23 / 12 / 2024

Kaplan İnşaat'tan Bodrum'a Yeşil Ev Projesi!

Kaplan İnşaat'tan Bodrum'a Yeşil Ev Projesi!

Kaplan İnşaat güvencesiyle, Bodrum’da ilk kez uygulanan “Yeşil Ev Projesi” bölgede ilk olma özelliğini taşıyor. Bina kendi enerjisini üreten, çevreci teknolojisiyle bölgede model olacak.



Yıllar önce Bodrum’da yapılan evlerde uygulanan mimari, yenilenerek, günümüz teknolojisi ile birleşti, Bodrum’un ilk Yeşil Ev Projesi’nde hayat buldu.


Yurt dışında yaşayan bir ailenin Bodrum’da yaşamak ve  tüm dünyada artık çokça  tercih edilen,“Yeşil Ev” istemesiyle ortaya çıkan, bir proje hikayesi yaşamaya başladıklarını ifade eden Kaplan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Barbaros Kaplan; “Uzun yıllardır Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan çift, 13 yıl önce Türkiye’ye gelip, en beğendikleri yerden bir arsa satın almış ve burada bir Yeşil Ev Projesi uygulamaya o yıllarda karar vermişler. Hatta Dünyaca ünlü İsveçli mimar Gert Wingardh ile  projeyi hazır hale getirmişler. Yapımı içinde Bodrum’da inşaat şirketi arayışına girdiklerinde bu aileyle yollarımız kesişti” 


Daha önce “Yeşil Ev Projesi” uyguladınız mı ?

İnşaat sahibi çiftin ilk sordukları sorunun daha önce yeşil ev projesi yaptınız mı soruna dürüstçe hayır cevabı verdiklerini söyleyen Barbaros Kaplan; “Daha önce benzer bir proje yapmadığımızı, ancak zaten detaylarını paylaştıkları yeşil ev projesine hiç yabancı olmadıklarını belirterek,  


“Bodrum’da eski tarihlerde  yapılan bütün evlerde kullanılan malzeme ve yapı tekniğinin yeşil ev projesi mantığında yapıldığını çok iyi gözlemlediğimizi düşünüyoruz. Sayısız taş ev, özel tasarımlı villalar, butik oteller ve taş evlerin renovasyonunu  yapan bir firma olarak, 26 yıldır Bodrum coğrafyasından kazandığımız bilgi ve deneyimi, yeni teknolji ile birleştiriyoruz. Sektörde yıllardır edindiğimiz tecrübelerimizi, günümüz teknolojileri ile bir araya getirerek, projeyi en iyi şekilde hayata geçirebileceğimizi söyledik ve Kaplan İnşaat güvencesiyle projenin inşaatına 2015 yılının Aralık ayında başladık.”


Bodrum Evleri’nin Projeyle Benzerliği Neydi?  

Yaklaşık 100 yıl evvel Bodrum’da yapılan evlerin, sarnıçları yağmur sularını biriktirip kullanılmak üzere yapılırdı. Fosseptikleri, sızdırmalı ve iki hazneli olduğundan, bakterilerin kendi kendini tüketmesi sonucu yıllarca problem çıkarmadan kullanılmış. İkinci haznesinden çıkan sudan bahçe sulamasında faydalanılmıştır. Çatılarda kullanılan deniz eriştelerinin ısı yalıtımı görevi gördüğünü, geren toprağının su yalıtımını yerine getirdiğini, araziden çıkan taşlarla binaların yapılıp, ak toprak ile hamur kirecin karışımı ve büyükbaş hayvanların kıllarından yapılan, Horasan harcının çimentodan çok daha dayanıklı ve sağlıklı olduğunu da biliyoruz. Zamanın teknolojisinde büyük ölçekte cam imal edilemediği için yapılan evlerin pencere iç açıklıklarının dışından daha büyük olması sebebiyle içeriye sağladığı ışığın fazla olmasına olanak sağladıkları da biliniyor. 

Binaların zeminin topraktan 50 cm yukarıda yapılması ve temel altına hava boşlukları bırakılmasının binanın temel altından alacağı suyu ve nemi önlediğini de biliyoruz. Pencere ve kapıların çivit sövelerinin çivit mavisi ( Bodrum mavisi ) ile boyanarak çiyan, akrep ve sürüngenlerin yaklaşmasını önlediklerini biliyoruz.

Binaların cephelerin özellikle yöresel taşlarla minimum 60 cm kalınlıkta örülerek ısı yalıtımını en iyi şekilde sağlandığını, binaların çatılarında sedir ağacı ( Katran ağacı ) kullanılarak hiç bir kimyasal malzeme kullanılmadan ağaçların yıllarca mis gibi kokular yayarak yaşadığını biliyoruz. 

Tüm bunlar bir araya geldiğinde, “Yeşil Ev Proje”lerinde kullanılan detaylarla aynı noktaya varıyorsunuz. “


“Geleceğe yeşil bir doğa bırakmak için”

Bodrum Yalıkavak’ta 12 bin m2 içinde yapılan evin, hafriyat çalışmalarına başlamadan evvel, arazideki makilik, fundalık, deli zeytin, kış armutlarının öncelikle bakımı ve budanması işlerinin yapıldığına dikkat çeken Kaplan;  Amacımız hiç bir ağacın zarar görmemesi idi, bina yerleşimi yapılırken ağaçların korunması önceliğimizdi.

Hafriyata başlarken Yeşil Evin enerji ihtiyacını karşılayacak olan güneş enerjisi panellerinin alanını tasarladık, araziden bir avuç malzeme dahi dışarı yollamadık, hafriyat sonrasında taşları bahçe duvarlarında kullanmak için ayırdık, mıcır kısmını drenaj dolgusu olarak ayırdık kalan toprakları elemek ve bahçe toprağı olarak kullanmak üzere depolandı. 

Hedef, binamızın ihtiyacı olan 50 Kwa lık enerji ihtiyacını üretmek, fazla gelmesi halinde şebekeye aktarıp ihtiyacımız olduğunda şebekeden geri almak üzere planlamalarımızı yaptık.

Binanın temelinden başlayarak son noktasına kadar en çok dikkat ettiğimiz konumuz yalıtımdı. Yalıtım anlamında son teknoloji ve doğa dostu ürünleri kullanmaya maximum özen gösterdik.

Kullandığımız duvar malzemeleri, sıva ve yalıtım malzemelerinin tamamını doğal ürünlerden seçtik.

Binamızın çatı sularını sarnıçlarda toplayıp tekrar kullanmak üzere planladık.

Gri sularımızı arıtarak bahçe sulamasında kullanılmak üzere tasarladık.

Kendi kuyumuzdan elde ettiğimiz su, su yumuşatma teknolojisi kullanarak en uygun kullanılır hale getirilecek.

Kullanmış olduğumuz aliminyum sistemleri ısı yalıtımlı malzemelerini seçtik, cam sistemlerine maksimum derecede özen gösterdik ısı yalıtımlı olmasının dışında en az kurşun içeren ve doğa dostu camları testler yaparak kararlaştırdık.

Zemin döşeme ve banyolarda doğal malzeme traverten ve ahşab kullanıldı.

Hedefimiz 10 ay güneşi olan Bodrum’da yenilenebilir enerji kaynaklarının daha fazla kullanılması için yeşil ev projelerinin çoğalması ve evlerin kendi enerjileri ile aydınlanması, atık yönetimi ile doğaya zarar vermeden geri dönüşümün sağlanması. 

Bu projeyi yaparken dikkat ettiğimiz en önemli konu 

Bodrum mimarisine sadık kalarak, Bodrumun dokusunu bozmadan enerjisi yüksek evler ve yapılar inşa etmek ve geleceğe güzel bir çevre bırakmak için var gücümüzle çalışıyoruz”


Geri Dön