08 / 07 / 2024

Karadeniz'de yerleşim denizden 200 metre yükseğe kaymalı!

Karadeniz'de yerleşim denizden 200 metre yükseğe kaymalı!

Karadeniz Bölgesi'nde küresel iklim değişikliğinin etkisinde. Bölgede daha fazla sel ve heyelan beklediklerini belirten uzmanlar, yerleşimlerle ilgili uyarılarda bulundu. 



Karadeniz Bölgesi'nde küresel iklim değişikliğinin etkisiyle azalan yağışlar, dere yatakları ve içme suyu kaynaklarının kurumasına yol açtı. Uzmanlar, yağış rejimi düzensizleşen bölgede ani sel ve heyelan riskinin artacağını belirterek, yerleşimlerle ilgili uyarılarda bulundu. 

Sözcü'de yer alan habere göre; Artvin Çoruh Üniversitesi Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu, şöyle konuştu: 

- Bölgemizde iklim değişikliğiyle beraber daha fazla sel ve heyelan bekliyoruz. Bunun ciddi şekilde ele alınarak tedbir getirilmesi gerekiyor.

- Heyelan görülen yerlerde yol kenarındaki suları düzenli şekilde drene etmemiz gerek. Yol suları bahçenin kopup heyelanla gitmesine neden oluyor. Bahçelerin içinde derin kök yapan elma, armut gibi ağaçlar yamacın tutulmasını destekliyor. Bunlar bahçelerde mutlaka olmalı.

“DERE YATAKLARI DARALTILMAMALI”

Prof. Dr. Tüfekçioğlu, dere yataklarının daraltılarak kıvrımlarının yok edilmesinin sel riskini artırdığına dikkat çekerek, şöyle konuştu:

- Yatak geniş olunca su yayılıyor ve hızı düşüyor. Hızı düşünce de derinliği ve taşıma kapasitesi azalıyor. Bu da sel riskini düşürüyor.

- Yine derelerin kıvrımları, taşınan malzemeyi havzanın üst kesimlerinde tutuyor. Dere kıvrımları yok edilirse taşınan malzeme denize yakın alanlarda derenin önünü tıkayarak yerleşim yerlerini sel basmasına neden olur.

“DERE, YATAĞINI ENİNDE SONUNDA GERİ ALIR”

- Birçok yerde yerleşimler dere yatağında. Dere, yatağını eninde sonunda geri alır. Dere yatağındaki yerleşimlerin bir an önce kaldırılması gerekiyor. Zaten her selde de bunu görüyoruz, birçok can kaybına neden oluyor.

- Yerleşimin olabildiğince denizden 200 metre yüksek rakımlara doğru kayması veya bu bölgelerin özendirilmesi doğru olur. 

Ali Öztunç: Yanlış imar ve yapılaşmalar sel felaketlerini tetikliyor!

Bekir Pakdemirli: Dere yataklarında bina yapmaktan kaçınılmalı!


Geri Dön