusunda çektikleri sıkıntılara yakından şahit olduğumuz için böyle bir lokanta açtık. Kırmızı et ve yumrulu bitkilerden yapılmış yemekleri çıkarınca geriye beyaz et  ve sebze yemekleri kalıyor. Ama Hintliler onların da kendi damak tatlarına göre olmasını istiyor. Bu nedenle birçoğu doğru düzgün yemek yemeden bölgemizden gidiyordu. Açtığımız restoran bu açığı kapattı. Lokantamıza gelen Hintliler, Hintli aşçıları görünce şaşırıyorlar. Ardından yöresel Hint yemeklerini ikram etmeye başladığımızda da şaşkınlıkları iki katına çıkıyor ve seviniyorlar. Türkiye’de kendi yemeklerini bulmanın mutluluğunu yaşıyorlar.”


- “Anadolu’nun tandırı Hintlilerin tandurisi”


Topuzkaya, Hint mutfağının bazı yönleriyle Türk mutfağına benzediğini,  Anadolu’daki tandıra benzeyen ve Hintlilerin tanduri adını verdikleri ocaklarda ekmeklerini pişirdiklerini söyledi.


Anadolu’daki tandır ekmeği, bazlama ve tandır kebabının Hindistan’ın ekmekleri ve kebaplarıyla nerdeyse örtüştüğüne dikkati çeken Topuzkaya, "Tabi Hint usulü tandırlarda nan ve roti dediğimiz buğday ve ayçekirdeği unu ile karıştırılmış ekmekler pişiriliyor. Onlar ülkesinde ne yiyorsa Kapadokya'da aynısını bulabiliyorlar" diye konuştu.


AA 


Geri Dön