29 / 04 / 2024

Karağaç Tahliye Kanalı Edirne'yi su baskınlarından koruyacak!

Karağaç Tahliye Kanalı Edirne'yi su baskınlarından koruyacak!

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Edirne’de inşa edeceği dev Karağaç Tahliye Kanalı ile yağışlardan ve kar erimelerinden dolayı yaşanan su baskınlarının önüne geçecek.



Orman ve Su İşleri Bakanlığı Edirne’de yaşanan su baskınlarını ortadan kaldırmak için çalışma başlattı. Ana yatak üzerine rüsubat engelleyici regülatör ve Karaağaç Sulaması kapsamında yapılacak 773 m3/s kapasiteli Meriç Nehri yatağına ilave 7.027 metre uzunluğundaki Karaağaç Tahliye ve Drenaj Kanalı DSİ Genel Müdürlüğü tarafından açılacak. Hem tahliye kanalı hem de taşkın koruma vazifesi yapacak olan kanal sayesinde su baskınları engellenecek. Yatırım programına 100 milyon TL keşifle teklif edilen proje için 3 ay içinde ihaleye çıkılması planlanıyor. Ayrıca Karaağaç Mahallesinde 12,5 km nehir yatağında 3.891.000 m3 temizlik yapılacak.


Geçtiğimiz Aralık ayında Edirne ziyaretinde bölgede incelemelerde bulunan Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun yaşanan taşkınları bizzat yakından takip ettiğini vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Son taşkınlarda Meriç, Arda ve Tunca nehirlerinin birleştiği Edirne’de son 31 yılın en yüksek debisi olan 2.149 m3/s ölçüldü. Bu değer 100 yıllık taşkın tekerrür büyüklüğündedir. Aldığımız tedbirler ve yapılan ikazlar sayesinde can kaybı yaşanmazken maddi zararda minimum seviyede tutuldu” diye konuştu.


“Nehirlerin debisi anlık izleniyor”


Bulgaristan topraklarında doğan Meriç, Arda ve Tunca Nehirlerinin Edirne Merkezde birleştiğini ifade eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Yağış alanlarının yüzde 98’si ülkemiz dışında kalan bu nehirleri biz DSİ olarak hem yurt dışındaki istasyonlardan hem de Edirne’den anlık izliyoruz. Anlık olarak izlenen debilerin yükselmesi durumunda ilgili kurumlar ikaz edilerek gerekli tedbirleri aldırıyoruz. Aldığımız bu veriler ise www.dsiedirnenehir.com adresimizde iki saat aralıklar ile güncellenerek ilgililere aktarılıyor” dedi.


“Taşkın öngörüsü yapılarak ilgililer uyarıldı”


Özellikle Bulgaristan havzalarındaki yağışlar ve akışlar takip edilerek taşkın öngörüsü yaptıklarının altını çizen Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Edirne Valiliği’ni bilgilendirerek taşkın konusunda tedbirlerin alınmasını sağladık. Meriç Nehri ile Tunca Nehri güzergahı boyunca DSİ’ye ait iş makineleri ile gerekli müdahale ve çalışmalar sürekli olarak yapıldı. Tunca Nehri kenarında yer alan Avarız ve Değirmenyeni Köylerinde seddelere ilave yükseltme yapılarak köy yerleşimlerine su girişi engellendi” ifadelerini kullandı.


Meriç Nehri sağ sahilindeki Bosna köy seddesine müdahaleler yapılarak Bosna köy ve Yunanistan’a su girişini engellediklerini de belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Edirne Merkez Karaağaç Mahallesinde alçak kotlarda bulunan evlerin sınırları bildirilerek tedbir maksatlı boşaltılmasını sağladık. Su girişinin önlenmesi maksadıyla mevcut yaz seddesi yükseltilerek su yönü ova tarafına aktarıldı ve yerleşimlere giriş önlendi” diye konuştu.


 TOKİ Haber


Geri Dön